Kokedama?
2019. március 21. írta: Bacsó Berni

Kokedama?

Kokedama készítés egy remek módszer azoknak, akik kaspó nélkül szeretnének ültetni, vagy kevés a hely, ezért szeretnék a növényeket minél helytakarékosabban elhelyezni.

gyompalma.jpg

A kép forrása: deco.fr

A kokedama szó jelentése: mohagömb. Egy japán eredetű művészeti ág, mely kaspó helyett mohába csomagolja a növények gyökerét és földjét. Gyönyörű, természetes látványt nyújt egy-egy ilyen mohagömbbe ültetett növény. Tehetjük őket egy szép kis tálra, de fel is akaszthatjuk őket pl. az ablakba.

Az öntözése nem klasszikus locsolást jelent. A gömböt a növénnyel együtt vízfürdőbe tesszük néhány percre. Utána kicsit kinyomkodjuk és 5-10 percre tálcára tesszük száradni. Ezután mehet vissza a helyére.

Hozzávalók:

  • növény,
  • a növény igényeinek megfelelő föld,
  • tőzeg,
  • sphagnum moha,
  • moha,
  • víz.

Elkészítése:

  1. A növényt kivesszük a kaspóból, és a gyökereiről a földet nagyon óvatosan eltávolítjuk. Közben a sphagnum mohát vízbe áztatjuk. (Ez csak a vízigényesebb növények esetében szükséges).
  2. Elkészítjük egy tálba a növények igényeinek megfelelő virágföld és tőzeg keverékét. Egy kis vízzel összekeverjük - annyit adjunk hozzá, hogy jól összetapadjon. Készítsünk belőle egy gömböt. A gömb nagyságánál legyünk figyelemmel a növény igényeire, gyökérméretére.
  3. A növény gyökereit – ha vízigényes – tegyük a vízből kinyomkodott sphagnum mohába, majd így tegyük az óvatosan kétfelé vett gömb közebére és nyomkodjuk rá a két félgömböt egy gömbbé alakítva.
  4. Ezután válasszunk egy nagy lap mohát, mellyel betakarjuk szorosan a gombócot. A mohát átlátszó damillal vagy zöld cérnával szorosan kössük át többször (sokszor!). A spárga nagyon látszik a gömbön.

Ebben a Garden Answer videóban is megnézheted az elkészítését, ők bonsai földet használtak az elkészítéséhez.

Elkészült a kokedama! Szúrhatunk bele akár apró kiegészítőt is. Tehetjük egy apró, szép tálra vagy fel is akaszthatjuk. Az enyémek ilyenek lettek. Az egyikbe egy apró unikornist szúrtam...

kokedama-600.jpg

Imádom ezeket a teljesen zöld megjelenésű növényeket! Az alább látható spárgás verzió annyira nem tetszik, de nem vagyunk egyformák :-). 

sparga_1.jpg

A kép forrása: pinterest

Nagyon megörültem, hogy tündérkertes kokedamakat is léteznek, bár számomra meglepő módon, ezek egyáltalán nem tartalmaznak élő növényeket. Több helyen találtam olyan videót, ahol műanyag növényekből készítették a kokedamát. Szóval az alábbi képen az ötlet nagyon tetszik, de szomorú, hogy egy kertben nincsenek növények.

tunderkert_8.jpg

A kép forrása: etsy.com

Amikor az alábbi képet megláttam, akkor gondoltam rá először, hogy én is szeretnék egy kokedamát. Egyszerűen elbűvölő.

kisherceg.jpg

A kép forrása: pinterest

Az egyszerűbb kokedamákat tovább gondolták, ötletes az alábbi kapu is szobaborostyánból kivitelezve!

kapu.jpg

A kép forrása: pinterest

Még egy különlegesség a végére: egy kokedama-bonsai. Az alapötletet a neagari bonsai stílus adta. Ennek a viszonylag ritkán használt stílusnak az a lényege, hogy pár évig kaspóban nevelik a növényt, majd teljesen kiveszik, hogy a gyökerét is látni lehessen. A gyökerek teljesen átveszik a kaspó formáját, illetve pár év után "egybeérnek" a törzs kérgével. Gyönyörű egy ilyen bonsai a látványos gyökérrendszerével. Itt azonban a gyökerek kaspó helyett szorosan mohába vannak burkolva. A neagari bonsai stílusról bővebben a Marczika Bonsai Stúdió oldalán olvashatsz.

bonsai_1.jpg

A kép forrása: tokyopic.com

Ha szeretnél még kokedama képeket nézegetni, nézz szét ezen a Pinterest táblán.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre. Hamarosan elindul idei tündérkert pályázatunk is, figyeld az oldalunkat!

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világacímű könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr6512882550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása