Aráliák
2020. március 04. írta: Bacsó Berni

Aráliák

Az aráliák közkedvelt szobanövények, az Araliaceae (Aráliafélék) családjába tartoznak. Hasonlóak az igényeik, illetve van még egy közös tulajdonságuk: varázslatos növények. Most olyan kisebb termetű aráliákról szeretnék írni, melyek jól mutatnak minikertben, tündérkertben is.

Kislevelű sugárarália (Schefflera arboricola)

Az egyik legismertebb arália. Különleges megjelenésével nagyon szép szobanövény lehet belőle, ha a megfelelő körülmények között tartjuk. Tajvanon őshonos növény, ott akár 6 méter magasra is megnő. Nálunk fagyérzékeny, szobában tartjuk. Különleges alakú, 7-9 tagú fényes zöld leveleivel díszít. Bokros növekedésű cserje. Fényigényes növény, de a direkt napfénytől óvjuk, mert megégetheti leveleit. Mérete 80-150 cm között lehet.

Semleges, jó vízáteresztő földet kedvel, mely legyen mindig egy kicsit nyirkos. A túlöntözést kerüljük! Világos helyet igényel, de huzattól, hidegtől óvjuk, mert lehullajtja leveleit! Minimum 15 fokon tartsuk. Pajzstetvek, takácsatkák károsíthatják.

fokep-2_600_1.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

A kis növekedésű fajtáját a 'Janine'-t tündérkertbe is ültethetjük. Remekül mutat a sima zöld, illetve a 'Variegata' változata is, melynek levelei krémszínű mintázatúak.

Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)

Egy kisebb, nem olyan széles terjedelmű növény, mint a sugárarália. Szinte légies megjelenésű, különleges sötétzöld leveleinek köszönhetően, melyek igen tagoltak. Eredeti élőhelye: Új-Kaledónia.

Kicsit kényes növény: nem szereti a hideget és a túlöntözést, viszont párás körülmények között kell tartani. Ezért remek növény floráriumba! Kedveli a világos helyet és a jó vízáteresztő talajt. Ő is érzékeny a pajzstetvekre és a takácsatkákra. Az alábbi képen hasonló igényű növényekkel van összeültetve: párnafűvel (Soleirolia soleirolii) valamint kőtiszafával (Podocarpus macrophyllus).

dizygotheca_elegantissima.jpg

A kép forrása: hayefied.com

Árnyékarália (Polyscias balfouriana)

Különleges megjelenésű szobanövény. Fő díszítőértékét vese alakú, hullámos szélű levelei adják. Páraigényes növény. Ázsia trópusi vidékein és Polinéziában őshonos növény. 

uveg-henger-600.jpg

Gyompálma és árnyékarália beültetve egy üveg hengerbe. A kép forrása: Floráriumok növényei

polyscias_balfouriana.jpg

A kép forrása: picuki.com

 Páfrányarália (Polyscias fruticosa)

Páfrányszerű leveleiről kapta a nevét. Az egyenletes meleget, folyamatos öntözést, valamint a magas páratartalmat kedveli. Huzatra, kiszáradásra érzékeny. Túlöntözést kerülni kell! Visszavágható, ezzel bokrosabbá tehető a növény. Lassú növekedés jellemző rá, emiatt is a legjobb floráriumba ültetni, egyébként nehéz szobai körülmények között tartani.

polyscias.jpg

A kép (páfrányarália) forrása: pinterest

 Ha szeretnéd megnézni, hogy milyen további növényeket érdemes floráriumba ültetni, kattints ide!

Aráliákat készlet függvényében a Bernikert Webshopban is találsz. 

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre, egy 10%-os kedvezmény kupont is küldünk. 

A minikert, tündérkert készítésről, ajánlott növényekről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, mohát találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr2615495402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása