Készíts egyedi "zöld" házszámot az előkertbe!
2015. augusztus 05. írta: Bacsó Berni

Készíts egyedi "zöld" házszámot az előkertbe!

Még az olyan mindennapi dolog, mint a házszám, is lehet az előkert dísze. Ha esetleg nem szeretnéd a szokványos házszámot feltenni a falra...

grass-house-nr.jpg

A kép forrása: pinterest.com

Az alábbi képen a növények kaspója egy kibélelt szerszámosláda. A házszámot erre festették rá. Nagyon hangulatos.

szerszamoslada.jpg

A kép forrása: tatertotsandjello.com

Az egyedileg festett virágcserép is jó megoldás. Így akár hosszabb számokat is jól láthatóan lehet megjeleníteni.

viragcserep-hazszam.jpg

A kép forrása: diyshowoff.com

A kedvencem a "növényszobor" házszám. Nem kell hozzá más, "csak" egy jó sablon, amit akár mi magunk is hajlíthatunk drótból és futónövény vagy jól alakítható örökzöld, mint a puszpáng vagy a tiszafa. Rendkívül jól mutat kaspóban, vagy akár az előkertbe ültetve is. Hátránya, hogy időigényes, míg benövi a sablont.

topiary2.jpg

A kép forrása: topiarygarden.co.uk

Mohával díszített házszám is remekül mutat a falon. Többféleképpen is készülhet:

  1. a legegyszerűbb: egy fa vagy műanyag számra (hobby boltokban kapható) ragasztasz szárított mohalapot (több helyen is láttam, valahol dekorációs moha néven fut).
  2. Ha a házfala árnyékos helyen van, és gyakran tudod locsolni (spricnivel), akkor élő mohát is tehetsz rá .
  3. vagy mohafestékkel vond be, ezt akár rögtön a házfalra is készítheted! Nagyon egyedi házszámod lesz.... 

 moss.jpg A kép forrása: greengraffiti.com

Mohafesték hozzávalói (a felület nagyságától függően):

  • moha (legalább 2 maréknyi),
  • 2 csésze író,
  • 2 csésze víz,
  • fél teáskanál cukor.

A mohát nem szabad az erdőből gyűjteni, ugyanis nagyon sok faja védett! Keress inkább járdák mellett, köveken, kerítéseken, kertben. Vehetsz kertészetben is. Tisztogasd meg a mohát, próbáld meg teljesen leszedegetni róla a földet, aztán áztasd, hogy a maradék föld is lekerüljön róla. Tördeld apróbb darabokra és rakd a turmixgépbe.

Add hozzá az írót és a vizet, valamint a cukrot. Turmixold össze, míg homogén állagot nem kapsz. Hígítsd még egy kis vízzel, ha kell, hogy festék sűrűségű legyen. Ha túl híg lett, lehet sűríteni egy kis kukoricasziruppal vagy liszttel, esetleg még több mohával. Öntsd át vödörbe és indulhat a festés...Minél durvább a felület, a moha annál jobban megtapad. Üveglapra nem lehet festeni, de durva fafelületre, téglára, kőre, vakolt falra igen.

Gondozása: folyamatosan, 2-3 naponta alaposan permetezd meg vízzel, hogy szépen növekedjen.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr167630352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása