A legújabb tündérmesék...
2017. november 08. írta: Bacsó Berni

A legújabb tündérmesék...

A címben kicsit túloztam... Ezek a tündérmesék egyáltalán nem újak, de egyszerűen varázslatosak. Nem tudtam letenni egyik könyvet sem, amíg ki nem olvastam őket. Mindkét könyvet idén adták ki, szóval maguk a könyvek újak. A történetek azonban szerintem mindenkinek ismerősek, de mégis teljesen más köntösben olvashatók, az eddig megszokotthoz képest. 

img_2678.JPG

Az első könyv, amit véletlenül megpillantottam egy könyvesboltban: Donald A. MacKenzie Skót tündérmesék című könyve volt. Már a borítója is hihetetlenül látványos. A könyv eredetije 1917-ben (pont 100 éve) jelent meg Wonder Tales from Scottish Myth and Legend címen Edinburghban. Magyarra dr. Bujtor László fordította. A könyv a Digi-Book Kiadó kiadásában jelent meg.

Csodálatos történeteket, népmeséket tartalmaz a tél és a tavasz harcáról. Megismerhetjük Beira, a télkirálynő, valamint Angus és Bride, a napfény és a melegség tündérkirálya és tündérkirálynője csatáit. Ez csak egy kis ízelítő a válogatásból, amit Donald A. Makenzie a Skótfelföldet járva lejegyzett több, mint 100 évvel ezelőtt. Olvasva a történeteket sok hasonlóságot találhatunk a magyar mondavilággal is: legkisebb fiú szerencséje, három kívánság, három próbatétel, stb.

tulontul2.jpg

A másik könyv Gaura Ágnes Túlontúl című regénye. Szintén a hétvégén láttam meg a róla szóló könyv kritikát az index2.hu-n. (A kritika és a történet sokkal bővebben itt található: smokingbarrels.blog.hu). A modern tündérmese története (Árgyélus királyfi és Tündér Ilona meséjén alapul) teljesen rabul ejtett, szóval gyorsan beszereztem a könyvet. A Delta Vision Kft. adta ki és a gyönyörű borító Kovács Péter munkája. A kritika nem túlzott, tényleg hol vicces, hol drámai, de varázslatos történet egyszerűen letehetetlen (615. oldal). A legszebb, hogy a mi korunkban játszódik, a főhős egy nagy cég adatbeviteli alkalmazottja. Szóval akinek egy kicsit is ismerős az SSC-k, illetve multik világa, még jobban fog szerintem szórakozni.  

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr5413205609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása