Egyszerű kaspók az egyedi kertért, teraszért
2016. március 29. írta: Bacsó Berni

Egyszerű kaspók az egyedi kertért, teraszért

Szeretnél szép, egyedi kaspót minikertednek, növényeidnek? Nem kell kompromisszumokat kötni a drága és a "mindenkinek ilyen van" között... Elkészítheted egyedi kaspóidat az alábbi ötletek segítségével.

hypertufa_container.jpg

A kép forrása: lowes.com

A lehetőségek száma végtelen, többféleképpen formázhatod, színezheted, mintázhatod saját kaspódat. Már az elkészítése is több recept alapján készülhet. A részletes leírást itt találod, minden hasznos tudnivalóval. Most a felhasználását, "díszítését", és az egyéb lehetőségeket mutatom, hogy legyen miből választani, de előtte olvasd el, milyen előnyei vannak a hypertufa kaspónak:

  • könnyebb, mint a beton,
  • nagyon olcsón, kevés alapanyagból tudod elkészíteni,
  • jól bírja a nyári meleget és a téli fagyokat,
  • sokáig gyönyörködhetsz benne, idővel egyre patinásabbá válik...
  • nagyon egyedi.

Mintázott hypertufa kaspó

Ilyen, klassz mintázatú kaspót készíthetsz egy nagyobb műanyag tál, valamint buborékfólia segítségével (a tálat kibéleled a buborékfóliával és így öntöd bele a masszát). Ha a kertedben ki szeretnéd emelni, célszerű egy oszlopot is készíteni hozzá.

hypertufa_bubble.jpg

A  kép forrása: lowes.com

Kövirózsás szögletes kaspó

Ebben a szögletes kaspóban kövirózsák kaptak helyet, ilyenkor a kaspó lehet igen lapos is, mint egy képkeret, mivel a kövirózsák nem igényelnek túl sok földet.

hypertufa_sempervivum.jpg

A kép forrása: gardentherapy.

 Levélmintás kaspó

Az elkészítésének módja annyiban különbözik a "sima" kaspótól, hogy a tálba a kiolajozás után, önts bele egy kicsit az elkészült "keverékből", szúrj bele egy-két rövid botot (ez lesz a vízelvezető nyílás) majd helyezz a tál oldalára egy-két levelet. Tartsd őket, majd óvatosan öntsd rá a többi anyagot. 24 óra után óvatosan öntsd ki a tálból a formát, majd vedd ki a levelet, és hagyd tovább száradni még 24 órát (a kaspó méretétől függően ez több is lehet...) Utána egy kis festékkel átfestheted a levélmintázatot. 

withleaf.jpg

A kép forrása: forums.gardenweb.com

"Kosár" mintás kaspó

Itt a sablon egy kosár, érdemes előtte olaj vagy zsírspray-vel befújni, majd betölteni a keveréket, és belerakni a belső sablont. Én ezt a verziót nem próbáltam, de a leírás szerint a belső sablont 36 óra után kell kivenni, majd még 24 óra száradás után a kosarat a végén le kell róla vágni. 

kosaras3.jpg

kosaras.jpg

kosaras2.jpg

 

A képek forrása: sproutsandstuff.blogspot.hu

Színezés

Különféle cement színezők kaphatók a barkácsáruházakban, ezeket a rajta levő utasítás alapján lehet felhasználni. Ezek porfestékek, én 400 grammos kiszerelésben láttam, többféle színben, valamint nagyon sokféle betonfesték is kapható, melyekkel már az elkészült kaspóra lehet festeni. 

festett_hypertufa.jpg

A kép forrása: etsy.com

szinezett_kaspo.jpg

A kép forrása: flickr.com

Papírbeton készítése 

Nem csak hypertufából, hanem papírbetonból is készíthetsz kaspót.

Hozzávalók:

  • pépesített papír (papírhulladék áztatva 1-2 napig vödör vízben, majd összekeverve, a festékkeverőszárral),
  • vermikulit vagy perlit (gazdaboltokban is kapható),
  • cement,
  • esetleg homok (más lesz tőle a textúrája).

mini_garden.JPG

A papírbeton alapreceptje:

  • 3 rész papírmassza,
  • 2 rész cement,
  • 1 rész permit vagy vermikulit vagy homok,

A fenti hozzávalókat keverjük jól össze, majd adjunk hozzá vizet. A jó állag elérése a cél, ne legyen túl vizes, se túl száraz. A továbbiakban ugyanúgy készül, mint a hypertufa.

Hogy a hypertufa vagy a papírbeton a jobb? Szerintem attól függ, kinek mennyi ideje van, milyen anyagok állnak rendelkezésre. Nekem egyszerűbb a hypertufa, mivel ahhoz tőzeg kell a cementhez és a homokhoz, és már formázhatom is. A papírbeton esetében a papírpép elkészítése némi időt és pepecselést igényel, de tény, hogy újrahasznosítás szempontjából jobb, hiszen felhasználjuk a papírhulladékot, új tárgyak készítéséhez. A papírbeton előnye még, hogy utólag könnyen tudjuk még alakítani, vízelvezető lyukat fúrni rá, stb.... Szóval hajrá, kinek mi a szimpatikus egy remek kaspó megalkotásához.

Minikert papírbetonban:

mini_garden_papercrete.JPG

minigarden-papercrete.JPG

A fenti képek forrása: thepapercretepotter.blogspot.hu

 A végére pedig egy különleges falikert, ami akár a kertbe, akár a teraszra tehető:

falikert.JPG

A kép forrása: betonguteochinne.blogspot.hu

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr578465556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása