Kerti utak, pihenőhelyek készítése tündérkertbe
2015. május 20. írta: Bacsó Berni

Kerti utak, pihenőhelyek készítése tündérkertbe

A tündéreknek is meg kell pihenni néha..., másrészt egy minikert sokkal élethűbbé tehető, ha valóságos dolgokat is tartalmaz, mint pl. egy kerti út vagy pihenőhely.

piheno_1.jpg

A kép forrása: twogreenthumbs.com

Miből lehet készíteni mini kerti utat? Nagyon sok mindenből. Kezdem az egyszerűbbekkel:

Kavics vagy homok

 kavics-minigardener.jpg

 A kép forrása: minigardener.wordpress.com

Csak kiszórod a megfelelőhelyre az aprószemű kavicsot vagy homokot és már is kész! Szebbé teheted a látványt, ha előtte készítesz elválasztókat, hogy a kavics ne szóródjon szanaszét. Teljesen ugyanúgy, mint az igazi kertekben. Elválasztónak bármilyen műanyag darab megteszi. A legjobb, ha zöld vagy semleges színű, így beolvad a környezetébe. Kavicsból apró szeműt használj, hogy élethű legyen. Szerintem kis kaspóba legjobb a 2-4 mm szemcséjű. A nagyobb úgy nézhet ki, mintha kisebb kősziklákon járnának a tündérek.

Faágból

Lépőkő készítése faág feldarabolásával: ez nagyon egyszerű, egy kb. azonos vastagságú ágat fűrésszel 1-1,5 cm-s darabokra vágunk. Kész is! falepoko-justimagine.jpg

A kép forrása: justimagine-ddoc.com

Dekorkavics

Egyszerű megoldás az is, ha dekorkavicsot vásárolsz és a szélesebb, egyenesebb részével felfelé leteszed. Ez olyan, mintha járólapot tennél egy igazi kertbe. Persze a látvány lehet teljesen extrém is, a dekorkavicstól és a minikertedtől függ.

 dekorkavics-flickrcom.jpg

A kép forrása: flickr.com

Mozaik

mozaik-minigardener.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

Hagyományos csempézés, fugázás technikával készíthető.

Beton járólap készítése

Teljesen egyedi lépőköveket készíthetsz tündérkertedbe.

Hozzávalók:

  • hobbybeton (vagy cement és homok 1-1 arányú keveréke),
  • víz,
  • forma (akár egy kiürült bonbonos doboz műanyag tartója is megfelel), lehet kör vagy téglalap alakú, virágmintás, stb.
  • olaj,
  • keverő (bot vagy bármi),
  • kanál (az adagoláshoz)

A hobbybetont a rajta levő leírás alapján keverd össze vízzel (ne legyen túl híg, így könnyebb adagolni). Jól keverd össze. A formát kicsit olajozd ki, így könnyen ki tudod majd venni belőle az elkészült "járólapokat". Adagold bele a keveréket. Jól egyengesd el, hogy egyenes legyen majd az alja is, kicsit ütögesd meg a formát, hogy a légbuborékok is kijöjjenek. Ha megtöltötted a formát, akkor burkold be egy nylon zacskóba és tedd a napra. Így szépen lassan szárad. Kb 1 nap múlva vedd le róla a nylont-t, várj még egy pár órát és utána vedd ki a lépőköveket. Kész is, mehet a tündérkertbe. Igaz így szürke, de szerintem valósághűbb, mint a színes verziók. Léteznek betonszínező anyagok, ezt csak hozzákevered és kész is...

betonlepoko-factory.jpg

 A kép forrása: factorydirectcraft.com

Kerti pihenőhely maradék csempéből vagy lapos kavicsból

Az ötlet és a képek forrása: gardentherapy.ca

1.Járda, pihenőhely vagy kerti út készítése előtt ültessük be a növényeket, utána jelöljük ki az utak, stb. helyét. Jelöljük ki és a szélét vékony műanyagdarabbal (mint a fűszegély a valódi kertekben) fixáljuk le. Hurkapálcikával rögzíthetjük a gyepszegélyt.

piheno.jpg

2. A benti területet kicsit mélyítsük el, hiszen ide fog bekerülni a kő, csempe vagy kavics… Ha járólapot szeretnénk vagy nagy szemű kavicsot letenni, akkor előtte tegyünk alá homokot (így könnyebb az igazítás).

piheno2.jpg
3. Rakjuk le a kavicsokat, kődarabokat a szélesebb felükkel felfelé. Fontos, hogy a kövek egy szintben legyenek, ha valamelyik kicsit alacsonyabbra kerül, tegyünk alá még homokot, ha kicsit magasabbra, vegyünk ki. A teljes pihenőhely vagy út egy szintben legyen a kert többi részével. A kövek között hagyjunk hézagokat, így lesz valóságos.

piheno4.jpg
4. Majd szórjuk rá a cement - homok (1-1) keveréket. Ezt szépen egyengessük el, töröljük le a köveket, ellenőrizzük a szintet. Ha kész, óvatosan spricceljük meg vízzel. Ne álljon rajta a víz. Vigyázat a kövek, darabok szélei élesek lehetnek, kesztyűben dolgozzunk! Ne kerüljön cement a növényekhez!

piheno7.jpg
5. Kész a pihenőhely vagy a kerti út. Kell neki pár nap, mire teljesen megszilárdul, minél lassabban szárad ki, annál erősebb lesz. Tegyük árnyékos helyre. Ha napos helyen tudjuk csak tartani, takarjuk le egy műanyag darabbal, zacskóval. Legalább 1 napot hagyjuk így. Száradás után rákerülhetnek a kiegészítők is.

piheno8.jpg

Remélem elég ötletet kaptál ahhoz, hogy a tündérkertedbe egy remek kerti utat vagy pihenőhelyet varázsolj...

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvünkben olvashatsz. Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert fórumon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr957456128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása