Tündérkertek növényei: Sedum pachyclados

2020. február 12. 13:53 - Bacsó Berni

Klasszikus sziklakerti évelő növény, mely föld alatti rizómával terjed a talajban. Magassága maximum 5-10 cm. Levelei kissé szürkészöldesek, lapát alakúak, kerek levélrózsát képeznek. Fehéres-rózsaszínes virágai május-júniusban végálló bogernyőben nyílnak. A többi varjúhájhoz hasonlóan szárazságtűrő pozsgás növény. Jó vízáteresztő talajt kedvel. Ezt a növényt több helyen White diamond-nak (fehér gyémánt) varjúhájnak nevezik, mivel eső után a cseppek, mint megannyi gyémánt látható a levélrózsákban.

twogreenthumbs.jpg

A kép forrása: twogreenthumbs.com

A fenti kertben a nyuszi figura környékén látható a Sedum pachyclados. Érdemes persze az egész kertet megnézni! Egy gyönyörű miniatűr Ginkgo fa is található benne feldíszítve. Őszintén szólva még sohasem láttam ilyen apró fajtát belőle. Mellette egy Chamaecyparis Lawsoniana valamelyik törpe fajtája látható. Ez alá pedig lágyszőrű palástfű Lady's Mantle fajtáját ültették. Nagyon különleges összeültetés, melyet a Two Green Thumbs csapata készített.

sedum-pachyclados.jpg

Sedum pachyclados éppen virágzik. A kép forrása: tunderkertje.hu

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre, egy 10%-os kedvezmény kupont is küldünk. 

A minikert, tündérkert készítésről, ajánlott növényekről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

 

Szólj hozzá!

Kurumi garden színpompás minikertjei

2020. február 11. 13:34 - Bacsó Berni

Igazi különlegességek a Kurumi garden kertjei. Gyönyörű, kézzel megrajzolt, fa házikói kerülnek az apró kertekbe. A kertek a pozsgások sokszínűsége miatt ilyen színpompásak. Különböző jelenetek láthatóak a kertekben, pl. apró ruhák száradnak...

garden4.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Esküvői köszönőajándékok növényekkel

2020. február 10. 18:32 - Bacsó Berni

Aki szervezett már esküvőt, az tudja, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy minden zökkenőmentesen menjen, ugyanakkor egy életre emlékezetes legyen a "nagy nap". Mostanában szerencsére már a természetesebb dekoráció és ajándékok felé tolódik a trend. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány"zöld" köszönőajándékot, melyekkel meglephetjük a vendégeket, anélkül, hogy újabb porfogó kerülne a lakásukba.

pozsgas-cserepben2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tündérházak falapokon

2020. február 06. 16:30 - Bacsó Berni

A falapok remek, természetes kiegészítői a tündérkerteknek. Nem mindegy azonban, hogy milyen fából készül, ugyanis a legtöbb falap - főleg a kör alakúak - nagyon könnyen elrepednek. Néhány nyár fajtából készült falap viszont nem reped meg, így hosszú távon is alkalmas a dekorációhoz. Most különleges tündérkerti házakról gyűjtöttem képeket inspirációnak. A képek alatt, mint mindig, megtalálható a forrás is.

falapon1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Májlevelek - Adromischus nemzetség

2020. január 27. 18:38 - Bacsó Berni

A pozsgásokat leginkább a különleges megjelenésük és a könnyű tartásuk miatt szeretik nagyon sokan. Mivel tényleg sokfélék, ezért jó néhány családba tartoznak. A - most bemutatni kívánt - Adromischus nemzetség a Crassulacae családba tartozik, ide tartozik pl. a közismert pozsgafa (Crassula ovata) vagy fatermetű kövirózsacserje (Aeonium arboreum) is. Közel 30 faja Dél-Afrika és a Jóreménység foka hegyein él. Ezek a növények bokrosak, de leveleinek színében, mintázatában, formájában eltérnek a különböző fajok. Csöves virágaik nem túl feltűnőek. Különlegessége még a feltűnő, szőrszerű léggyökerei, melyek főleg az Adromischus cristatus var. clavifoliuson látszanak.

Legjellemzőbb fajtái:

Vaskos májlevél - Adromischus cooperi

adromischus_cooperi-400.jpg

A kép forrása (itt meg is vásárolható): webshop.bernikert.hu

Ez az egyik legismertebb fajta. Ugye milyen különlegesen néz ki? Redukálódott szárait a az ovális, végükön kissé hullámos levelek teljesen beborítják. A levél mintázata adja a növény különleges megjelenését: szürkés bőrszövet sötétebb foltokkal. Idősebb példányaiból akár bonsai is nevelhető. A dél-afrikai Cape tartományból származik. 

Adromischus cristatus

Hihetetlen megjelenésűek levelei: ráncos szélűek, ék alakúak, általában maximum 5 cm hosszúak és 2,5 cm szélesek. Rozettában fejlődnek a száron, melyen  vöröses színű léggyökerek is fejlődnek. Lassú növekedésű növény.

adromischus-cristatus3.jpg

A kép forrása: worldofsucculents.com

 Az alábbi Adromischus cristatus var. clavifoliuson még jobban látszanak a vöröses színű léggyökerek:

adromischus-cristatus-var-clavifolius.jpg

A kép forrása: canarius.com

Adromischus maculatus

adromischus-maculata.jpg

A kép forrása: gardenmanage.com

Az előző fajhoz képest, kicsit nagyobbak a levelek (7,5 cm hosszú is lehet, és 3,5 cm széles). A levelek szív (máj) alakúak, ezért hívják őket foltos szíveknek is. Lenyűgöző a levelek mintázottsága. A színe a napsütés arányában változik. Több napsütés hatására a levelek vörösesebb árnyalatúak lesznek. A levelek színe lehet zöld, szürkés zöld, esetleg szürkésbarna. A foltok általában sötétlilás színűek, melyek a fiatal növényeken nem mindig jelennek meg. A szár itt is teljesen redukálódott, alig látható. Csöves virágai halvány zöldessárgák.

Adromischus marianae

Helytől függően többféle levélformája is létezhet ennek a fajnak. A levelek színe a rozsdavörös foltostól a zöldesszürkén át a bronzos zöldig különféle lehet. A levelek alakja megnyúlt hengeres. Túlöntözésre nagyon érzékeny fajta. Ez a faj is a dél-afrikai Cape tartományból származik. 

adromischus-marianae.jpg

A kép forrása: worldofsucculents.com 

Ha további információkat szeretnél, érdekes pozsgás növényekről, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről, pozsgás dekorációkról részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

Szólj hozzá!

Nyári életkép

2020. január 22. 13:34 - Bacsó Berni

Tudom, messze még a nyár, de álmodozni lehet... Kint hihetetlen szürkeség, míg bent a lakásban bármilyen minikertet elképzelhetünk, megvalósíthatunk. Most egy nyári jelenetet képzeltem el, ahol a cicák a kertben szundikálnak...

csesze-fokep-600.jpg

A kaspó kiválasztása a színe alapján történt. Ilyen élénkzöld színt tavaly nyáron láttam utoljára. Kedvenc növényeim közül kettőt ültettem a kertbe: egy Crassula tetragonat, illetve egy Sedeveria 'Fanfare'-t. A kerti út másik felén egy 4 centiméter átmérőjű cserép kaspóba papír virágok kerültek, hogy szépen el tudjanak helyezkedni a cserepet mohával töltöttem ki, és ebbe szúrtam egyesével a virágokat. Nekem nagyon tetszik, mintha egy rózsabokor lenne a cserépben :-).

cicak-kaspo-500.jpg

Az út gyorsan és egyszerűen készült (ezt nem fogja elmosni a víz...), a méretre vágott dekorgumi lapra egy kis levegőn száradó gyurmát ragasztottam, kicsit mintáztam, majd szürkére festettem. 

A főszereplők most azonban a pihenő, fekete-fehér foltos cicák. Az egyik a kényelmes karosszékben alszik, a másik a kerti utat választotta magának.

A növények ültetésénél fontos volt a rétegzés, mivel ennek a müzlis tálnak nincs vízkifolyója. Az aljára egy kis kavics került, ide szivárog majd a felesleges víz. Erre tettem egy fóliát, melyen az apró lyukak átengedik a vizet, de a virágföldet nem. Az ültetési közeg pedig virágföld lazítva egy kis homokkal és apró szemű kaviccsal.

A linkkel jelölt termékeket a Bernikert Webshopban be is szerezheted a növényekkel együtt!

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre, egy 10%-os kedvezmény kupont is küldünk. 

A minikert, tündérkert készítésről, ajánlott növényekről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

Szólj hozzá!

Kövirózsacserjék és egyéb Aeoniumok

2020. január 08. 13:27 - Bacsó Berni

Ezeket a látványos pozsgás növényeket biztosan sokan ismerik, nagyon népszerűek hazánkban is. A hihetetlenül népes Crassulaceae családba tartoznak, melynek tagjai a világ minden táján (az Antarktiszt kivéve) megtalálhatók. Az Aeonium nemzetség azonban főleg a Kanári-szigeteken, Madeirán, a Zöldfoki-szigeteken, Észak-Afrikában, valamint Kelet-Afrikában él.

aeonium-700.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rendhagyó adventi dekoráció

2019. december 10. 11:28 - Bacsó Berni

Idén az adventi koszorú mellett, egy másik dekoráció is készült. Remek kéregkaspóim vannak, és mindenképpen szerettem volna ebben készíteni egy ünnepi kertet. A kaspó mélysége ugyanis megengedi, hogy növényeket is ültessünk bele. Persze nem túl mély, ezért inkább maradtam a pozsgásoknál.

karacsony-2019-700-logo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!