A legjobb növények floráriumba
2019. március 01. írta: Bacsó Berni

A legjobb növények floráriumba

A növényekkel beültetett üvegedények - más néven floráriumok - újra reneszánszukat élik. Ki ne szeretne egy gyönyörű minikertet az asztalán?  Sokkal varázslatosabb egy cserép virágnál, és ha jól van elkészítve, akkor a gondozása is egyszerűbb. Kényesebb növényeket is tarthatunk benne, hiszen az üvegházban uralkodó meleg, párás környezetben a trópusi növények is szépen fejlődnek, beültetésük és, így gondozásuk nem okoz nehézségeket. Ráadásul a természetet idéző apró kompozíciók különösen jótékonyak a környezetünkben, a munkahelyen pedig még inkább szükség van rájuk. Ja, és ne feledkezzünk meg az apró kiegészítőkről sem!

tajkepek.jpg

A kép forrása: newengland.com

Ahhoz persze, hogy sok teendő ne legyen vele, a beültetés folyamata (erről itt olvashatsz bővebben), valamint a növények kiválasztása létfontosságú. Érdemes lassú növekedésű növényeket beültetni, hogy sokáig az edényben maradhassanak a növények, ne kelljen állandóan visszametszeni vagy átültetni őket.

Háromféle üvegedényt fogunk megkülönböztetni, ez a kert gondozása miatt, illetve a növények kiválasztása miatt lesz fontos a későbbiekben: nyitott, félig nyitott, zárt.

kaktuszok.jpg

A kép forrása: pinterest

A száraz levegőt kedvelő növényeket pl. szukkulensek, inkább széles, nyitott üvegedénybe kerüljenek.

A Tillandsiákat is kipróbálhatjuk ilyen szélesebb szájú edényekben, nekik virágföld sem kell, rakhatjuk színes homokba is őket közvetlenül. Hetente érdemes őket vízfürdőzni, majd száradás után mehetnek vissza a helyükre. Gondozásukról itt olvashatsz bővebben.

A páfrányok, mohák, illetve más nagy páraigényű növények kerülhetnek akár lezárt üvegedénybe is, de akkor speciális "kezelést" igényelnek: évente csak néhányszor kell meglocsolni őket, ha egyáltalán szükséges. Ha nem lezárt az edény, pl. befőttesüveg tető nélkül, akkor természetesen többször kell locsolni vagy párásítani. Locsoláskor mindig lágy vizet használjunk. A kemény víz nagyon látszik az üvegen, a növények sem szeretik.

mohakert_6.jpg

A kép forrása: verlocal.com

Az alábbi növények kifejezetten páraigényesek, így őket akár zárt üvegedénybe is ültethetjük.

Gyompálma (Chamaedorea elegans)

Mexikó és Guatemala területén honos növény. Világos helyen érzi jól magát, elviseli a fényszegény viszonyokat is. Földjét mindig tartsuk nedvesen. Közepes páraigényű növény. Gyönyörűen mutat összeültetve színes hálóslevelekkel (Fittonia), igényeik ráadásul azonosak, így könnyű a gondozásuk.

uveg-henger-600.jpg

Gyompálma és árnyékarália beültetve egy üveg hengerbe.

Rejtettvirág vagy Levélcsillag (Cryptanthus bivittatus)

Kis levélrozettát képző broméliaféle. Különleges megjelenésű növény, gyönyörű levélszínekben kapható. Leveli 6-8 cm hosszúak, keskenyek. Eredeti élőhelyén fákra telepedve él, gyökérzetet alig fejleszt. Levelein található pikkelyszőrökkel veszi fel a tápanyagot, vizet.

Hálóslevél (Fittonia)

Érdemes valamely mini fajtáját választani, pl. 'Argyroneura mini', ez kb. 20 cm magas. Sok színes levelű fajtája létezik. Szépen kirajzolódó, sűrű erezet díszíti leveleit. Párás, egyenletesen meleg, világos helyet kedvel. Közvetlen napsütés ne érje, pangó vizet, hideg huzatot nem kedveli. Ebben az esetben elkezdi leveleit hullatni. Ha vízhiányban szenved, teljesen lelapul a növény, de egy kis locsolás után néhány óra múlva újra eredeti pompájában tündököl. Érdekes színfoltja különleges leveleivel minikerteknek, tündérkerteknek.

A lenti képen baloldalon látható egy zöld levelű hálóslevél fehér erezettel, közvetlenül a fokföldi ibolya mellett. Hátul látható még egy vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) is.

parducok.jpg

A kép forrása: instagram

Pettyeslevél, szeplősarc (Hypoestes phyllostachia)

Levelein megjelenő sűrű mintázat teszi különlegessé ezt a szobanövényt. Párás, meleg, világos helyet kedvel, vízigénye közepes. Fényszegény helyen elveszíti érdekes levélszínét és felnyurgul.

Ráncos törpebors (Peperomia caperata ’Variegata’)

Kistermetű szobanövény, jellegzetes bemélyedt erezetű vöröses vagy bronzos levelekkel. Kacskaringós formájú torzsavirágzatot hoz. A túlöntözést és a hideget rosszul viseli, huzattól mindig óvjuk. Jobban szereti, ha a leveleire víz nem kerül.

Tüzér virág (Pilea glauca)

Talajon kúszó alacsony növény, dekoratív levelekkel. Szobanövényként nehezen tartható meg, de floráriumban biztosítható neki a megfelelő páradús levegő. Túlöntözéstől óvjuk! A kislevelű tüzérvirág (Pilea microphylla) is ültethető floráriumba.

Vörösbarna üvegcsalán (Pilea involucrata)

Kisméretű levéldísznövény, melynek díszítőértékét mintás levélzete adja. Fény- és hőigénye átlagos, közepesen párás helyet igényel, így érdemes floráriumba ültetni, ahol párásabb mikroklímát kaphat. Mérgező növény

Miniatűr üvegcsalán, Pilea depressa

Kúszó szárakon aprócska kerek levelek helyezkednek el. Közepes páraigényű, különleges gondozást nem igényel. Közvetlen napfényt, jó vízáteresztő talajt kedvel.

Árnyékarália (Polyscias balfouriana)

Különleges megjelenésű szobanövény. Fő díszítőértékét vese alakú, hullámos szélű levelei adják. Páraigényes növény.

Páfrányarália (Polyscias fruticosa)

A páfrányszerű leveleiről kapta a nevét. Az egyenletes meleget, és folyamatos öntözést, valamint a magas páratartalmat kedveli. Huzatra, kiszáradásra érzékeny. Túlöntözést kerülni kell! Visszavágható, ezzel bokrosabbá tehető a növény. 

polyscias.jpg

A kép (páfrányarália) forrása: pinterest

Szalagpáfrány (Pteris straminea)

Kisebb minikertekbe remek fa lehet, ez a gyönyörű, légies kinézetű szobapáfrány. Félárnyékos, kissé párás helyet kedvel. Érzékeny a huzatra, télen is minimum 12 ˚C-ot igényel.

Dél-Afrikai csipkeharaszt (Selaginella kraussiana)

Maximum 10 cm magas különleges megjelenésű szőnyegképző kúszónövény. Pikkelyszerű levelei üde zöldek, szeldeltek. Világos, meleg, párás helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Lágy vízzel öntözzük. A szárazságot és a gyökereinél megálló vizet nem bírja.

uveg-tunder2-600.jpg

Dél-Afrikai csipkeharaszt (Selaginella kraussiana) beültetve a háttérben, az előtérben moha helyettesíti a füvet.

Párnafű (Soleirolia soleirolii)

Gyönyörű növény mini- vagy tündérkertbe. Fűszőnyegként kúszik a talajon, félárnyékos helyet kedvel, közepes páraigényű. Fontos, hogy a talaja ne száradjon ki. Beltéren és kültéren is használható. Beltéren páradús, világos helyet kedvel, Több levélszínben is kapható. (‘Aura’: kissé sárgás-zöldesebb).

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Nevét nyílhegyre emlékeztető zöld leveleiről kapta. Nagyon szereti a világos, páradús helyet. Földje mindig kicsit nedves legyen.

syngonium.jpg

A kép forrása: pinterest

Ha nem szeretnél kiegészítőket beletenni, akkor növényekkel és néhány kisebb szikladarabbal, kaviccsal lenyűgöző tájképek is készülhetnek.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr3214615368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása