Különleges beltéri növénydekorációk
2015. február 18. írta: Bacsó Berni

Különleges beltéri növénydekorációk

Még mindig tél van, ugyan közeleg a tavasz, de még messze van az a buja, kerti növényzet, amit annyira szeretek nyár elején. Nagyon hiányzik a zöld látványa, ezért szeretem magam körülvenni a házban is rengeteg növénnyel. A helyek azonban kezdenek fogyni, na meg annyira nem tetszetős a műanyag cserép... Gondoltam körülnézek milyen lehetőségek vannak, hogy feldobjam a lakást néhány különlegesebb növénydekorációval.

Nappali

Mohakert

Ez a különleges dohányzóasztal a thaiföldi Ayodhya cég terméke. A "Secret Garden" kollekció darabjai a természetet csempészik a lakásba. Az üveglap alatt többféle szárított moha található. Így nem szükséges öntözni sem. A kép forrása: www.oddee.com

mohakert-oddeecom.jpg

Vízikert

A képek forrása: www.midwestliving.com

vizikert.jpg

vizikert2.jpgA vízikert viszonylag könnyen elkészíthető. Keress egy megfelelő, szép nagy kerámia/kő/üveg kaspót (legalább 15-20 cm mély legyen). Ha sötét a belseje a kaspónak, úgy néz ki, mintha mély is lenne. Majd válassz ki egy-két nem túl nagy, úszó növényt (pl. Vízi jácint - Eichornia crassipes, Kagylótutaj - Pistia stratiodes). Attól függően, hogy milyen típusú a vízinövény, ültesd el külön kis műanyag kaspókba, hogy ne tudjon annyira elterjedni. Töltsd fel a nagy kaspót vízzel. Gondozása: szükség lehet vízpótlásra és a növényeknek tápanyag utánpótlásra. Fontos, hogy érje napfény is a mini vízikertet.

Zen kert

A nyugalom önt el, ha csak ránézek is:-) A képek forrása: slapdashmom.com

zenkert.jpg

Hozzávalók:

  • fa, fém vagy üveg kaspó,
  • nagyon finom szemcséjű, színezett dekorhomok,
  • növények (itt: kaktuszok, vagy sávosfű - haworthia is ültethető),
  • kő, kavics - opcionális,
  • toll vagy ceruza, amivel csíkot lehet húzni.

A kaspót félig (kaspótól függően) töltsd meg homokkal, majd ültesd be a növényeket, és/vagy helyezd el a kavicsokat. Egy zen kert sosem túlzsúfolt, szóval csak óvatosan a mennyiséggel. Ezután rajzolj szép mintákat a tollal. Megrajzolhatod az óceán lágy hullámait vagy bármit, ami megnyugtat. Gondozása: ezek a növények nagyon kevés vízzel is beérik, de meg kell őket néha öntözni.

Konyha

Nagyszerű ötlet a konyhában termeszteni azt, amit amúgy is megeszünk. Ennek egy nagyon szép módja a teáscsésze kert. Biztosan van otthon neked is, valamilyen szép, régi teáscsésze, amiből már csak 1-2 db árválkodik a polcon. Ültesd át ebbe a fűszernövényeket (bazsalikom, menta, snidling - ki, mit szeret...)

A kép forrása: www.getcreativejuice.com

teascsesze_kert.jpg

Az alábbi képen (forrása: www.alittletipsy.com) látható növények ugyan nem ehetők, de micsoda hangulata van! Nagyon könnyen elkészíthető, otthon található vagy esetleg garázspiacon beszerzett anyagokból. A szukkulensek kicsit sűrűn vannak ültetve a gyönyörű összhatás kedvéért. Arra kell figyelni, hogy a növények megfelelő virágföldbe kerüljenek, és néha egy kis vizet is kapjanak. 

konyhakert.jpg

Gondozása: kevés vizet és napos/világos helyet igényelnek. Öntözése kb. hetente.

Hálószoba

Keretbe foglalt növények

A kép forrása: thedesignfiles.net

keretnoveny.jpg

Ha valaki tud barkácsolni, akkor nagyon egyszerű elkészíteni, ha nem, akkor kicsit időigényesebb ilyen nagyobb mélységű képkeretet felkutatni, de ugyanolyan szép lesz a végeredmény. A háttér elkészíthető szalvétatechnikával is. A képkeretbe kerül a növény. Remekül mutatnak benne a futó növények pl. ficus pumila 'Sunny' (ámpolnafikusz).

Moha "ágytámla"

Ez talán egy kicsit túlzás, de remekül néz ki. Kép forrása: www.wikihow.com

mohakert_1.jpg 

Kétféleképpen készíthető:

  1. előre elkészített mohalapok vásárlásával (több külföldi online kereskedésben is kapható pl. itt, tekercsben, lapon szárított moha) ezt még locsolni sem kell.
  2. csak kültérre ajánlom: mohafestékkel, leírását lent olvashatod.

Mohafesték hozzávalói (a felület nagyságától függően):

  • moha (legalább 2 maréknyi),
  • 2 csésze író,
  • 2 csésze víz,
  • fél teáskanál cukor.

A mohát nem szabad az erdőből gyűjteni, ugyanis nagyon sok faja védett! Keress inkább járdák mellett, köveken, kerítéseken, kertben. Vehetsz kertészetben is. Tisztogasd meg a mohát, próbáld meg teljesen leszedegetni róla a földet, aztán áztasd, hogy a maradék föld is lekerüljön róla. Tördeld apróbb darabokra és rakd a turmixgépbe.

Add hozzá az írót és a vizet, valamint a cukrot. Turmixold össze, míg homogén állagot nem kapsz. Hígítsd még egy kis vízzel, ha kell, hogy festék sűrűségű legyen. Ha túl híg lett, lehet sűríteni egy kis kukoricasziruppal vagy liszttel, esetleg még több mohával. Öntsd át vödörbe és indulhat a festés...Minél durvább a felület, a moha annál jobban megtapad. Üveglapra nem lehet festeni, de durva fafelületre, téglára, kőre, vakolt falra igen.

Gondozása: folyamatosan, 2-3 naponta alaposan permetezd meg vízzel, hogy szépen növekedjen.

 Fürdőszoba

 

falikert2.jpg

falikert.jpg

 

 A képek forrása: www.remodelista.com

Gyönyörű ez a fürdőszoba! Joel Sanders építész, Diana Balmori és Andrea Steele az "AND ARCHITECTS" belsőépítészei hozták létre egy a Lower East Side-i penthouse lakásban. A falikertet vitorlásvirággal (Spathiphyllum wallisii), törpeborssal (peperomia) és nyílgyökérrel (Maranta leuconeura) ültették be. Ez nagyon szerencsés kombináció, ugyanis nem kell nekik közvetlen napfény és szeretik a párás meleg levegőt. Ilyen mennyiségben azonban mindenképp öntözőrendszer is kell. 

Ha kicsit kevesebb növénnyel is beéred, akkor kitűnő választás lehet egy egyszerűen felszerelhető falikerti elem, ami a Bernikert webshopban kapható. Sok növény fér el benne, nagyon könnyen öntözhető a tartályának köszönhetően. Többet felrakva a falra, igazi növényfalban gyönyörködhetsz.

Mohaszőnyeg

A végére hagytam még egy kis mohadíszt, nagyon tetszik, bár sajnálnék rálépni, de nagyon puha lehet... A kép forrása: www.apartmenttherapy.com

mohaszonyeg.jpg

A szőnyeget egy svájci tervező, Nguyen La Chanh készítette. Szerinte ez a lábtörlő nagyon kényelmes a lábnak, valamint kevés gondozást igényel. Plastazote keményhab az alapja és a kis cellákba van beültetve többféle moha. Locsolni nem kell, ha elég gyakran zuhanyzol :-)

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr947182979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása