Télen virágzó és díszítő növényeink
2015. november 10. írta: Bacsó Berni

Télen virágzó és díszítő növényeink

Télen is találhatunk szépségeket a kertben, csak tudjuk hol kell keresni... Az örökzöldek egyhangú téli világát érdemes megtörni néhány gyönyörű virággal. 

kikeleti_bangita2.jpg

A kép forrása: kecskemetiarboretum.hu

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

Gyönyörű sárga virágaival igen vidámmá teszi a napomat, ha látok egy-egy előkertet, ahol éppen virágzik. Februárban, amikor már tényleg elegem van a télből,  előbukkannak a virágai, még mielőtt a levelei kihajtanának. Habitusa csüngő- kúszó, hajtásai legyökereznek. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Igen ellenálló a betegségekkel szemben.

jasminum.jpg

A kép forrása: nlcafe.hu

Hunyor (Helleborus)

Varázslatos szépségű virág a tél közepén. Egyes fajták akár már december végétől virágoznak egészen márciusig. Kb. 30-60 cm magasak, gyönyörű szirmaik többféle színben is pompázhatnak. Leveleik karéjosak, mélyen szeldeltek. Minden részük mérgező.

helleborus.jpg

A kép forrása: barangolj-velem.hu

Téli bangita (Viburnum tinus)

Kb. 2,5 méterre növő, bokros, örökzöld, cserje. Enyhe teleken, már decemberben hozza virágait. Lombozata fényes, sötétzöld. Virágai hófehér gömbként mutatnak a gömbölyded bokrokon. Télen általában csak a rózsaszín bimbókat lehet látni, de ez is nagyon dekoratív. Enyhén mérgező kék termései, szintén nagyon mutatósak. Jó vízáteresztő, közepesen tápanyagdús talajt kedvel. Kissé fagyérzékeny lehet, érdemes a tövét télire takarni. 

viburnum.jpg

A kép forrása: hgtvgardens.com

Kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense)

Akár már februárban gyönyörködhetünk fantasztikus fehéres rózsaszín virágaiban. Karcsú, felfelé törekvő cserje, mely maximum 3 méterre nő meg. Levelei tojásdadok, fogazottak, ősszel nagyon szépen díszítenek. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel.  

kikeleti2.jpg

A kép forrása: kolibrikerteszet.hu

 

Fehértarka levelű som (Cornus alba "Sibirica Variegata")

Rendkívüli dísznövény. Tavasztól őszig gyönyörű levelei, virágai díszítenek, télen pedig korallpiros vesszői. Magassága maximum 2 méter, így kiskertekben is remekül mutat. Krémfehér virágai májusban nyílnak, fehér termései őszre fejlődnek ki. Tápanyagdús talajt, félárnyékos, napos helyet kedvel. 

cornus.jpg

cornus2.jpg

A képek forrása: botanikaland.hu

A veresgyűrűs som (Cornus sanguinea) is jó választás lehet, ő gyönyörű narancsvörös vesszőit mutatja télen. Tarackoló cserje. Max. 2-3 méter magasra nő. 

Varázsmogyoró (Hamamelis)

A tél legsötétebb napjait is felvidítja a varázsmogyoró élénksárga virágaival. Angol nyelvterületen boszorkánymogyorónak hívják. Csodatevő növénynek tartották gyógyhatása miatt. Sárga, kissé pókszerű virágai tél közepén, végén nyílnak, levelei ősszel gyönyörű narancsosra színeződnek, majd lehullanak. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő és lehetőleg mészmentes talajt kedvel. A sárga virágú változatok mellett ma már narancsos, bronzos, pirosas színű fajtákat is lehet vásárolni.

hamamelis.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

Hóvirág (Galanthus nivalis)

A tél végét jelző szimbólum. Nincs annál gyönyörűbb látvány, amikor a hó alól kidugja fehér virágját ez a törékeny növény. Túlgyűjtés miatt már védett növény, a kertünkben azonban bármikor szedhetünk belőle. Hagymás növény, így virágzás után hamar elkezd sárgulni, majd visszahúzódik. 

galanthus.jpg

A kép forrása: pecsma.hu

Örökzöld hanga (Erica x darleyensis)

50-60 cm magas hangaféle, mely november végétől  hozza tömött fürtben nyíló virágait. Színük fehértől egészen a sötét rózsaszínig terjedhet. Levelei tűszerűek. Bár a hangafélék többsége csak a savanyú talajon él meg, az örökzöld hanga jól elviseli a semleges talajokat is. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel.  

erica.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Magyal (Ilex aquifolium)

Klasszikus karácsonyi dekorációs növény. Gyönyörű, örökzöld cserje, mely télen sötétzöld leveleivel és piros terméseivel díszít. Kétlaki növény, ez azt jelenti, hogy a dekoratív termések csak a termős példányokon fognak díszíteni. A bogyók emberre mérgezőek. Az apró, fehér virágai májustól nyílnak. Cakkos, éles szélű levelei a bokor alsó részén találhatók, felül inkább, sima ovális alakúakat találunk. 

ilex.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr458052962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.11.11. 16:31:42

Csodálatos, hogy ezek a növények télen a legszebbek :)
süti beállítások módosítása