Falikert készítése műanyag ládákból
2015. június 03. írta: Bacsó Berni

Falikert készítése műanyag ládákból

Az alábbiakban egy viszonylag egyszerűen megvalósítható falikert elkészítését írom le. Ez a falikert egy repülőtéren található (Changi, Szingapúr). Magassága 2,6 m hossza 11 m.

changiairportverticalgarden2.jpg

A képek és a leírás forrása: lushe.com.au

Hozzávalók:

  • műanyag ládák (ribizlis/málnás típusú alacsony láda),
  • elválasztónak használt műanyag darabok (vízelvezető lyukakkal),
  • ültetőközeg (a növények igényeinek megfelelő talajkeverék),
  • növények,
  • fehér geotextil,
  • szőtt árnyékoló háló.

1. A ládába rögzítsd be az elválasztónak használt műanyagokat, hogy ne tudjanak kiesni. Három egyenlő részre osztod vele a ládát. Jó erősen legyenek rögzítve!

changi2.jpg

2. Béleld ki a láda belsejét geotextillel és rögzítsd (pl. vékony kötöződróttal).

changi3.jpg

3. Töltsd fel az ültetőközeggel (ahhoz, hogy viszonylag könnyű legyen a súlya, ne kerti talajjal, hanem speciális virágfölddel töltsd fel, a lényeg, hogy tartalmazzon tőzeget és vermikulitot).

changi4.jpg

4. Borítsd be az egész ládát az árnyékolóhálóval jó szorosan.

changi5.jpg

5. Vágj egy-egy nyílást az árnyékolóhálón, ezeken keresztül ültesd be a növényeket. A növényeket aszerint válogasd ki, hogy hol fogod elhelyezni. Természetesen az is számít, hogy beltéren vagy a kertben helyezed el őket. Beltéren fényszegény helyre tehetsz páfrányokat, vitorlásvirágot, rákvirágot, szobafutókát. Ha viszonylag sötét helyre tennéd a falat, akkor válassz hozzá speciális növényvilágító fényforrást (pl. Osram fluora) is. Kültéren nagyon sokféle növényből válogathatsz. Az összes növény hasonló igényű legyen, sokkal könnyebb a gondozásuk.

changi7.jpg

6. Készítsd el a támasztékot a ládáknak, illetve a falat, kerítést, ahol elhelyezed a ládákat.

changi9.jpg

7. Kampókkal tudod rögzíteni a ládákat.

changi99.jpg

8. Rakd fel a ládákat és kész is.

 A képeken látható, hogy kapott öntözőrendszert is a falikert. Ilyen nagy méretben mindenképp érdemes, ha csak néhány ládát helyezel el, akkor maradhatsz a kézi öntözésnél is.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr147512140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása