Téliesítés a tündérkertben
2015. október 20. írta: Bacsó Berni

Téliesítés a tündérkertben

Néhány szürke, hideg nap is elég, hogy elfelejtsem a nyarat és egyből a télre kezdjek készülődni. Kültéri tündérkertek, minikertek esetében nagyon fontos a téliesítés, hiszen sokkal kisebb növényekről van szó, ráadásul a kiegészítőkkel is kell kezdeni valamit. 

winter1.jpgA kép forrása: twogreenthumbs.com

Tündérkertek, minikertek a kertben, szabadföldön

Tennivalók:

  1. Fagyok, havazás előtt távolítsd el a kiegészítőket a minikertből. Töröld át és tedd be őket egy dobozba, ahol várhatják a tavaszt. Télen a hóban károsodhatnak a tündérek, házikók, mini kerti bútorok, vagy a nagy hó alatt esetleg nem veszi észre egy látogatónk és rálép. Másrészt sokkal kevesebb időt töltünk a kertben, úgysem látjuk őket, kár kockáztatni épségüket.
  2. A speciális minikerti növényeidet ne takard le mulccsal, hagyd meg a "valódi" kertednek, vagy tedd a leveleket komposztba. A nagy levelek nem engednek át elegendő levegőt és fényt a pici növényeknek.
  3. Szedd össze a növények elhullott leveleit. Vizsgáld át az összes törpe fát, növénykét.
  4. Ellenőrizd a talaját. Összetömörödött? Óvatosan lazítsd fel egy kicsit. A gyökereknek is szükségük van a levegőre.
  5. Oszd szét az évelők tövét, ha már túlságosan benőtték a nekik szánt helyet. Új minikertbe ingyen növény!
  6. Légy könyörtelen a gyomokkal, illetve más invazív növényekkel. A gyomlálás is egy elmaradhatatlan tevékenység még tél beállta előtt, de gondolom, ezt mindenki folyamatosan űzi :-) Az invazív növények visszavágása szintén fontos, hiszen van néhány olyan erőteljesen terjeszkedő talajtakaró, melyet előszeretettel ültetünk minikertbe, de tavaszig elnyomhatja méreteivel a kisebb növényeket. Iyen lehet pl. indás ínfű (ajuga reptans), barna lúgvirág (leptinella squalida). Ezeket kicsit vágjuk vissza.
  7. Locsolás: locsolni télen is szükséges, ha nincs csapadék. Igaz sokkal kevesebb a növények vízigénye is, mivel nincs nagy meleg. Azonban sok növény nem azért megy tönkre télen, mert a fagy károsította, hanem kiszáradt.
  8. Ha nagyon hideg az idő, a kényesebb növényeket, minikerteket takard le fenyőágakkal. A hideg elmúltával, még a tavasz beköszönte előtt azonban mindenképpen el kell távolítani. 
  9. Ha végre havazik télen, állj ellen a kísértésnek, hogy eltávolítsd a havat a kiskertből. Ez olyan, mint a takaró, mely megvédi a növénykéket a hideg levegőtől.

winter_fairy_garden.jpg A kép forrása: thegardenglove.com

Kültéren kaspóban, konténerben elkészített tündérkertek, minikertek téliesítése

Azokat a növényeket, melyek nem bírják a fagyokat, mindenképpen fagymentes, világos helyen teleltessünk. Fontos az öntözés is, mert különben tavaszig kiszáradnak.

winter-fairyland-1.jpg

A kép forrása: coldclimategardening.com

Minél nagyobb edényben van a minikert, annál jobban bírja az időjárás viszontagságait. Kicsi kaspó hamar átfagy... Tehát tél előtt az is megoldás lehet - ha nem tudod fagymentes, de világos helyre helyezni a minikertet - ha nagyobb kaspóba ülteted át. Természetesen csak akkor, ha  a növények bírják a hideget.

A kaspót becsomagolhatod fóliával (pl. buborékos fólia), vagy zsákvászonnal, jutával. A fólia és a kaspó közé pedig helyezhetsz lehullott lomblevelet, forgácsot. Szalmát vagy fenyőágakat rakhatunk a kaspóra, a növényekre is. Ha teraszon vagy erkélyen (látható helyen) találhatók ezek a konténerek, feltétlenül dekoratív is legyen a téli takarás. Pl tehetjük falevéllel bélelt nagyobb vesszőkosárba a kaspót, vagy a falevéllel kitömött fóliát burkoljuk be szépen zsákvászonnal. Máris szebb a látvány a nappaliból.

Tegyük szélmentes helyre a kaspókat.

A locsolás nagyon fontos, nehogy kiszáradjanak a növények. Fagymentes időszakban, dél körül érdemes locsolni, kissé langyos vízzel. 

Az időjárásálló kiegészítők maradhatnak a tündérkertben az alábbiak megfontolásával:

Lehet, hogy bírják a napsütést és a hideget, de ha a szél felkapja és leejti a terasz kövezetére, akkor összetörhetnek. Amit lehet rögzítsünk a minikertben. A legtöbb tündér és kiegészítő eleve betűződróttal kerül eladásra, de van jó néhány, ami esetleg nem. Ebben az esetben elég egy szög, amit pillanatragasztóval az aljára ragasztunk, így már készen áll a biztos rögzítésre a minikertben.

accessories.jpg

A kép forrása: coldclimategardening.com

A télre a szabadföldi minikertből kivett kiegészítőket nem muszáj eltenni. Készíthetünk belőle beltéri minikertet is! Kedvünkre kertészkedhetünk a meleg lakásban, és tervezhetjük a karácsonyi minikertek elkészítését. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr87887478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.20. 19:09:09

A legalsó kép, ahol a nyúl alját ragasztják éppen: Én is voltam már úgy, hogy egy kép illett volna a posztba, melyen egy kéz tartott valamit. Aztán arra gondoltam, hogy szegény olvasókat nem riasztom el ilyen kézzel, ilyen körmökkel, hehe...
Különben ezek a kis minikertek, kis tündérkertek nálam mindig bejönnek. :))

spinat 2015.10.21. 12:47:32

persze minden ízlés kérdése, de én ezeket a képeket giccsesnek tartom.
süti beállítások módosítása