Kövirózsacserjék és egyéb Aeoniumok
2020. január 08. írta: Bacsó Berni

Kövirózsacserjék és egyéb Aeoniumok

Ezeket a látványos pozsgás növényeket biztosan sokan ismerik, nagyon népszerűek hazánkban is. A hihetetlenül népes Crassulaceae családba tartoznak, melynek tagjai a világ minden táján (az Antarktiszt kivéve) megtalálhatók. Az Aeonium nemzetség azonban főleg a Kanári-szigeteken, Madeirán, a Zöldfoki-szigeteken, Észak-Afrikában, valamint Kelet-Afrikában él.

aeonium-700.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

A nemzetség legismertebb fajai:

Aeonium arboreum (Fatermetű kövirózsacserje)

Nagyon népszerű faj, leginkább a lilás-sötétbordós változatát  (var. atropurpureum) kedvelik, de az alapfaj is gyönyörű világoszöld levélszínével. Levelei rozettákba tömörülnek, melyek akár 20 cm átmérőjűek is lehetnek. Szára elfásodó, többször elágazó, akár 1,5 méter magasra is megnőhet. Virágot (kúpos fürtvirágzat) csak az idősebb példányok hoznak, ezek 25-30 cm magas virágzati szárakon nyílnak, aranysárga színűek. 

aeonium2-600.jpg

Aeonium arbeorum virágja. A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Itt pedig az 'Atropurpureum' fajta látható: 

aeonium_arborescens_atropur.jpg

A kép forrása: pinterest

Aeonium urbicum

Hasonló, mint az arboreum, de  megnyúlt szárai nem ágaznak el. Magassága, akár az 1 métert is meghaladja, rozettájának átmérője pedig akár 30 cm is lehet. Virágzást (apró fehér virágai vannak) követően elpusztul.

Aeonium haworthii - Ágas kövirózsacserje

Gyönyörű, sok elágazást nevelő szukkulens. Tündérkertbe remek növény, mivel túl magasra (50-60 cm) sem nő, inkább széltében terjeszkedik, de levághatjuk a hajtásokat és újabb növényeket nevelhetünk belőlük. Gyönyörű maximum 12 cm átmérőjű rozettáival minikertünk éke lehet. Leveleinek színe kissé szürkészöldes. Levélszélei napfény hatására vöröses szegélyűek lesznek.

aeonium_haworthii4_2.JPG

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Nagyon népszerű a 'Kiwi' fajtája, melyet sárgászöld levélszíne tesz igazán különlegessé. Kanári-szigetekről származik. Tavasszal fürtben nyílnak halványsárga virágai.

aeonium-haworthii_2.JPG

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Aeonium dodrantale (Greenovia dodrantalis) - Hegyi rózsa

Ez a különleges, szinte rózsa megjelenésű szukkulens nagyon népszerű lett az utóbbi időben. Magassága maximum 6 cm, míg a "rózsák" átmérője 6 cm lehet. Sárga virágai hosszú virágszárakon nyílnak tavasszal.

aeonium_dodrentale_greenovia-500.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Aeonium sedifolium

Kistermetű (maximum 15 cm) szukkulens elágazó szárakkal. Különlegessége a levelei mintázatában rejlik, ugyanis hosszú piros csíkok díszítik, ettől az egész növény hihetetlen megjelenésű lesz.. Sárga virágai is szép látványt nyújtanak.

aeonium-sedifolium.jpg

A kép forrása: pinterest

 Aeonium simsii

Keskeny levelei lándzsás alakúak. Magassága maximum 20 cm. Apró rozettái vannak, melyeknek különlegessége a leveleken található halvány vöröses csík hosszában. Levelei kissé rojtosnak hatnak, a levélszéleken található apró szőrök miatt. Sárga virágai fürtökben nyílnak.

aeonium-simsii.jpg

A kép forrása: pinterest

 Lentebb egy videó látható, melyben 20 népszerű Aeonium kerül bemutatásra.

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre, egy 10%-os kedvezmény kupont is küldünk. 

A minikert, tündérkert készítésről, ajánlott növényekről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr615361718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása