Mini floráriumok
2017. szeptember 15. írta: Bacsó Berni

Mini floráriumok

Ha különleges látványra vágysz a szobában vagy az irodában, akkor érdemes készíteni egy mini floráriumot. Sokkal varázslatosabb egy cserép virágnál, és ha jól van elkészítve, akkor a gondozása is egyszerűbb. Kényesebb növényeket is tarthatunk benne, hiszen az üvegházban uralkodó meleg, párás környezetben a trópusi növények is szépen fejlődnek, beültetésük és, így gondozásuk nem okoz nehézségeket. Ráadásul a természetet idéző apró kompozíciók különösen jótékonyak a környezetünkben, a munkahelyen pedig még inkább szükség van rájuk. Ja, és ne feledkezzünk meg az apró kiegészítőkről sem!felig_zart2.jpg

A kép forrása: pinterest.com

Üvegedény sokféle lehet...  Formája alapján tényleg sokféle van, de nekünk főleg az számít, hogy az edény nyitott vagy zárt. Itt most a teljesen átlátszó, nem színezett üvegedényeket nézzük.

Nyitott üvegedények

uvegben.JPG

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Nyitott edénybe szinte bármit ültethetünk. Öntözni kell, mivel el tud párologni a víz, de mégis különleges hatású lesz a minikertünk, hiszen látjuk a talaj szintjeit, illetve belátunk a kaspóba. Nyitott kaspóba, akár pozsgásokat is ültethetünk, persze még ritkábban kell őket locsolni. Színes homokkal tehetjük különlegesebbé a látványt.

minikert_uvegben_2.jpg

Itt megnézheted és elolvashatod, hogyan készült a dekorhomokos verzió.

 

felig_zart1.jpg

etsy.com

 

felig_zart3.jpg

todaysgardens.org

Sajnos fényképezésben nagyon nem vagyok jó. Élőben sokkal vidámabb minikert díszíti a műhelyemet :-). Arália, tüzérvirág és moha található egy 2 literes befőttesüvegben.

befottes_2.JPG

Pici gombaházikót és még több mini házikót itt találsz: Bernikert Webshop

Teljesen nyitott kaspóba pozsgásokat, tillandsiát, kaktuszokat érdemes ültetni. Talajtakarónak főleg kavicsokat, homokot válasszunk. Fontos a jó vízelvezetés kialakítása. Erről egy picit később lesz szó.

Zárt üvegedények

A teljesen zárt üvegedénybe párát kedvelő növényeket érdemes ültetni. A zárt edény akár teljesen önfenntartó is lehet, mivel a növények gyökereikkel felszívják a vizet a talajból, ezt a leveleiken elpárologtatják, lecsapódik az üveg falán, újra a talajban lesz a víz. Így ezeket az üvegedényeket egyáltalán nem kell locsolni. A nyitott edényeknél viszont folyamatosan pótolni kell az elpárolgott vizet. Vigyázat, túlöntözni nem szabad! 

zart_1.jpg

A kép forrása: bonsaigurus.com

 

zart_3.jpg

A kép forrása: thefernandmossery.com

zart_4.jpg

A kép forrása: facebook.com

Zárt üvegedénybe a következő növényeket érdemes beültetni: páfrányok, párnafű, moha, arália, nyíllevél, csipkeharaszt, tüzérvirág, hálóslevél. A növényeket innen is be tudod szerezni.

 A floráriumot nem szabad tűző napra tenni, hiszen az üvegben még jobban felmelegszik a levegő, inkább szűrt fényre van szüksége.

Hogyan készül egy florárium...

Először pár cm vastagságban kavicsot teszünk az edénybe. Ez lehet bármilyen színű! Utána egy kilyuggatott fóliára lesz szükség (akár nylon szatyor tűvel vagy fogpiszkálóval több helyen kilyukasztva), kicsit kisebb méretben, mint az edény átmérője, hogy ne látszódjon. (Ez a vizet átengedi, de a virágföldet nem.) Tegyük rá a kavicsra, erre kerülhet apróra tördelt faszén, majd erre tegyük a növények igényeinek megfelelő virágföldet.

Tervezd meg, hogy mi hova fog kerülni, utólag már nehéz korrigálni! Előre kerüljenek az alacsonyabb dolgok, hátra a nagyobbak. A kanállal benyúlva pici lyukakat alakíts ki a növények gyökereinek, majd villával (földlabdájukba szúrva) engedd le őket, kanállal igazítsd el mellettük a talajt. Szórd be a talajtakarót a tölcsér segítségével (erre főleg akkor van szükség, ha magasabb az edény), így oda tudod irányítani, ahova szeretnéd. (Ha moha talajtakarót használsz, villával tedd a helyére) Majd helyezd el a kiegészítőket (kavicsok, kagylók, apró figurák) a végleges helyükön. Picit locsold meg a növényeket. Az üveget tisztítsd meg - ha szükséges - egy pici darab anyagot (törlőkendő) tekerve a kanál nyelére.

zart_2.jpg

etsy.com

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr6812824208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.09.17. 16:24:59

Nagyon megtetszettek!! :)
Még ajándékba is mikyen jó lehet.
süti beállítások módosítása