A pozsgások életben tartásának 4 titka
2017. december 08. írta: Bacsó Berni

A pozsgások életben tartásának 4 titka

A pozsgások nagyon sok érdekes dekorációhoz felhasználhatók. Nagyon szeretem őket, mert változatos megjelenésűek, kevés vizet igényelnek, így hosszabb ideig is magukra lehet őket hagyni. Növekedésükhöz (ami elég lassú) nem kell sok tápanyag, gyökérzetük kis helyen is elfér, így tényleg extrémebb helyekre is be lehet őket ültetni, nemcsak kaspóba. Lásd falikép, kincsesláda készítése...

novenykep_nagy_1.JPG

Hogyan lehet őket életben tartani, hogy sokáig díszítsenek, esetleg virágozzanak is? Alapvetően az alábbi négy tényező határozza meg élettartamukat:

1. Föld - a pozsgások jó vízáteresztő közegben tudnak fejlődni. A nekik való földkeverék biztosítja, hogy a gyökerük sose álljon vízben, ezért fontos, hogy pozsgásoknak való virágföldet használjunk ültetésükhöz. Mi is kikeverhetjük jó minőségű föld és perlit, vagy aprószemű kavics segítségével. Ha kültérre ültetjük, akkor vízkifolyó nyílása legyen a kaspónak, hogy a felesleges víz el tudjon folyni a gyökerektől. Beltéren viszont tegyünk egy réteg kavicsot a kaspó aljára és erre tegyük a növények igényeinek megfelelő virágföldet. A  pozsgások szeretik, ha a leveleik nem érintkeznek vízzel, pl. tegyünk apró kavicsot a földre, közvetlenül a növény levelei alá.

bonbonos_ajandek_1.jpg

A kép forrása: bernikert.blog.hu

2. Elegendő fény. Eredeti élőhelyükön sok fényt kapnak, ezt nekünk is biztosítanunk kell számukra. Tegyük ablakba ezeket a növényeket. Tavasztól őszig tarthatjuk őket a kertben vagy teraszon is, de télre a legtöbb pozsgást védettebb helyre kell tenni, mivel a fagyokat nem bírják (kivétel a mi varjúhájaink és a kövirózsa) Ha a kertbe tesszük őket tavasszal, akkor fokozatosan szoktassuk hozzá őket a napfényhez, a direkt napfény megégetheti leveleiket. 

kavicsos.jpg

A kép forrása: pinterest.com

 

3. Megfelelő mennyiségű víz - a túl sok vizet egyáltalán nem kedvelik. Tavasztól őszig kicsit több vizet igényelnek, de ki kell, hogy száradjon a földjük két locsolás között. Téli hónapokban kevesebb víz is elég. Öntözésnél a levelek maradjanak szárazak, inkább a mellette levő talajt locsoljuk. Összességében: ha kevesebb vizet kap, mint szükséges jól látható a levelein, mert ráncosodni kezd, ha túl sok vizet kap, mindig vizes a gyökere, akkor nem biztos, hogy túléli.

fairies-and-succulents-teacup-garden-1024x893.jpg

A kép forrása: coolcreativity.com

4. Ideális hőmérséklet biztosítása. Az 5 fok alatti hőmérsékletet nem viselik jól (kivétel ez alól a nálunk honos varjúhájak és kövirózsák) ezért érdemes őket bent teleltetni. Természetesen, lakásban tartásnál ez nem okoz problémát.

szukkulens_minikert.jpg

A kép forrása: pinterest.com 

+1 Nincs nagy páraigényük, ezért zárt üvegedénybe nem érdemes őket tenni, oda inkább a páfrányok és az egyéb páraigényes növények valók.

A pozsgásoknak vagy más néven szukkulenseknek azokat a szárazságtűrő növényeket nevezzük, melyek megvastagodott törzsükben (törzsszukkulensek) vagy leveleikben (levélszukkulensek) vizet tárolnak. Főként meleg és hosszabb ideig csapadékmentes éghajlaton találhatók meg. Víztárolással alkalmazkodtak a szárazságtűréshez. Törzsszukkulens pl. kaktuszok nagy része, levélszukkulens pl. aloe, echeveria, korallvirág. Nálunk élő levélszukkulensek: kövirózsa és varjúhájfélék. A mi éghajlatunkon sok pozsgás azonban fagyérzékeny (echeveria, crassula, graptopetalum, stb.), ezért nem tarthatóak egész évben kültéren.

Pozsgásokat nálunk is tudsz már beszerezni! Ide kattintva tudod megnézni és megrendelni őket.

A minikert, tündérkert készítésről, pozsgásokról részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr2313439645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása