Hasznos minikertek
2016. január 19. írta: Bacsó Berni

Hasznos minikertek

A minikertek, tündérkertek nemcsak szépek, de hasznosak is lehetnek. Minden nap olvasok a hírekben túl vegyszerezett zöldségekről, gyümölcsökről. Télen mi nem vesszük meg a paradicsomot, paprikát, stb.... Esszük inkább a savanyú káposztát, valamint a csíráztatott magokat, melyek tele vannak vitaminnal, és remek zöld a szendvicsekhez, illetve salátákhoz. A friss fűszernövényekhez is egyszerű hozzájutni (télen még jobb a friss, mint a szárított...), és még dekoratívan tárolhatjuk is őket. Ehhez következzen most néhány ötlet:

fuszerek_konzervben.jpg

A kép forrása: hgtv.com

Hozzávalók:

  • 6 használt kisebb, nagyobb konzervdoboz,
  • növények: 2 bazsalikom, 1 rozmaring, 1 kakukkfű, 1 oregano, 1 petrezselyem,
  • szép, színes, hosszú szalag,
  • kártyatartó,
  • régi villa,
  • olló,
  • nagy cserép, virágalátét,
  • kavicsok,
  • virágföld,
  • szög, kalapács, vagy fúró: a konzervdobozok kilyukasztásához,
  • alkoholos filc,
  • zsineg.
  1. A kimosott, megszárított konzervdobozok aljára fúrj néhány lyukat, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. 
  2. A cserépalátéten helyezd el a kavicsokat,
  3. A konzervdobozok aljára is mehet 1-2 cm a kavicsokból, majd rá a virágföld,
  4. ültesd be a növényeket,
  5. Írd meg a címkéket, majd minden konzervdobozt címkézz fel (a vékony zsinegre kösd rá a címkét, majd kösd rá konzervdobozra), és 
  6. helyezd őket a kavicsos tálcára, előre a kicsiket.... Az egészet kösd át egy szép szalaggal.
  7. Helyezd el a kiegészítőket, ha szükséges.

Ikea-s fűszertartó

ikea-fuszeres.jpg

A kép forrása: bernikert.blog.hu, itt találod elkészítésének leírását is. Ikea rajongók nagyon gyorsan elkészíthetik (a falra felszerelt része a VURM palacktartó).

Fűszerkert az ablakban

ablakban.jpg

A kép forrása: hometalk.com

Érdekes konstrukció, de így biztosítható, hogy a növények elég fényhez jussanak. Csak néhány szebb karnisra, vödrökre, pici kampókra van szükség. A vödrök aljába mindenképpen kell néhány cm vastagságban kavics, hogy a víz ne a növények gyökerénél álljon meg.

"Vissza a gyökerekhez" Aquafarm 

aquaponic.jpg

A kép forrása: shop.nordstrom.com

Egy roppant érdekes ötlet, melyet ilyen piciben még nem láttam. Az aquapóniáról az elmúlt években sokat lehetett olvasni, organikus rendszer, önálló ökoszisztéma. Röviden összefoglalva: egy speciálisan kialakított tartályban úszik a halacska, a növények gyökereikkel felveszik a vízben található tápanyagot, a víz így megtisztul, a növények pedig nőnek. Nagyon helytakarékos gondolat..., ha valaki már vásárolt ilyet, feltétlenül ossza meg tapasztalatait. 

Mobil "emelt ágyás"

gurulos_minikert.jpg

A kép forrása: gardeners.com

Nem kell szerénykedni néhány cseréppel. Emelt ágyást a konyhába.... Akinek van egy kis felesleges, napos helye a konyhában, feltétlenül szerezzen be egy ilyen kerekeken mozgatható szerkezetet a fűszereknek, salátáknak. Alul külön helyet biztosítanak a kertész eszközöknek is. Rendkívül praktikus dolognak tűnik, ugyanis tavasztól őszig, akár kinn is tartható, vannak vízelvezető nyílásai. Ősz végén betolható a konyhába, csak a vízelvezető nyílásokat kell lezárni.

Fűszerek falikertben

Ha csak a falon van hely, azt is érdemes kihasználni. Teljesen más élmény a saját fűszereket ráaprítani az ételekre, mint a szárított fűszert rászórni. Ehhez nyújt egy nagyon egyszerűen felszerelhető és öntözhető megoldást a Living Wall Planter. Speciálisan a növények igényeinek lett kifejlesztve, újrahasznosított anyagból. Ha több elemet is felszerelsz, remek növényfalat is készíthetsz. Arra figyelj, hogy a növények kapjanak elegendő fényt, ha nem napfényt, akkor speciális lámpákat is vásárolhatsz.

4-lwp-edibles-indoor.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Fűszerkert tündérrel

Nem muszáj minden kerti munkát neked végezned, egy kis segítség nem árthat....

fuszerkert_tudnerrel.jpg

A kép forrása: fairyliciousgoblingrunge.com.au

Azok a fűszerek, melyek jól érzik magukat a lakásban (napos helyen): bazsalikom, metélőhagyma, koriander, menta, oregáno, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, zsálya, citromfű. 

Megjegyzés: mindig hasonló igényű növényeket ültess egy kaspóba, akkor a gondozás sokkal könnyebb, valamint a növények is jól fogják magukat érezni.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr38283338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása