Virágágyás ötletek
2015. július 08. írta: Bacsó Berni

Virágágyás ötletek

Ha unod a megszokott virágágyásokat, nézd meg az alábbi képeket. Melyiket szeretnéd a kertedben megvalósítani?

spring-flowerbed.jpg

A kép forrása: thegardenglove.com

Ugye milyen különleges a fenti virágágyás látványa? Minden tavasszal újraéled. Nem kell hozzá más csak rengeteg örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) és fehér, illetve rózsaszín tulipán hagymákat ültetni. Az ágyás hátránya vagy éppen előnye, (ha nyáron valami más célra szeretnénk használni ezt a területet) hogy elvirágzás után ezek a növények visszahúzódnak.

 

Különleges kompozíció

kompozicio.png

A kép forrása: sheilazellerinteriors.com

A fenti fotón látható "pillanatkép" viszonylag könnyedén megvalósítható. Egy esetleg már nem használt nagy (időjárásálló!) váza vagy cserép kell hozzá és némi törpe lobélia (Lobelia erinus). Mi magunk is elszórhatjuk a magokat, majd a palántákat május végén ültessük ki. Egynyári növény, mely június végétől egészen a fagyokig ontja gyönyörű, kék (vagy fajtától függően lila, rózsaszín, esetleg fehér) pici virágait. Napos és félárnyékos helyet is kedvel. Igénytelen. Ha nem akarsz minden évben az ültetéssel bíbelődni, ültethetsz helyette évelő növényt is pl. Délvirágot (Delosperma) vagy harangvirágot (Campanula portenschlagiana).

Egynyári virágágy

egynyari-batataval.jpg

A kép forrása: wave-rave.com

Gyönyörű kontrasztot alkot a rengeteg virágot hozó petúnia és a dús, változatos levelű batáta (Ipomoe batatas). Egynyári növények, minden évben újra kell ültetni őket, de nagyon jól mutatnak napos virágágyásban. Előnye, hogy minden évben változtathatjuk az ágyás stílusát, így nem lesz unalmas a kert. 

Árvácskás virágágyás

arvacska_1.jpg

A kép forrása: wave-rave.com

Az árvácska (Viola x wittrockiana) különleges növény. Az ősszel vásárolt palántákat ültessük el, így különlegesen szép, változatos virágaiban gyönyörködhetünk egészen a fagyokig. Télen kicsit takarjuk, majd tavasszal, egészen az egynyári virágok május végi ültetéséig újra díszítenek. Szeretem nézni ahogy fújja a szél a nagy sárga (ez a kedvencem) szirmait. Ha eltávolítjuk a megszáradt virágokat, így még több virágot hoz. 

 

Virágözön kőfalon

phlox_1.jpg

A kép forrása: cutedecor.info

Nemcsak a talajon lehet készíteni gyönyörű virágágyást, hanem kihasználhatjuk a kertünk egyébként szürke kőfalát is. A sziklakerti növények közül jó néhány megél ilyen helyen is, sőt rengeteg virágával díszíti is. A képen az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) látható, mely április-májusban hozza gyönyörű lila, rózsaszín vagy fehér virágait. 10-15 cm magas, télálló évelő. Jó vízáteresztő talajt, napos esetleg félárnyékos helyet kedvel. 

Fűszerágyás

levedulakert.jpg

A kép forrása: littlebluedish.com

Gyönyörű virágágyás készíthető fűszernövényekből is. A képen is látható, milyen gyönyörű kompozíciót alkot a lilás virágú levendula a zsályával (a képen a színeslevelű: Salvia officinalis 'tricolor'). A fotón hamvas cipruska (Santolina chameacyparissus) öleli körbe őket. Tehetünk még mellé kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris), melynek pici, ajakos virágai júniustól augusztusig nyílnak, valamint liláskék vagy fehér virágú ánizsillatú izsópfüvet (Agastache foeniculum).

Színes virágágyás árnyékban

hosta_2.jpg

A kép forrása: gardeninginyouryard.com

A gyönyörű, hatalmas virágú kerti hortenziát (Hydrangea macrophylla) mindenkinek ajánlom a kertjébe. Egyszerűen fantasztikus látványt nyújt egész nyáron. A gondozása könnyű, tavasszal érdemes kicsit megmetszeni. Árnyékos, félárnyékos helyet kedvel. Kék virágokat csak savas kémhatású talajon hoz. Remekül társítható árnyliliomokkal (Hosta). Ezekből a dús levélzetű évelőkből rengeteg fajtát árulnak a kertészetek, így megtalálhatjuk a nekünk megfelelő levélszínű, levélnagyságú, virágszínű fajtákat. Ha szeretnénk más színekkel is kiegészíteni az ágyást, akkor ültethetünk még eléjük árnyékkedvelő törpe nebáncsvirágot (Impatiens walleriana). 15-20 cm magas egynyári virág, mely gyönyörű színekben (rózsaszín, lila, piros, bordó, fehér, narancssárga) hozza virágait egészen a fagyokig. Szívós növény, de vízigényes. 

hortenzia_1.jpg

A kép forrása: homedit.com

Itt a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) pompás virágait és üdezöld leveleit a puszpáng (Buxus sempervirens) mélyzöld színe emeli ki. Természetesen a szegélyként ültetett fehér nebáncsvirág (Impatiens) még hangulatosabbá teszi az árnyékban levő ágyást. A puszpáng és a hortenzia évelő, túl sok munkánk nincs vele, csak a nebáncsvirágot kell minden évben beültetni, de így változtathatjuk a színt és a fajtát is.

Színpompás virágágyás

petunia-kupvirag.jpg

A kép forrása: homeideasdesign.us

Egynyári és évelőnövények kombinációjával hozták létre a fenti virágágyást. Így minden évben kicsit megváltoztatható, de túl sok növényt sem kell évente ültetni... Elöl látható többféle petúnia. Csoportosítva a színeket hangulatos foltok keletkeznek. Fontos azonban a színválasztás. Mindenképp győződjünk meg a vásárolt petúnia színéről, mert nagyon bántó tud lenni a piros-rózsaszín kombináció egy ágyásban. A fehér virágok kiemelik, szegélyt adnak a többi színnek. A magasabb kúpvirágok nemcsak a színükkel tűnnek ki az ágyásból, fókuszpontot alkotnak, vezetik a szemet. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr287604684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.08. 18:13:14

Egyik kertrészlet szebb mint a másik. A kék hortenziát én is imádom, nálunk is van a borostyánnal befuttatott téglakerítés előtt.
süti beállítások módosítása