Gyakori kérdések a minikertekről
2016. október 05. írta: Bacsó Berni

Gyakori kérdések a minikertekről

Mindig nagyon örülök, ha valaki telefonál vagy emailen kérdez minikertekkel, tündérkertekkel kapcsolatosan. Sokszor szabadkoznak, hogy még soha nem csináltak ilyet, és ezért tesznek fel "buta" kérdéseket. Buta kérdés nincs! Ha jól akarunk valamit csinálni, akkor utána kell járni, és fel kell tenni a megfelelő kérdéseket, hogy a végeredmény valóban varázslatos legyen...

piros_kunyho.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Most összegyűjtöttem néhány kérdést, és természetesen a válaszokat is hozzá :-) Akinek eddig esetleg nem jutott eszébe írni, az most talán megleli kérdésére a választ, ha nem, akkor még nyugodtan jöhetnek a kérdések...

Mi az a minikert, tündérkert pontosan?

Minikertnek az igazi, valóságos kertek miniatűr változatát nevezzük. Tehát minden meg van benne, mint egy "igazi" kertben, csak a mérete pici (növények, kerti utak, madáretetők, patak, kerti tó, stb...). Tündérkert pedig minikert, de néhány varázslatos kiegészítővel megspékelve. Ezek általában nincsenek a házunk kertjében: tündérek, fantasztikus házikók, varázsgömbök...)

Hogyan kezdjek neki egy minikert, tündérkert elkészítésének?

Minden kert alapja a tervezés. Itt is. Először döntsük el, hogy kültéren vagy beltéren lesz-e a minikert. Ennek megfelelően válasszunk kaspót (kültérinek a fagyokat, és az erős napsütést is bírnia kell...), növényeket, valamint kiegészítőket.

minikert_lugassal.jpg

A kép forrása: www.webshop.bernikert.hu

Hogyan méretezzük a minikertet?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, ezen múlik, hogy valóban varázslatos lesz-e a kertünk vagy csak egy kert lesz. Ha megnézzük általában az "igazi" kerteket, ott minden nekünk, embereknek van méretezve. A kerti sütő, a székek, asztalok, kerti utak, lugasok. A minikerteknél, tündérkerteknél ugyanezeket kell megteremtenünk, de egy általunk elképzelt méretben. A Bernikert Webshopban rengeteg kiegészítőt találsz, a méretük is benne van a leírásban. Először válasszunk ki egy általunk kedvelt figurát (tündér vagy ház) és ehhez válogassuk a többi kiegészítőt. Így már meg van az "ember" méretünk és ehhez arányosítsunk mindent. A növények méretezése sokkal egyszerűbb, hiszen a kertben is van kis fa - nagy fa, kis bokor - nagy bokor, stb.... Persze fontos, hogy minden kislevelű legyen.

Hogyan gondozzuk a minikertet?

A gondozás egy ilyen kiskert esetén nem túl nehéz, persze megkönnyíthetjük azzal is, ha hasonló igényű növényeket választunk (hasonló víz-, fény-, tápanyag-, talajigényű). Így egyszerre locsolhatjuk, tápozhatjuk őket. Akinek nincs sok ideje, inkább igénytelen növényeket válasszon, melyek jól tűrik a szárazságot. Gondozáshoz még hozzátartozik a növények visszametszése is, ebben az esetben, hogy el ne nyomja a többit.

fokep4.jpg

Szükséges-e vízelvezető lyuk a kaspó aljára?

Attól függ.... Beltéren nyilván nem teszünk olyan kaspót, aminek lyuk van az alján. Ebben az esetben inkább vízelvezető réteget alakítsunk ki a kaspó aljában. Ez 4-5 cm (függ a kaspó nagyságától is...) kavicsréteg, majd tegyünk egy kissé meglyuggatott fóliát, mely a vizet átengedi, a virágföldet nem, és erre kerülhet a virágföld. Így a növények gyökerei sosem állnak majd a vízben, egészségesen tudnak fejlődni. Kültéren (nem fedett helyen) mindenképp szükséges a vízelvezető lyuk a kaspóra. Tehát bármibe ültetünk fúrjunk rá, vagy lyukasszuk ki.

Mi történik a minikerttel, tündérkerttel télen?

Tél előtt érdemes egy kis figyelmet fordítani a minikert téliesítésére. Erről itt olvashatsz bővebben.

A növények kinövik a tündérkertet, minikertet?

Attól függ, milyen növényeket választottál a kertedbe. Vásárláskor nem a növény mérete az elsődleges szempont, hanem a növekedési erélye. Mindenképp törpe növekedésűt érdemes választani. (Ezek évente csak pár cm-t nőnek.) Ha ilyen növényeink vannak, (és természetesen évelők...), akkor sokáig élhetnek a minikertünkben, évente virágzással díszíthetnek. Általában nagyon jó növények a minikertbe a sziklakerti évelők, szukkulensek... A növényválasztásról itt olvashatsz bővebben.

borond_srehen.JPG

www.webshop.bernikert.hu

Miben érdemes készíteni a tündérkertet?

Ennek csak a képzeleted szabhat határt... Szinte bármibe. A legfontosabb, hogy a növények kényelmesen elférjenek benne, bírja az időjárás viszontagságait, ha kültérre kerül, és a vízelvezetés biztosított legyen. Ha szeretnél egy kis inspirációt, hogy mi mindenbe lehet ültetni, olvasd el ezt a blogbejegyzést.

Milyen kártevői lehetnek a minikertnek, tündérkertnek?

Általában ugyanaz, mint az "igazi" kertben, főleg, ha az ténylegesen a kertben helyezkedik el. A legnagyobb kártevő azonban a csiga, hiszen hírmondója se marad az apró növényeknek. A legjobb védekezés ellene, ha talajtakarót (pl. apró kavicsokat) használunk a minikertben. Ezt a csiga nem szereti, így ezeket a növényeket elkerüli. A sziklakerti növények nagy többsége nem a csigák kedvence, de ma már lehet kapni mini árnyliliomokat is (pl. Mouse ears), melyek a csigák kedvencei.

Ha maradt még kérdés, továbbra is várom őket :-)

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr8210412428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása