Téli virágtündérek
2017. november 24. írta: Bacsó Berni

Téli virágtündérek

A télen nyíló kerti virágok ritkák, mint a tündérek, de azért akad jó néhány... Ebben a régi posztban megnézheted ezeket a  gyönyörű növényeket, melyeket akár te is ültethetsz, hogy télen is legyen szín a kertben. Most Cicely Mary Barker angol illusztrátor által megrajzolt gyönyörű téli virágtündéreket gyűjtöttem egy csokorba. 

karacsonyi_kicsi.jpg

Télen egyébként nem csak a virágjaikkal díszíthetnek a növények (ebből van kevesebb), hanem szép, színes terméseikkel, vagy télen is élénk, zöld lombjukkal, mint pl. a magyal vagy a tiszafa. A magyal egyébként is a karácsony egy természetes dísze, gyönyörű piros termései, valamint bőrszerű, sötétzöld zöld levele miatt, a fenti kertben a magyaltündér jeleníti meg.

Tiszafa (Taxus baccata)

Jellegzetes piros színű termését mindenki ismeri, télen sokfelé kitűnik a lándzsás, sötétzöld levelek között. Hosszú életű, örökzöld fa. Minden része mérgező a piros magköpenyen kívül, melyet madarak, mókusok fogyasztanak. Jól alakítható, dekoratív növény a kertünkben. A tündér mellénykéjén remekül felismerhető a tiszafa levelinek jellegzetessége.

tiszafa_kicsi.jpg

 

Puszpáng (Buxus sempervirens)

Télen a legnagyobb tömegben az örökzöldek adják a kertben a színt, mint pl. a puszpáng is. Jól tűri a metszést, alakítást, így különleges alakú növény is díszítheti kertünket. Sűrű, bokros cserje, apró tojásdad alakú bőrszerű levelekkel. Virágai aprók, sárgászöldek. Ezek formája, színe látható az alábbi tündéren is a levelek mellett.

puszpang_kicsi.jpg

Kecskerágó (Euonymus europaeus)

A kecskerágó a puszpánghoz hasonlóan nagyon népszerű növény, melyet remekül lehet alakítani. Igaz, nem ez a fajtája (ez lombhullató), hanem inkább örökzöld rokonai, mint pl. a japán kecskerágó, melynek levelei is díszítenek télen. Jelentéktelen, apró, zöldes virágai nyáron nyílnak. Gyönyörű, magenta színű termése, mely narancs színű magot rejt, azonban akkor díszít, amikor már más szín nem nagyon van a kertben. Ezek a színek remekül keverednek a tündér ruháján.

kecskerago_kicsi.jpg

Fenyőfélék

A tél egyik legfontosabb jelképe talán a fenyő. A pirosas-barnás törzset a tündér inge, míg a zöld tűleveleket a nadrágja, a tobozt a sapkája jeleníti meg. Az illusztrátor által írt versben a vöröses szín a fenyőkön szaladgáló mókusokat is megjeleníti a tündér ruháján.

fenyo_kicsi.jpg

Karácsonyfa tündér

A karácsonyfa nem más, mint gyönyörű ruhát viselő fenyőfa. Ezt jeleníti meg az alábbi tündér is. Hajában a csillagdísszel, és varázslatos, a gyertyák fényét idéző ünnepi ruhájával. Mi más lehetne a tél jelképe?

 

216922.jpg

Erdei iszalag (Clematis vitalba)

Ez a fásodó kúszónövény akár 4-8 m magasra is felkúszik. Erdeinkben is megtalálható. Kicsi, enyhén illatos, fehér virágait júliustól szeptemberig hozza. Virágzás után érleli pamutgombolyagra emlékeztető tollas aszmagterméseit, melyek egész télen a növényen maradnak. Bár kisebb madarak és az apróbb emlősök szívesen használják fészkük kibélelésére... 

iszalag_kicsi.jpg

Bojtorján

Kétéves növény, első évben csak a tőlevélrózsája fejlődik ki. Második évben virágzik és lesz termése, mely akár egész télen látható a növényen. Szokták tévesen bogáncsnak is nevezni, de annak minden része tüskés.

bojtorjan_kicsi.jpg

Kontyvirág (Arum maculatum)

Nagyon különleges növény, mely rokona a vitorlásvirágnak és a flamingóvirágnak is. Gumós évelő, április-májusban hozza hosszú virágzati száron torzsás virágzatait. Nem is annyira a virága adja különleges díszítő értékét, hanem gyönyörű fényes, márványosan mintázott levelei. Virágzás után levelei visszahúzódnak, hogy teret adjanak különleges narancspiros termésének (mérgező), azonban ősszel újra kihajtanak és egész télen díszítenek. A tündér a termés különleges színét jeleníti meg.
konty_kicsi.jpg
 

Platánfa

A platánfa érdekes termései egész télen díszítik apró, csüngő gömbjeikkel a fát. Parkok, játszóterek népszerű fája, mely könnyen felismerhető nagy darabokban leváló szürkésbarna kérgéről. Juharfákra jellemző 3-5 karéjos levelei ősszel megsárgulnak, majd lehullanak. Ugye mennyire felismerhető a tündér ruhájáról a platán termése?

platan_kicsi.jpg

Rezgőfű (Briza media)

Közepes termetű, felálló szárú, laza, bokros növény. Levele szálas, lándzsás, örökzöld, télizöld. Évelőágyban remekül mutat kisebb csoportban. Magassága 30-40 cm. A tündér ruhája a légies virágok színét és formáját mutatja.

rezgo_kicsi.jpg

 

Mogyoró (Corylus avellana)

A mogyoró egy különleges növény: egylaki és váltivarú. Tehát minden mogyorón fejlődnek női és hímivarú virágok is. A női (apró, kárminpiros) virágok már decemberben elkezdenek virágozni, míg a hímvirágok februárban kezdik el szórni a pollent. Az alábbi képen jól látható mindkettő, melyek aztán megjelennek a tündér ruháján is.

mogyoro_kicsi.jpg

Közönséges aggófű (Senecio vulgaris)

Lágyszárú egy- vagy kétéves növény. Nagyon sok helyen megtalálható, sárga fészekvirágzatú növény, mely aztán pitypangra emlékeztető fehér bóbitás, kaszatterméseket hoz.

aggofu_kicsi.jpg

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Szinte bárhol megtalálható fehér virágú gyom-, illetve gyógynövény. Termése táskaformájú, erről kapta a nevét. Egész nyáron virágzik, utána hozza érdekes formájú terméseit. Enyhe télen már az első fagymentes napokon fejlődésnek indul és virágzik.

pasztortaska_kicsi.jpg

 

Téltemető

Ez az apró, törékeny növény már február közepén kidugja fejét a hó alól, előtűnnek zöld, tenyeres karéjokból álló, kerek levelei (lásd a tündér gallérja). Március közepén már minden tele van gyönyörű sárga virágaival, ami megjelenik az alábbi tündér nadrágján is.

216953-050.jpg

Hóvirág

A tél végét jelző szimbólum. Nincs annál gyönyörűbb látvány, amikor a hó alól kidugja fehér virágját ez a törékeny növény. Túlgyűjtés miatt már védett növény, a kertünkben azonban bármikor szedhetünk belőle. Hagymás növény, így virágzás után hamar elkezd sárgulni, majd visszahúzódik. A virág gyönyörű, hófehér külső, valamint zöldes mintázatú belső lepellevelei jelennek meg Cicely Mary Barker által elképzelt tündér ruháján.

 

216973-050.jpg

Piros árvacsalán (Lamium purpureum)

Furán hangzik téli növénynek egy lágyszárú növény, de enyhe teleken korán kivirágzik, és kora tavasszal már nagyon sok helyen gyűjthető. A virága gyönyörű lila színét és a zöldjét jeleníti meg az alábbi tündér. 

216982-050.jpg

Téli jázmin

Gyönyörű sárga virágaival igen vidámmá teszi a napomat, ha látok egy-egy előkertet, ahol éppen virágzik. Februárban, amikor már tényleg elegem van a télből,  előbukkannak a virágai, még mielőtt a levelei kihajtanának. Habitusa csüngő- kúszó, hajtásai legyökereznek. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Igen ellenálló a betegségekkel szemben.

216954-050.jpg

Kökény (Prunus spinosa)

Szintén a tél végét jelzi kökény virágzása, ugyanis virágzáskor minidig hűvös, szeles, viharos az időjárás. A népi bölcsesség szerint, alig több mint egy hétig él a tövisfa fehér szirmú virága. Amikor rozsdára vált, vagyis hervadni kezd, visszatér a tavasz. 

216912.jpg

A képek forrásai: webshop.bernikert.hu - itt meg is vásárolhatod a tündérkertbe akár be is tűzhető, gyönyörű virágtündéreket, illetve flowerfairies.com

 

Ki is Cicely Mary Barker?

Az elbűvölő virág tündérek Cicely Mary Barker könyveinek illusztrációja alapján készültek. Cicely Mary Barker Croydonban született 1895-ben. Rossz egészsége miatt otthon tanult, sokat rajzolt és festett. Gyerekek voltak a modelljei. Botanikai ismereteinek köszönhetően készültek képei, melyek ötvözték a gyerekek, virágok, tündérek világát. A tündéreket Cicely a névadó virágok alapján mintázta, nagy figyelemmel a részletekre. Első könyve 1923-ban jelent meg Tavasz virágtündérei címmel. A könyv nagy sikere után egy egész sorozat született.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr2413344611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása