Hogyan és honnan válassz minikertedbe növényeket
2016. március 02. írta: Bacsó Berni

Hogyan és honnan válassz minikertedbe növényeket

Nagyon sokan kérdeztétek már, hogy milyen növényeket ajánlok a minikertekhez, tündérkertekhez, illetve ezeket a növényeket honnan lehet beszerezni. Ezekre a kérdésekre adott válaszokat szeretném kicsit összefoglalni ebben a bejegyzésben. Remélem mindenki választ talál kérdéseire...

fairy_village.jpgA kép forrása: pinterest.com

Először is tisztázzuk, hogy pontosan mihez is választjuk...

A minikert vagy miniatűr kert tulajdonképpen egy lekicsinyített valódi kert. A fókusz a kerten illetve növényeken van, természetesen jóval kisebb méretben, de arányosítva. Minikertbe kellenek fák, bokrok, évelők, talajtakaró növények is. Ki ne felejtsük természetesen az olyan apró részleteket sem, mint a kerti eszközök, vagy madárházikó, amelyek valóságossá teszik a kertet és láthatóvá a méreteit.

Tündérkertben a fókusz nem a növényeken van, hanem a megjelenített képen. A figurák, kiegészítők teszik "valódivá" a kertet, a növények csak kísérők (DE nagyon fontos kísérők, nélkülük nem sokat ér az egész...)

A másik fontos dolog a növényválasztáshoz, hogy hol lesz elhelyezve a minikert: beltéren vagy kinn.

Kulcstényezők a beltéri, szép minikertekhez

  • Válassz miniatűr fákat is, így magasságot adva a minikertnek,
  • kisebb növények lehetnek méretüknél, jellegüknél fogva bokrok vagy ágyásnövények,
  • egyforma talaj-, fény-, és vízigényű növényeket válassz, akkor nem lesz probléma a gondozás.
  • A kaspó, ha lehet rendelkezzen vízelvezető nyílással, így a felesleges víz nem áll meg a gyökereknél. Ha már gyakorlottabb vagy, lehet vízelvezető nyílás nélküli is (természetesen csak beltéren/tető alatt), akkor azonban kell vízelvezető réteg (pár cm kavics) a kaspó aljára, hogy a növények gyökerei egészségesen tudjanak fejlődni.

Tippek növényválasztáshoz

  • Mindig nézd meg a növény címkéjén, hogy mekkora lesz a végleges mérete, sokat segít a választásban. 
  • Bokorszerű növények esetén, az alsó hajtások levágásával "fa kinézetet" tudsz elérni (pl. néhány kecskerágó).
  • Használhatsz bonsai-t is. A legbiztosabb, ha eredeti kaspójával együtt teszed a minikertedbe, és talajtakaróval eltakarod a kaspó széleit.

Minikertekbe való növények (válogatás)indoor-miniature-garden-plants.jpg

A kép forrása: empressofdirt.net

1. Puszpáng – Buxus sempervirens
2. Hamisciprus törpe változatai– Chamaecyparis lawsoniana
3. Gyompálma – Chamaedorea elegans
4. Szobafenyő – Araucaria heterophylla
5. Kéklombú oregoni hamisciprus – Chamaecyparis lawsoniana "Ellwoodii"

belteri.png

6. Kígyószakáll – Ophiopogon japonica ‘Minor’ (zsohar.hu)
7. Párnafű – Soleirolia soleirolii a kép forrása: (oazis.hu)
8. Korzikai menta – Mentha requienii (fuszernovenyek.hu)
9. Szobaborostyán – Hedera (viragbarat.hu)
10. Sávosfű – Haworthia fasciata 

Nagyon sok más növény is remekül mutat a minikertben, ezekről bővebben itt és itt olvashatsz. Illetve rengeteg növényt találsz képpel az ingyen letölthető e-bookban: Itt tudod letölteni

Kültéri, hosszú életű minikertek növényei

  • Léteznek ugyan törpe és miniatűr örökzöldek, de fontos, hogy mekkora lesz a végleges mérete, valamint mennyit nő évente. Így 1-2 év alatt nem növi ki a minikert kereteit. 
  • Léteznek apró levelű növények, melyek ráadásul lassan is növekednek, ezek szintén jól mutatnak a minikertben. Pl. aprólevelű puszpáng

1. Kagylóciprus – Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’
2. Cukorsüveg fenyő – Picea glauca 'Piccolo'
3. Miniatűr borókák – Juniperus communis ‘Miniature’
4. Törpefenyő – Pinus mugo ‘Slowmound’
5. Csipkéslevelű magyal – Ilex crenata 'Golden Gem'

Apróbb növények

Az ideális növény apró levelű és lassú növekedésű. A legtöbb sziklakerti, talajtakaró növény alkalmas minikerthez. Válogathatsz a rengetegféle varjúhájból is. Mostanában igen sok aprólevelű fűszernövényt is találsz a boltok polcain: kakukkfű, oregano, stb...

outdoor-miniature-garden-bedding-plants-1a.jpg

A kép forrása: empressofdirt.net

6. Apró százszorszép – Bellium minuta
7. Barna lúgvirág – Leptinella squalida ‘Platt’s Black’
8. Gémorr – Erodium ‘Album’
9. Kövirózsa – Semperviven tectorum
10. Szálkás zöldhúr – Sagina subulata

Hol tudod ezeket a növényeket beszerezni? Sziklakerti növényeket szinte bárhol tudsz venni. Törpe méretű örökzöldeket (hamisciprusok, borókák) szintén sok bolt kínál, főleg a nagyobb láncok. A kedvenc beszerzési helyem, (nekem közel is van, és mindig találok szép növényeket) a soroksári OBI. Általában van egy asztal, ahol szinte csak mininövények vannak: hálóslevelek, törpeborsok, szobaborostyánok, Crassula, stb....Aki jobb szeret a neten rendelni, azoknak a Trendkert.hu-t ajánlom.

Növények bemutatása a következő posztokban folytatódik....

Ha meg vannak a növények...

Fontos a méretezés: a kiegészítők azonos méretezésben legyenek. Nem a növények határozzák meg az arányokat, hanem a kiegészítők! Ha pl. a kert tartalmaz tündért, akkor az ő méretéhez legyenek választva a kiegészítők. A pad akkora legyen, amire rá tud ülni. A kerti eszközök akkorák, amekkorákat használni tudna, stb...

A növényekről, minikert, tündérkert készítésről részletesebben a nemrég megjelent Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz.

Tündérkerti, minikerti kiegészítőket találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert fórumon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr208430942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása