Falikert avagy hogyan spóroljunk helyet a lakásban
2014. december 27. írta: Bacsó Berni

Falikert avagy hogyan spóroljunk helyet a lakásban

Nagyon szeretem a növényeket. Szeretnék mindig többet és többet látni magam körül. Sajnos ennek több akadálya is van: az egyik a helyhiány, a másik a még pici gyerekek. A gyerekek megnőnek és hamarosan ők is velem együtt kertészkednek, na és persze remélem, hogy ugyanúgy szeretik majd a növényeket, mint én. A helyhiány nehezebb eset, de erre is létezik megoldás: falikert, vertikális kert (ki hogy nevezi). A lényege ugyanaz: a tér magasságát is kihasználva helyet tudunk spórolni, úgy, hogy a látvány viszont különleges lesz.

indoor_wallgarden.jpg

Forrás: www.bobvila.com

Milyen előnyei vannak egy falikertnek a lakásban?

  • javítja a levegő minőségét,
  • gyönyörű látvány,
  • helytakarékos és praktikus elhelyezése a növényeknek.

Hogyan készítheted el saját falikertedet?

Egy professzionális falikert elkészítése (egy teljes fal felületen, öntözőrendszerrel együtt) elég nagy összeg, én most nem is ezt szeretném bemutatni, hanem azokat a lehetőségeket, amiket otthon bárki elkészíthet viszonylag kis költséggel. 

A falikert kb. ugyanaz, mint növényeket nevelni cserépben, ugyanazok a dolgok (virágtartó, földkeverék, növény) szükségesek hozzá. A falikertben a virágtartó azonban különleges. Olyan tartó kell, amit könnyen a falra lehet akasztani, és van elég hely a növénynek is benne.

Milyen növényt ültethetünk falikertbe?

Igazából bármilyet, aminek helyet tudunk biztosítani. Szerintem azonban jobbak a kisebb növények, melyekből több egyformát is tudunk ültetni, egységesebb felületet ad. A konyhában pedig külön előnyt jelent a fűszernövényekből készült falikert, hiszen csak egy-két nyisszantás és készen áll a friss fűszer a húshoz, leveshez, salátához... Azonban érdemes a növény igényeit is figyelembe venni, pl. sötét sarokba ne válasszunk fényigényes növényeket.

Mégis milyen egy könnyen elkészíthető beltéri falikert?

Pl. készíthetünk kövirózsaképet a falra, melynek részletes leírása egy előző bejegyzésben található. Az alábbi falikert kültérre (fedett teraszra) készült, hasonlóan elkészíthetjük beltérre is, de amerikai kövirózsa (Echeveria), illetve egyéb pozsgások felhasználásával. Mindenképpen napos, világos falra akasszuk fel.

fuzni611_1.jpg

Az alábbi "falikert" összeválogatható az IKEA-ban. A konyhai részen keressük a Fintorp sorozat termékeit. Szerintem igen mutatós lehet a konyhában egy szabad falon. Több színből is válogathatunk, vagy lehetnek a vödrök egységes színűek és a növények legyenek inkább változatosak.

designhunterlacom.jpg

Forrás: www.designhunterla.com

Az alábbi ötlethez nem kell más, mint 3 vödör, 3 akasztó, 1 db képkeret, valamint olyan festék, amivel le szeretnénk festeni a képkeretet, ha esetleg az natúr, vagy nem tetszik a színe.

room6designblogspothu.jpgroom6designblogspothu2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Forrás: www.room6design.blogspot.hu

Vízelvezető réteget érdemes tenni az ilyen virágtartókba, hiszen nincsen alátét, vízkivezető, stb. Ez csak egy pár cm-s kavicsréteg a kaspó alján, aminek a tetejére egy kilyuggatott fóliát teszünk (hogy a vizet átengedje a virágföldet ne), rákerül a virágföld és bele a növény.

Az alábbi ötlet is nagyon tetszik, egyszerű, na és persze szintén IKEA-s:

buzzfeedcom.jpg

Forrás: www.buzzfeed.com

Hozzávalók:

  • Vurm palacktartó Ikeából,
  • 4 db pohár,
  • festék,
  • kavics, 
  • virágföld,
  • növény.

A palacktartót felszereljük a falra vízszintesen. A poharak alját festékbe mártjuk, vagy lefestjük. Ide a festékes részbe fog kerülni majd a kavicsréteg, mely jelen esetben a vízelvezető réteg, Erre érdemes egy kis átlyuggatott fóliát tenni, hogy csak a vizet engedje át. Rákerül a földkeverék, na és persze beültetjük a növényeket.

A következő kép nem falikert ugyan, hanem csak falra tett kaspó, de nagyon ötletes. Kifejezetten gyerekszobába ajánlom. Megmutatja a természet körforgásának egy részletét a gyerekeknek. Más szóval: felhőből szemerkél az eső, és ettől szépen nőnek a növények. 
Nagyon praktikus, ha a felhőt időnként feltöltjük, akkor a növény szép lassan, fokozatosan kapja a vizet. A Bernikert Webshop-ban kapható.

 

rainy.jpg

 Forrás: webshop.bernikert.hu

Ha nincs kedved magad elkészíteni a falikerti elemeket, a Bernikert Webshopban találsz néhány kész falikerti elemet. Ezeket a termékeket tetszőlegesen variálhatod vízszintesen, függőlegesen, kültéren, lakásban... Itt tudod megnézni őket.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről, falikertekről, iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben az ingyenesen letölthető "A tündérkertek varázslatos világa" című e-book-ban olvashatsz. Itt tudod letölteni. Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot falikerti termékeket találasz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, kerti dekorációk, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert fórumon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr87012505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kápolnás Olivér 2014.12.28. 19:52:47

A benti falikerthez célszerű beszerezni egy növényvilágító fényforrást (pl. az osram fluora sorozatából), egy sima izzó/fénycső által kibocsátott fényt nem tudja hasznosítani a növény.
(vigyázat! a növénylámpának nem fehér a fénye, hanem enyhén lilás/kékes/rózsaszínes)
süti beállítások módosítása