Készítsünk gyönyörű mohakertet!
2015. február 04. írta: Bacsó Berni

Készítsünk gyönyörű mohakertet!

Tél vége van, így már lelkesen tervezgetjük mi mindent szeretnénk idén ültetni a kertbe. A gyerekek is már alig várják, hogy magokat szórjunk, ássunk, gereblyézzünk... Ebben a csapadékos, téli időszakban, még nem sok növény zöldül a kertben - eltekintve a gyönyörű hóvirágoktól, hunyoroktól - így jól látszik a nedves, árnyékos helyeken megjelenő moha. Én nagyon szeretem, mert szép, patinás megjelenést ad egy régi kőkerítésnek vagy egy fatörzsnek. Mohát nemcsak kint láthatunk, hanem készíthetünk beltéri mohakertet is. 

mohakert.jpg

Forrás:www.mossandstonegardens.com

A moha azonban nagyon pára/vízigényes növény, így naponta, esetleg kétnaponta locsolnunk kell egy sima virágcserépben. Aki nem tud ilyen gyakran gondoskodni róla üvegedénybe ültesse, így lassabban szárad ki. Mohát ne erdőből gyűjtsük, több védett faj is van köztük, mindig kertből, kerítésről szedjük!

mohakert_uveben7.jpg

Kép forrása: blog.atpeacemedia.com

Mohakert variációk

A választott kaspóba nem csak mohát ültethetünk, hanem más növényeket is. Nagyon természetes látványt nyújt páfránnyal, törpe örökzöldekkel. Kísérletezzünk bátran! Ha hasonlóan pára és vízigényes növényeket ültetünk össze, a gondozás sem lesz nehézkes.

mohakert3.jpg

Kép forrása: www.mossandstonegardens.com

 

 

mohakert_uvegben5.jpg

Kép forrása: www.refinery29.com

A fenti beültetést bármilyen üvegedényben elkészíthetjük, akár egy befőttesüvegben is. 

  • Az üveg aljába nagyobb szemű kavicsot szórunk legalább 2-3 cm vastagon, ez lesz a vízelvezető réteg.
  • Erre kerül egy kis faszén, ami a természetes fertőtlenítő szerepét fogja betölteni. (Megakadályozza a gombák megjelenését és a rothadást.)
  • A következő réteg a a növények igényeinek megfelelő virágföld, majd beültetjük a növényeket (a képen: fikusz (Ficus pumila 'Sunny', törpe szobapáfrány (Nephrolepis corditas), szalagpáfrány (Pteris cretica), hálósvirág (Fittonia verschafeltii 'Big pink'), moha). A mohát elég csak rányomkodni a földkeverékre, nem kell "ültetni".
  • a növények közötti réseket kitöltheted aprószemű kéreggel vagy kaviccsal.

mohakert_uvegben6.jpg

Kép forrása: www.etsy.com

Természetesen az elkészült mohakertet dekorálhatjuk egyéb kiegészítőkkel is: tündérekkel, más figurákkal. Ha szeretnél minikertbe, tündérkertbe való, tartós, szép kiegészítőket, nézz körül itt: webshop.bernikert.hu

mohakert4.jpg

Kép forrása: www.bonsai-fachforum.de

 

Moha helyett...

Az alábbi képeken a kontraszton, illetve a gyönyörű formákon van a hangsúly. Előfordul azonban, hogy a lakás levegője túl száraz a mohának, ebben az esetben választhatunk helyette más növényt is. A következőképpen készíthetjük el:

mohakert2.jpg

Kép forrása: www.sunset.com

  • válasszunk egy kaspót, a mohához inkább a természetes anyagok illenek, szóval legyen cserép vagy hypertufa esetleg kőkaspó. (A hypertufa készítéséről itt olvashatsz.) A képen 15 cm és 30 cm átmérőjű alacsony cserépedények láthatók.
  • Készítsük el a vízelvezető réteget - ha nincs vízelvezető lyuk a kaspón. Tegyünk nagyobb szemű kavicsokat a kaspó aljára kb. a kaspó feléig, majd egy kicsit kilyuggatott műanyagfóliát helyezzünk rá, és erre kerülhet a tápanyagban dús földkeverék.
  • Ültessük be a növényt az általunk választott minta szerint, a képen ír moha (Sagina subulata - szálkás zöldhúr) látható, sok kertészetben kapható, ez a mohaszerű szőnyeget alkotó talajtakaró, melynek rengeteg, apró virágja május-júniusban nyílik. Ezt a növényt elég hetente egyszer locsolni, de természetesen ültethetünk helyette mohát is!
  • Szórjunk kavicsot az üresen hagyott részekre és kész is!

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr107139645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sportgyerek 2017.03.05. 08:51:56

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy én függőleges minikertet szeretnék kialakítani a lakásban. Ha van rá lehetőség akkor mohából. Hogyan kell kialakítani, hogy minden megfeleljen a növénynek?

Köszönettel: KD

Bacsó Berni 2017.03.07. 13:41:50

@sportgyerek: Szia! Remek ötlet:-) Sok kérdésem lenne, hogy pontosan mekkora, milyen függőleges minikertre gondolsz, csak ezen válaszok ismeretében tudnék tanácsot adni. Linkelek egy másik bejegyzést, itt nagy felületű mohaképről van szó: bernikert.blog.hu/2015/02/18/kulonleges_belteri_novenydekoraciok
Ha itt nem találsz választ a kérdésedre, kérlek írj a FB oldalunkra üzenetet: www.facebook.com/bernikert
Köszi,
Berni
süti beállítások módosítása