Természetes árnyékolók a kertbe
2016. március 21. írta: Bacsó Berni

Természetes árnyékolók a kertbe

Most még örülünk, ha kisüt a nap, hiszen annyi szürke nap után végre feltöltődhetünk napfénnyel. Nyáron már nem ennyire nagy az öröm, én általában az árnyékot keresem, és a gyerekeket is megpróbálom ott tartani, így nem játszanak egész nyáron a napon. Találtam néhány nagyon ötletes, egyedi megoldást.

dome.jpg

tunnel.jpg

A képek forrása:livingwillow.info

Különleges napernyő

Jake Challenger (Staffordshire, USA) készítette ezt az egyedi tárgyat, melyre bármilyen futónövényt fel lehet futtatni. A látvány hihetetlenül egyedi lesz: igazi zöld napernyő. Az egyedi vas szerkezetre (egy rúdon, három különböző méretű "kerék" található) a képen szőlőt futtattak. Remek látvány, igazi 2 az 1-ben megoldás. Kiskertekbe ideális nem?

napernyo.jpg

A kép forrása: thesculpturewebsite.co.uk

 

Árnyékot adó kuckót is készíthetsz a gyerekeknek (egy másik megoldásról ebben a régebbi posztban írtam):

willowden.jpg

A kép és az ötlet forrása: raisingsparks.com

Hozzávalók:

  • fűzfavesszők,
  • spárga,
  • ásó
  1. Válassz egy megfelelő helyet a sátornak. Ne fa alatt legyen!
  2. Jelölj ki egy kört (középre leszúrsz egy botot rajta egy hosszú spárgával és a másik végén egy bottal, így könnyen meg tudod rajzolni)
  3. A vesszők vastagabbik oldalát vágd ferdére - így növeled a felszívófelületét.
  4. A kör vonalában lazítsd fel a talajt, majd szúrd le kb. 15-20 cm mélyre az első vesszőt (a ferdére vágott felét). A vesszőknek van egy természetes hajlása, az alapján állítsd "irányba". A következő vessző a kör túloldalára kerüljön és felül kösd össze őket spárgával. A nagyobb vesszőket kb 30-40 cm-re szúrd le egymástól, míg teljesen körbe nem érsz.
  5. Jöhetnek a kisebb vesszők, ezeket a nagyok közé szúrd le. Átlósan díszítsék, erősítsék a sátort. Ne felejts el helyet hagyni az ajtónak!
  6. A maradék vesszőket vízszintesen fond be a többi vessző közé, ezek is erősítik a szerkezetet. Mivel ezek nincsenek a földbe ültetve, elhalnak, de így lesz stabil szerkezetű a sátor.
  7. Alaposan locsold meg a beültetett vesszőket.
  8. Májusig érdemes ültetni. 

Egy rövid videót is linkelek (kicsit más a forma, de a lényeg ugyanaz), hogy jobban el lehessen képzelni az építést. Nagyon egyszerű, egy percbe még az ebéd is belefért :-)

Persze a fentiek figyelembe vételével nemcsak sátrat, hanem más árnyékolókat is készíthetünk, pl. ezt a remek pados megoldást. Fantasztikus a kialakítása, nekem nagyon tetszik. 

pad.jpg

 Pad fotó: countryliving.com

A pad egy nagyon szép kertben található. (Prierué, Notre Dame d'Orsan). Engem egyszerűen elvarázsolt az egyszerűsége. (Gondolom az elkészítése, azért igényelt egy kis időt...)

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr417990601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2016.03.22. 09:07:06

A legeslegtermészetesebb árnyékoló, ha fát ültetünk a kertbe. Lehetőleg minél többet.

Boka1 2016.03.22. 14:10:31

Nincs is szebb egy fákkal agyon ültetett kertnél. Sőt, az igényesebbje tuja ösvényt is csinál, hogy a szunyogok tudjanak hol aludni.

Vili Doli 2016.03.22. 22:39:39

NE JÁTSSZANAK!

Kedves blogger, 1 sz-szel írtad a fenti szót! Bunkó!

Nem is olvastam tovább.
süti beállítások módosítása