Lusta kertészek előkertjei
2018. július 11. írta: Bacsó Berni

Lusta kertészek előkertjei

Az utcán sétálva egészen elképesztő előkerteket láthatunk. Természetesen a kertvárosra gondolok, mert a belvárosban alig-alig van látható zöldfelület, előkertekről nem is beszélve. Nehéz jó előkertet létrehozni, mivel általában olyan felületről van szó, ami a kerítés és a ház közé szorul, sokszor nagyon árnyékos, a kerítés vagy a 30 éve odaültetett kis fenyők miatt, melyek közben a háztetőt is túlnőtték.

Nálam a másik probléma, míg a kertben - ház mögött - szívesen kertészkedek, az előkertben valahogy nem annyira. Ezért is fontos, hogy olyan kertet alakítsunk itt ki, mely könnyen megvalósítható, de még könnyebben fenntartható. Erre mutatok most néhány példát:

elokert_buxus.jpg

A kép forrása: plantersguy.com

A fenti képen látható gyönyörű előkert a heti fűnyírást leszámítva könnyen fenntartható. A kép alapján nekem a növények puszpángnak tűnnek, amit azon felül, hogy nyírni kell rendszeresen, a puszpángmolyok előszeretettel támadnak, így sokat kell permetezni is. Ha más növényt választunk helyette pl. tiszafa sövényt alakítunk ki, esetleg törpefenyőkkel ültetjük be a díszfák alatti részt, sokkal egyszerűbb lesz a fenntartás.

A fenntartási munkálatok általában főleg a gyomok eltüntetéséből állnak... Ezt kiküszöbölhetjük, ha a növények között mulccsal fedjük a földet. Még jobb, ha a mulcs alatt gyommentesítő fóliát (apró lyukakkal van ellátva a fólia, hogy a vizet átengedje) vagy geotextíliát alkalmazunk. Mulcsként használhatunk fenyőkérget vagy faaprítékot, melyet színes változatban is árulnak, mint az alábbi képen, de sokkal természetesebb hatást érünk el, ha nem színezett mulcsot használunk. Így a növények is jobban érvényesülnek.

mulcsos.jpg

A kép forrása: homebnc.com

mulcsos_2.jpg

Az előkertben koncentrálhatunk egyetlen fókuszpontra. Az alábbi képen egy beültetett bicaj látható, alatta, körülötte csak fű... De mégis vidám és rendezett látványt nyújt. A dekorációt a bicikliben, vagy talicskában folyamatosan cserélhetjük. Pl. egész nyáron színpompás egynyári virágokkal ültetjük be, késő ősszel dísztökökkel, árvácskával díszítjük...

bicaj.jpg

A kép forrása: uhome.us

Egy XIX. kerületi panelház előkertje:

bicaj_sajat.jpg

talicska_1.jpg

A kép forrása: homestratosphere.com

A talicska alatt jobb, ha nincs fű, így nem kell eltolni fűnyíráskor sem :-), másrészt a fű a talicska árnyékában nem valószínű, hogy megmarad.

Árnyékos előkertekben különleges növényeket is ültethetünk, mint pl. a hortenzia, árnyliliomok... Árnyékos kertekben a gyomok is nehezebben nőnek, szóval még egy pont az ilyen előkertnek... Persze azért nőnek, szóval használjunk itt is valamilyen mulcsot.

arnyekturo_novenyes.jpg

A kép forrása: prairierosesgarden.blogspot.com

kovezett.jpg

A kép forrása: homegardenmagz.com

Talajtakarásra elég jó választás a kavics is, de az alábbi képen látható kert nagyon rideg benyomást kelt. Itt sajnos minimális a növények aránya a terület nagyságához képest, a növényeket is furán választották meg, mindegyik más színű, formájú... A kavics nagyszerű választás egyébként, de jóval több, hasonló növénnyel (pl., mint a fenti képen árnyliliomok társaságában).

rideg.jpg

A kép forrása: bestrocklandscapingideas.com

Ha nincs kedved/időd a kerti munkákra, igénybe veheted a Click For Work segítségét is. A Click for Work olyan online piacteret hozott létre, ami alkalmi munkamegbízásokat tud közvetíteni munkaadók és diákok között. A szolgáltatás Budapesten indult, de mára már a Balatonon és Nyíregyházán is működik. Novemberi indulás óta már több mint 600, 16. Életévét betöltött, hitelesített diák regisztrált, akik lelkesen várják a különböző munkakiírásokat. Nemcsak kerti munkákra vehető igénybe, hanem egyéb házi munkákra, bevásárlásra, vagy üzleti tevékenységbe is besegítenek. Blogjukban tippeket is olvashatsz a kerti munkákról.

soveny_vagas_makita.jpg

A kép forrása: clickforwork.blog.hu

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr457737758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása