Tündérkertek apró fái
2015. július 06. írta: Bacsó Berni

Tündérkertek apró fái

A fák a kertek alapépítőkövei. Minikertek, tündérkertek sem tűnhetnek valóságosnak fa nélkül. Milyen fát érdemes ültetni, mely nem növi ki a kiskert kaspóját pár hónapon belül? 

tunderkert_3.jpg

A kép forrása: timberpress.com

Kezdjük azzal, hogy egy pici fa, csak azért, mert kisméretű nem biztos, hogy jó a minikertbe. Hívhatják a növényt törpe fenyőnek, ha, annak a végleges mérete 1,5m, akkor nem éppen minikertbe való. A lényeg az éves növekedésen van. Ha évente csak pár cm-t nő, akkor nekünk való, ha 50 cm-t nő, akkor a valódi kertbe lehet csak ültetni, kaspóba nem érdemes, hiszen hamar kinövi a helyét, pótolnunk kell. 

Milyen növényt érdemes keresni a kertészetekben? Olyan fát, örökzöldet, mely évente kb. 3-5 cm-t nő. Természetesen sok olyan növény is megfelel, ami ennél többet nő, de jól tűri a visszavágást, így szintén meg tudjuk tartani a méretét a kiskertben is. 

Japán vérborbolya

Gyönyörű sötétvörös lombja remek színfoltot képez a kertben, azonban csak napos helyen tartja a színét. Apró sárga virágai nem feltünőek. Gömbölyded, sűrű bokor, az ágain tüskékkel. Az alapfaj mérete kb 1,5m. Az alábbi két fajta azonban törpe növekedésű:

'Bagatelle' (Berberis thunbergii 'Bagatelle')

Levelei picik, barnásvörösek. Törpe növekedésű fajta, maximális mérete 50 cm. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Ne száradjon ki a földje két öntözés között. Évente kb 5 cm-t nő. Alakítható, metszhető. berberis-bagatelle.jpg

A kép forrása: borhykert.hu

Törpe japán vérborbolya (Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana')

Kárminpiros lomb, törpe növekedés jellemzi. Maximum 50 cm magas lesz.

Törpe hamisciprusok

Törpe hinoki hasmisciprus vagy Kagylóciprus (Chamaecyparis obtusa 'Nana gracilis')

Kagylószerűen csavarodó hajtásairól kapta a nevét. Fiatal korában gömb alakú, később szabálytalan kúpos. Meszes talajt nem szereti. Napos vagy félárnyékos helyre való. Nagyon lassú növekedésű. 

chamaecyparis_obtusa_nana.jpeg

A kép forrása: twogreenthumbs.com

Törpe hinoki hamisciprus ‘Chiriman’ fajtája (Chamaecyparis obtusa ‘Chiriman’):

Igazi törpe örökzöld, csavarodó, kígyózó ágait a sűrűn növő, tömött hajtások körben teljesen beborítják. Mohaszerű, apró levelei, pamacsszerű lombja bonsai-szerűvé teszik. Savanyú és semleges talajokon fejlődik szépen. Nem fagyérzékeny. Vízigényes. Max magassága: 70 cm. Évente 3-5 cm-t növekszik.

chirimen.jpg

A kép forrása: borhykert.hu

Törpe tuják

Thuja occidentalis 'Teddy'

Törpe növekedésű, gömb alakú tuja. 10 éves korában is csak 40-50 cm az átmérője. Közepes vízigényű, párás, félárnyékos helyet kedvel. Évente érdemes kicsit megnyírni, hogy sűrűbb legyen.

thuja-occidentalis-teddy.jpg

A kép forrása: kolibrikerteszet.hu

Törpe nyugati tuja (Thuja occidentalis 'Aurea Nana')

Törpe növekedésű (max 0,5-0,7m), gömb alakú fenyő. Napos, félárnyékos helyet kedvel, talajban nem válogat, vízigénye átlagos. Sárga színű lombja különleges hangulatot csempész a tündérkertbe.

thuja-occidentalis-aurea-nana.jpg

A kép forrása: 99roots.com

Thuja plicata 'Whipcord'

Különleges, fonalas hajtású,40-50 cm magas,örökzöld.Teljesen télálló! Ajánlott kisebb kertekbe, sziklakertbe.

thuja-plicata-whipcord.jpg

A kép forrása: lavandart.hu

Törpefenyők

(Picea glauca 'Pixie')

Sűrű, tömött kúp alakú törpefenyő. Tűlevelei aprók, sötétzöldek, tavasszal zöldessárga színűek. Maximum magassága 60 cm, az éves növekedése 5-8 cm. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Vízigényes.

picea_glauca.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

Pinus mugo 'Mops'

Igénytelen és betegségeknek, kártevőknek ellenálló töpefenyő. Max 1m magas, elterülő koronájú, szürkésbarna kérgű. Napos helyet igényel. Szélessége és magassága közel egyforma. Törpe növekedésű, kúp alakú fajta.

pinus-mugo-mops.jpg

A kép forrása: treemail.hu

Törpe japán esernyőfenyő - Sciadopitys verticillata 'Picola'

Piramis alakú, lassú növekedésű örökzöld. Hajtásai vaskosak, fahéj színűek, pikkelyesek. Napos helyet, erősen savanyú, jó vízáteresztő talajt kedvel.

sciadopitys.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

Törpe borókák

Himalájai törpeboróka (Juniperus squamata 'Blue star')

Maximális magassága sok év után is csak 60-80 cm. Fiatal korában gömb alakja van, de idősebb korára ez megváltozik. Szúrós tűlevelei ezüstkék színűek. Teljesen télálló örökzöld boróka. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Mészkerülő.

juniperus_squamata.jpg

A kép forrása: lavandart.hu

Arany henyeboróka  (Juniperus horizontalis Lime glow )

50 cm magas kúszó boróka. Hajtásai fészekszerűen fejlődnek. Sárgászöldes színű tűleveleivel remek színfolt a tündérkertben. Nagyon lassú növekedésű. Talajban nem válogat, napos helyet kedvel.

juniperus-horizontalis-lime.jpg

A kép forrása: borhykert.hu

Mi a helyzet bonsai beültetésével?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, egy szép kis bonsai beültetése a tündérkertbe, azonban teljesen más az igénye, mint általában egy minikertnek. Ha mégis úgy döntesz, hogy bonsait ültetsz be a minikertbe, érdemes figyelembe venni a következőket: 

  • a bonsait eredeti kaspójával ültesd be a tündérkertbe, a kaspó tetejét könnyen el tudod rejteni,
  • az első néhány hétben érdemes jobban odafigyelni a bonsai vízigényére, valószínűleg kevesebb vízre lesz szüksége, mint beültetés előtt,
  • levelek barnulása esetén túl sok a víz, míg a kókadt levelek vízhiányra  utalnak.
  • a bonsait egyébként ugyanúgy kell gondozni , mint eredetileg (ágak, gyökerek metszése).

 

Ebben a posztban az örökzöldekből vettem számba néhányat. A fenti növényeket kültérre érdemes ültetni. Ha az igényeiknek megfelelően gondozzuk őket, hosszú ideig gyönyörködhetünk a minikertben. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr497585408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása