Ha nincs kedved a szokásos töklámpákhoz....
2015. október 14. írta: Bacsó Berni

Ha nincs kedved a szokásos töklámpákhoz....

Személy szerint nehéz munkának találom a hagyományos töklámpás elkészítését...Találtam azonban néhány olyan ötletet, amit tényleg érdemes még kisebb gyerekekkel is kipróbálni. Persze, így némelyik pont sötétben nem világít, hiszen nem lehet beletenni a mécsest, de akit ez nagyon zavar, az használjon sötétben is világító festékeket. Sokféle színben lehet beszerezni hobby boltokban. Aki azonban szeret vágni, szintén talál néhány letölthető mintát és vicces ötleteket is.

pumpkin_fairy_garden.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

Tök kaspóban tündérkert

(A fenti képen látható a végeredmény.) A tököt kb. középen kettévágjuk, majd mindkét rész belsejét kikanalazzuk. A tök alsó részébe teszünk vízelvezető rétegként néhány cm kavicsot, majd jöhet a virágföld. Beültetünk 1-2 pici növénykét, elkészítjük a mécses helyét. A szabadon maradt virágföldet beborítjuk szárított mohával (lehet igazi is a kertből...), és rárakjuk a kiegészítőket: pici pad, szellem, vagy miniatűr tökök, stb... (Kiegészítőket találsz a Bernikert Webshopban). A felső részen hatalmas ablakokat vágunk ki és szépen visszahelyezzük. Ha hideg helyen tartjuk, akkor pár hétig is remekül mutathat. 

Tökház készítése tündérkertbe

pumpkin_house.jpg

A képek és az ötlet forrása: hgtvgardens.com

Remek tündérkertet lehet varázsolni a tök házikó mellé. Rakhatjuk az előkertbe is. Hozzávalók:

  • Tök,
  • tobozok - szerintem a selyemfenyőé a legjobb erre a célra, mert nem túl apró a pikkelye, (ebből készülnek a tetőcserepek),
  • sniccer, metszőolló, olló,
  • ragasztópisztoly,
  • ecset, festék, 
  • ágak,
  • fekete papír és zsírpapír,
  • tetszés szerinti dekoráció (pl. szárított moha, termések, stb).
  1. Ablakok előkészítése: vágj ki a fekete papírból és a zsírpapírból egyforma méretű darabokat, majd ragaszd rá a méretre vágott vékony gallyakat. (Készítheted úgy is, hogy előrajzolod a tökön az ablakot és kifested világítófestékkel, majd ráragasztod a gallyakat). Több ablakot is készíts a házikóra.
  2. Ajtó előkészítése: méretre vágott (találd ki a formát és metszőollóval vágd méretre) vékony gallyakat ragaszd össze. Könnyebb, ha előtte vágsz egy megfelelő formát papírból, ehhez méretezed a gallyakat és csak ráragasztod őket. Ha megszáradt ragassz rá egy gombkilincsnek való aprócska termést, vagy bármi mást.
  3. Ragaszd fel az ablakokat és az ajtót a tökre, majd jöhet a tető.
  4. Tető készítése: a tobozról tépd le a pikkelyeket (ollóval vágd kicsit egyenesebbre a vékonyabb végét), és szépen sorba (alulról felfelé) kezd el ragasztgatni őket (ragasztópisztollyal a legegyszerűbb szerintem), mint a tetőcserepeket. 

pumpkin_house2.jpg

Rakjuk a kertbe (előkertbe) vagy egy nagy kaspóba és készítsünk hozzá tündérkertet is. A gyerekek nagyon fogják kedvelni. Kiegészítőket itt találsz hozzá vagy a Bernikert blogon, a Tündérkert menüpont alatt, találsz rengeteg leírást az elkészítésükről. 

Tökházikó szellemekkel

 pumpkin_ghost_house.jpg

A kép forrása: piperclassics.com

Nagyon tetszik, mert rendkívül sokféleképpen lehet elkészíteni, ki-ki ideje és fantáziája alapján. El lehet készíteni anélkül is, hogy kivágnánk a tök belsejét. Először előrajzoljuk az ablakokat, ajtókat, lépcsőt, fát, bármi mást, amit még szeretnénk, az ablakokat és az ajtót kifestjük sötétben is világító festékkel, majd ráragasztjuk a spalettaként szolgáló fadarabokat. Kifestjük acryl festékkel a lépcsőt, fát, tököket. Készíthetünk hozzá süthető gyurmából ráragasztható szellemeket, tököket...

A másik verzió a szokásos: levágjuk a tetejét, kanállal kiszedjük a belsejét. Előrajzoljuk az ablakokat, ajtókat, majd kivágjuk őket. Ráragasztjuk a fadarabokat az ablakok szélére (kész a spaletta), majd kifestjük a többi dekorációt acryl festékkel. A belsejébe elhelyezzük a mécsest.

Tök lámpafestéssel

 pumpkin_with_lamp.jpg

A kép forrása: countryliving.com

Kétféleképpen készíthető:

  1. Vágás nélkül: A klasszikus lámpás formáját előrajzoljuk, majd kifestjük. A 3 féle lámpásminta le is tölthető innenAhol világítania "kellene" ott sötétben világító festéket használhatunk "hagyományos" festék helyett.
  2. Vágással: A 3 féle lámpásminta le is tölthető innen. Először levágunk a tetejéből egy darabot (kalap), majd a belsejét kikanalazzuk. Utána a kinyomtatott mintát (lehet, hogy méretezni is kell a tök mérete alapján) először körbe-, majd kivágjuk az ablakokat is, és átrajzoljuk, vagy magunktól megrajzoljuk egy szép lámpás körvonalait. A lámpás ablakait kivágjuk a minta szerint, majd a többi részt kifestjük fekete acryl festékkel.

 

Tök házikó festéssel

pumpkin_with_house.jpg

A kép forrása: countryliving.com

Ugyanúgy készülhet kétféle módon, mint a fenti lámpás. A házikó mintákat innen lehet letölteni.

 

Cica lámpás

blackcat.jpg

A kép forrása: sunset.com

Hozzávalók: Éles kés, többféle méretű és formájú tök, filc, kartonpapír a füleknek, uborka a cica farkának, fekete festék spray, virágdrót, teamécses.

A legnehezebb talán a megfelelő méretű tökök felkutatása, hogy melyik alkalmas a cica testének és fejének. Először a cica fejéül szolgáló  apró tököt kell kivágni alulról és kikanalazni a belsejét. Kivágjuk a cica szemeit, előrajzolás után. A feje tetején szükség lesz még két vékony nyílásra, ide tesszük a füleket. Mindent le kell fújni feketére, több rétegre is szükség lehet. Ha megszáradt akkor folytassuk a mécses behelyezésével, tegyük be a füleket, majd a drótok beszúrásával rögzítjük a fejet a cica testén. Ragasszuk az apró tappancsokat és a farkat a helyére.

Tökpók

tokpok.jpg

A kép forrása: hgtvgardens.com

Hát ez nem lámpás, de annyira tetszik! Elkészítéséhez kell néhány apró dísztök, fekete zseníliadrót, valamint mozgatható szemek (a drót és a szemek beszerezhető a hobby boltokban). A szemeket ráragasztjuk, majd a lábakat is rögzítjük az apró tökökön.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr697967010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása