Kültéri falikertek - avagy hogyan használjuk ki minden helyet a kertben
2015. június 03. írta: Bacsó Berni

Kültéri falikertek - avagy hogyan használjuk ki minden helyet a kertben

A kertben is egyensúlyra törekszünk: a túlzsúfolt kertnél már csak az üres, vagy csak füves/tujás kert a lehangolóbb. Kiskertben is lehet szép, buja növényzet, de nem úgy, hogy válogatás és mérlegelés nélkül ültetünk, hanem kihasználva a függőleges tereket is, egyszerű vertikális kerteket létrehozva.

falikert-wallgarden.jpg A kép forrása: hometalk.com

Futónövények

A legegyszerűbb megoldás, ha a kerítésre növényeket futtatunk fel. Szabályozni tudjuk a növekedésüket, elterjedésüket, ha konténerekbe, virágládákba ültetjük őket. Virágos futónövényekkel pedig két legyet ütünk egy csapásra.

ivy1.jpg

A kép forrása: lushome.com

Néhány népszerű futónövényt találsz az alábbi listában:

A futtatás nemcsak a takarást szolgálhatja, hanem akár díszíthetünk is vele egy falat.

falidisz.jpg

A kép forrása: houseswithhistory.wordpress.com

 falidisz2.JPG

A kép forrása: classiccasualhome.com

Kapható már olyan készlet is, mely tartalmaz tapadókorongokat, ragasztót és drótot, és ezzel lehet segíteni a futónövények növekedésének irányát. Itt meg is nézheted... Praktikus.

Műanyag ládából készült falikertek

Az alábbi képen egy nagyon érdekes megoldás látható (Trunk Bár, Melbourne). Annyira egyszerű, hogy az hihetetlen, de szerintem sokkal jobban nézne ki, ha több növényt ültettek volna be. Néhol határozottan üresnek tűnnek a ládák. Nagyon sok műanyag ládát (azt a málnás/ribizlis láda típust) megtöltöttek talajkeverékkel, és beültették a növényeket. A képen még látszik, hogy öntözőrendszer is került hozzá. Nekem nagyon tetszik, hogy újrahasznosítják ezeket a ládákat, rendkívül stabil és szép megoldás (főleg, ha több növény látszana és kevesebb láda)

 vertical_garden_trunk_bar_melbourne.jpg

A kép forrása: lushe.com.au

Hasonló ládákat használtak fel az alább falikerthez is. Ez a Changi Repülőtéren készült (Szingapúr).

changiairportverticalgarden2.jpg

A kép forrása: lushe.com.au

Az elkészítéséről ebben a posztban olvashatsz bővebben. 

Falikerti elemek

Ilyen elemekkel nagyon egyszerűen "zöldítheted" ki falat vagy a kerítést. Könnyű a felszerelése és a beültetés, de ami még pluszpont, hogy a növények cseréje se bonyolult, hiszen csak le kell emelni az adott elemet, abból kivesszük a növényeket és az új beültetéssel csak visszaakasztjuk. A többihez hozzá sem kell nyúlni. A locsolás az ilyen elemeknél nagyon egyszerű: csak feltöltjük a tartályt kb 2 hetente (hőmérséklettől, helytől, növénytől függően).

wolly_planter-bernikert.jpg

A kép és a termék forrása: webshop.bernikert.hu

img_6877.jpg

A kép és a termék forrása: webshop.bernikert.hu

Természetesen többféle falikerti elem is létezik. Ebben a régebbi posztban összehasonlítottam néhány akkor (2015 jan) kapható elemet. Nézd meg, ha szeretnél hasonlókat felszerelni a falra vagy falat építeni belőle.

Raklapkert

palletgarden.jpg

A kép forrása: diy-enthusiasts.com

Nálunk "virágos" raklapok kerültek a kerítés mellé. Pici a kert, így ezzel a megoldással, sokkal több virágos növény díszíti  a kertet. Nálam, mondjuk szempont volt az is, hogy a gyerekek ne tudják lemotorozni a növényeket. A raklapok alkalmazásával viszont így van elég helyük a füvön játszani, nem kellett ágyásoknak felhasználni belőle.

Falipolcok

 

falipolc.jpg

A kép forrása: flickr.com

A kép önmagáért beszél, egyszerű, látványos megoldás. Bármilyen színre festhető.

Gyümölcsfa a falon

Ne aprózzuk el, néhány kis virággal a falon, ültessünk gyümölcsfát a kerítésre vagy falra! Ezzel a módszerrel szép lesz a fal, maximálisan kihasználod a helyet és még friss gyümölcsöd is lesz. Persze nem idén nyáron...

fa-bhgcom.jpg

A kép forrása: bhg.com

Többféle mintázatban is díszítheti a falat vagy a kerítést. A gyümölcsfák nagy része azonban napfényigényes. Csak olyan helyre tervezzük ilyet, ahol elég fényt kap. Drótot kell kifeszíteni, melyek irányába kell terelni/kötözni a fiatal hajtásokat, melyekre szükségünk van, a többit pedig eltávolítani.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr267498212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2015.06.10. 11:39:35

Elképesztő, hogy a növények mennyire strapabíróak! A kertünk középpontjává válhat egy ilyen falikert! Egyelőre még kezdő kertész vagyok, így ebbe fogok belevágni: lakberinfo.hu/wow/csinald-magad/2015-05-22-latvanyos-dekoracio-a-teraszon-elo-novenyek-kepkeretben/

Bacsó Berni 2015.06.14. 21:43:41

@Suszt Máté: Igen, az élő növénykép remekül néz ki. Ha kövirózsát ültetsz bele, akkor inkább fedett teraszon helyezd el, különben nagyon felnyurgul. Én is készítettem: bernikert.blog.hu/2014/10/26/kovirozsakep_keszitese
süti beállítások módosítása