Egyedi könyvkaspó készítése
2015. március 05. írta: Bacsó Berni

Egyedi könyvkaspó készítése

Különleges kaspót lehet készíteni egy-egy régi könyvből. A látvány roppant egyedi, bár én sajnálnék egy könyvbe belevágni, még akkor is, ha az már teljesen olvashatatlan vagy használhatatlan. (Nem is én tettem meg a kivágást, csak a beültetést...)

konyv_kicsi.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Hozzávalók:

  • egy régi könyv (olyat használj, amit már kidobnál, mert pl. hiányoznak a lapjai, olvashatatlan, stb.)
  • ragasztó (opcionális),
  • 2-3 kisebb szukkulens,
  • növények igényeinek megfelelő földkeverék,
  • sniccer,
  • vonalzó,
  • műanyag fólia,
  • kavics,
  • szárított moha vagy más talajtakaró (kavics, apró kagyló, stb).

Ha már nagyon össze-vissza állnak a könyv lapjai, akkor előző nap érdemes a lapok széleit (nem kell precízen) egy picit összeragasztani, hogy másnap ne csússzanak szanaszét a vágáskor. Ez a lépés ki is maradhat.

A könyv fedelét plusz néhány lapot kinyitva, jelöljük be, hogy hol fogunk vágni, mekkora lesz a kivágandó terület és egy vonalzó mellett sniccerrel vágjunk ki néhány lapot. Majd odalapozva, ahol még nem vágtuk át ismételjük meg a műveletet. Ez a legmacerásabb része a dolognak.... Legalább 3,5 cm mély legyen az ültetőrész. 

konyvkaspo1.jpg

Ha a vágás kész, akkor jöhet a fólia, melyet szépen elrendezünk, hogy sehol se folyhasson víz a könyvbe.

konyvkaspo2.jpg

Ezután már ültethetjük is a növényeket. Ha elég vastag a könyv, akkor érdemes a mélyedés aljába pár centi vastagon kavicsot teríteni, hogy meg legyen a vízelvezető réteg, ez segíti a növények egészséges fejlődését. Erre jöhet a földkeverék, majd a növények. Talajtakaróként tehetünk szárított mohát, vagy szép kavicsokat, kagylókat. 

konyvkaspo31.jpg

Ültetés után vágjuk le a fóliát óvatosan, egy kicsit a felső lap alatt, hogy ne lógjon ki sehol. Én úgy vágtam le, hogy alá tettem papírtörlőt, így a lehulló virágföld darabkák (hiába ecsettel is végigtöröltem előtte mindent) ne a könyv lapjaira essen, hanem a papírra.

Nagyon óvatosan kell öntözni a növényeket (spricnivel), hogy a könyv ne legyen vizes. Ezért érdemes szukkulenseket ültetni, mert azoknak viszonylag kicsi a vízigényük. Azonban napos, világos helyet kedvelnek.

Az ötlet forrása: apartmenttherapy.com

A könyvkaspó készülhet úgy is, hogy a könyv borítója is be van hajtva és így van kivágva. Ez kicsit praktikusabb hely és öntözés szempontjából:

konyvkaspo.jpg

A kép forrása: theshabbycreekcottage.com

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr277237163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása