Csodálatos virágszőnyegek
2015. július 15. írta: Bacsó Berni

Csodálatos virágszőnyegek

A virágágyak egy speciális fajtája a virágszőnyeg vagy szőnyegágy. A lényege, hogy azonos magasságú virágos vagy nyírott, levéllel díszítő növények (általában egynyáriak) kerülnek beültetésre valamilyen speciális mintában, formában. A végeredmény általában nagyon látványos, de igen munkaigényes... Persze elkészíthetjük mi magunk is egy kisebb ládában, kaspóban is. Elhelyezhető az előkertben, pl. házszámot mintázva vagy asztaldíszként is.

gekko_1.jpg

A kép forrása: pinterest.com

Az alábbi képen különleges spirál alakban kerültek beültetésre a növények. Minden alakzatban ugyanaz a növény. Elkészíthető (talán kicsit kisebb léptékben) otthon is pl. egynyári begónia különféle színváltozataival. Félárnyékos helyet kedvel, így kerülhet a minta közepébe néhány árnyékkedvelő évelő is, mint a képen középen látható gyönyörű levelű árnyliliom. 

viragszonyeg-formak.jpg

A kép forrása: lushome.com

 

Kétévente gyönyörű, begóniából készült virágszőnyeg borítja Brüsszel főterét. 1800 négyzetméteren több, mint 600.000 begónia díszít...

flowercarpet.jpg

A kép forrása: google.com

 

Hagyományos, egyszerű mintázatú szőnyegágyás is készülhet a gyönyörű, nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta antiqua 'yellow'), valamint piros mindignyíló begónia (Begonia cucullata) beültetésével. 

victorianbed.jpg

A kép forrása: flickr.com

Persze nem kell elaprózni a méreteket, lehet egy egész kert is hasonló stílusban. Az alábbi viktóriánus kert a Missouri Botanikus Kert része (St. Louis, USA). Változatos, de ismétlődő formák és színek jellemzik.

comp_flower_bed.jpg

A kép forrása: popularmechanics.com

Nemcsak egynyári virágokból lehet szép szőnyeget kialakítani, hanem többféle kövirózsából, sziklakerti növényekből is. A legjobb, hogy elég egyszer elkészítenünk, aztán a későbbiekben, csak pótolnunk kell az elhalt, elszáradt növénykéket. A kövirózsákat kiegészíthetjük a változatos színű, alakú varjúhájakkal is. Az igényük hasonló (napos hely, jó vízáteresztő talaj), szóval sokáig szépen fognak díszíteni.

succulent-carpet.jpg

A kép forrása: garden-photos-com

Az alábbi képen egy viszonylag egyszerű, mintázott beültetést láthatunk. Tartalmaz többek között: kisvirágú bársonyvirágot (Tagetes patula), mindignyíló begóniát (Begonia cucullata), muskátlit (Pelargonium) és amerikai kövirózsát (Echeveria). Az ágyás elkészítésének munkaigényét jelentősen lerövidíthetjük, ha évelőket is ültetünk, és csak kiegészítjük a színes egynyári virágokkal...victorianbed2.jpg

A kép forrása: flickr.com

Csodálatos virágszőnyeg árlevelű lángvirágból (Phlox subulata). A kép a Takinoue Parkban készült (Hokkaido, Japan). Április-májusban hozza gyönyörű, pici, rózsaszín, fehér vagy lila virágait. A lángvirág talajtakaróként is ültethető, évelő, szóval ezzel a természetes virágszőnyeggel nincs túl sok gondunk, ha jó vízáteresztő talajunk van.

 

phlox_subulata2.jpg

A kép forrása: quiet-nymph.tumblr.com

Az alábbi virágszőnyeget, csak álmaimban tudom elképzelni ezekkel a gyönyörű mohával borított fákkal. Talán tündérek, koboldok is rejtőznek valahol....

mese.jpg

A kép forrása: pinterest.com

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr877622372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása