Lusta kertészek növényei
2015. július 02. írta: Bacsó Berni

Lusta kertészek növényei

A kertet, növényeket mindenki szereti, de nem mindenki kedveli a kerti munkákat. Jöjjön itt néhány olyan évelő, mely nem túl kényes, beéri némi vízzel, munkálatokat nem igényel tőlünk, jól ellenáll a kártevőknek, betegségeknek. Na és remekül mutatnak a kertben.

leucanthemum_maximum.jpg

A kép forrása: zauberstaude.de

Kerti margaréta (Leucanthemum maximum)

Az 50-80 cm magas évelő gyönyörű fehér fészkes virágaival mindenkit elkápráztat. Nyári virágai remek ellentétben állnak az ilyenkor nyíló többi színes virággal. A szaporításával sincs gond: terjedő tövű. Napos, félárnyékos helyet, tápdús, jó vízáteresztő talajt kedvel. A legjobb hír, hogy kártevők, betegségek nem nagyon támadják meg.

Szibériai Nőszirom (Iris sibirica)

Akár 1 m magasságot is elérő, gyöktörzses növény. Gyönyörű kék, lila vagy akár fehér virágai május-júniusban nyílnak a magasba törő szárak végén. Nagyobb csoportba ültetve mutatnak igazán szépen. Nagyon könnyen tartható növény, ha nedves, nyirkos talajba ültetjük. Napos, félányékos helyet kedvel. Betegségek, kártevők ritkán károsítják. Társítható sásliliommal, margarétával is.

iris-sibirica.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris)

Kert árnyas zugában gyönyörűen mutatnak, hatalmas - akár 1,2m-re felnyúló - zöld leveleivel. Árnyékos, félárnyékos helyet, nyirkos, humuszban gazdag talajt kedvel. Gyöktörzseiből fejlődő tarackokkal terjed. Van-e szebb látvány, mint tavasszal a kunkorodó páfrány levele?

 matteuccia.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

Sásliliom (Hemerocallis)

Gyönyörű virágai június-júliusban nyílnak.Különlegessége, hogy mindegyik csak egy napig nyílik, ezt ellensúlyozza a rengeteg virág a növényen. Rizómáiban tárolja a vizet, ezért jól bírja a szárazabb időszakokat is. Nemcsak virágai, hanem szép, zöld, sásszerű levelei is díszítenek a kertben. Napos, félárnyékos helyet kedvel. Betegségek, kártevők ritkán károsítják

 hemerocallis.jpg

A kép forrása: kolibrikerteszet.hu

Bíbor kasvirág (Echinaceae purpurea)

80-90 cm magas, évelő dísz- és gyógynövény. Gyönyörű, nagyméretű, illatos virágai júliustól szeptemberig csalogatják a pillangókat. Levelei vékonyak és lándzsásak. Tápdús, laza szerkezetű talajt kedvel, ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Tőosztással és magról is szaporítható. 

echinacea.jpg

A kép forrása: pallensmith.com

Árnyliliom (Hosta)

Változatos méretű, levélszínű és virágszínű bokros évelő. Nagyon könnyen tartható a kertben, igénytelen növény. Hatalmas levélzetük fölé nyúló virágaik a nyár második felében nyílnak. Akár talajtakaróként is tarthatjuk. Jól tűrik a szárazságot. Félárnyékos, árnyékos helyen, üde talajon érzik jól magukat. Egyetlen kártevőjük a csiga, sajnos csúnyán megrágja a levelét. Csigacsapda elhelyezésével azonban sokáig gyönyörködhetünk benne.

 hosta_1.jpg

A kép forrása: viragkotorita.hu

Érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides)

Akár 1,5 m magasra is megnövő gyönyörű évelő virág. Nagy, napsárga virágai a magas hajtások végén nyílnak júniustól szeptember végéig. Napos helyet kedvel, akár a tűző napot is elviseli. Kártevők, betegségek nem károsítják, viszont remek méh- és lepkecsalogató virág.

 heliopsis.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Kerti macskamenta (Nepeta x faassennii)

30-40 cm magas, igénytelen évelő. Kék, lila vagy fehér fürtvirágzata május-júniusban nyílik. Levélzete szürkészöld, molyhos. Gyógynövényként is használják. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló.

 nepeta.jpg

A kép forrása: prerikert.hu

Borsmenta (Menta x piperita)

30-70 cm magasra is megnövő fűszer- és gyógynövény. Július-augusztusban hozza fürtös, halvány lila virágait, szögletes szárainak végén. Fogazott szélű, bordón erezett leveleinek nagyon kellemes, mentolos illata van. Napos, félárnyékos helyet kedvelő évelő, de vízigényes. Nagyon terjed. 

 borsmenta.jpg

A kép forrása: organikuskert.hu

Tarkalevelű podagrafű (Aegopodium podagraria ‘Variegatum’)

40 cm magas évelő. Fehér, ernyős virágzata májustól júniusig nyílik. Nemcsak virágaival, hanem különleges háromosztatú, tarka leveleivel is díszít. Tarackokkal gyorsan terjed, talajtakarónak is kiváló. Félárnyékos, árnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló.

 aegopodium.jpg

A forrás: hgtvgardens.com

Kínai kékszakáll (Caryopteris incana)

1,5 m-re is megnövő évelő félcserje. Levelei lándzsa alakúak, sötétzöldek. Liláskék virágai júliustól nyílnak egészen októberig. Napos helyet, jó vízáteresztő helyet kedvel. Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló. A pangó vizet nem kedveli.

caryopteris.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

A fentiekben évelőket gyűjtöttem össze, hiszen velük van szerintem a legkevesebb munka. Minden évben kihajtanak, virágoznak, levélzetükkel késő őszig is díszítenek virágzás után. Remek növények. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr827585106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása