Rendszerezés a kertben
2015. április 09. írta: Bacsó Berni

Rendszerezés a kertben

Sokszor úgy érzem, hogy borzasztó káoszban élek: a lakásban a rengeteg gyerekjáték, vasalnivaló ruha, mosogatásra váró edény; a kertben a kerti játékok, szerszámok, növények (még jó, hogy ők nem tudnak ide-oda mozogni...) egyvelege adja a mindennapi teendők nagy részét. Persze a zseni átlátja a káoszt, de néha jó érzés rendben tudni  a dolgainkat. Olyan megnyugtató a szemnek... 

rend2.jpg

A kép forrása: myhomeideas.com

Rendszerezéssel könnyebb rendben tartani a dolgokat, hiszen mindent egyszerű visszatenni a helyére.

Vetőmagtartó

A rendszerezést kezdjük már a magokkal. Tavasszal megkönnyíti az ültetést, palántázást, ha nem kell minden alkalommal az éppen ültetendő magot keresgélni. Én erre a célra két kisebb fűszerládát használok egyikben tartom a virág, másikban a zöldség/fűszer vetőmagokat. Akinek van ideje, nagyon klassz kis vetőmagtartót készíthet magának egy egyszerű fotóalbumból. 

seed-album.jpg


seed-project.jpg

A fenti képek forrása: lovelygreens.com

Szerszámtartó

Persze szerszámok nélkül nem sokra megyünk a kertben, fontos, hogy azok is rendben legyenek. Egy-egy elhagyott gereblye vagy kapa igen balesetveszélyes lehet. A legegyszerűbb szerszámtartókat igyekeztem megkeresni...

szerszamtarto1.jpg

a kép forrása: 100things2do.ca

 A raklapos megoldás a kedvencem. Újra van hasznosítva és nagyon egyszerűen lehet benne tárolni a szerszámokat...szerszamtarto2.jpg

a kép forrása: fleamarketgardening.org

A lenti szerszámtartó, már kicsit bonyolultabb, még egy kis lehajtható fedeles polc is helyet kapott benne...

szerszamtarto3.jpg

a kép forrása: ourlittleacre.blogspot.hu

szerszamtarto4.jpg

A kép forrása: depositosantamariah.blogspot.hu

Emelt ágyás

A szép, rendezett kertnél nincs szebb (na jó, persze a természet magától is csodálatosat alkot...) Hát nem fantasztikus, ha még a saláták is szépen sorban nőnek?

emelt_agyas_1.jpg

A kép forrása: motherearthnews.com

emelt_agyas2.jpg

A kép forrása: motherearthnews.com

Emelt ágyás egyik speciális esete a fektetett raklap kert. A talajt készítsük elő az ültetéshez. Egy picit ássuk be a földbe a raklapot, hogy még stabilabb legyen, majd töltsük fel földdel, komposzttal. Ültessük be a palántákat vagy szórjuk el a magokat. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy mivel volt kezelve a raklap. Ha többször használatos a raklap (pl. EUR), akkor biztosan volt kezelve mindenféle rovarirtóval, ilyenbe ne ültessünk olyan növényt, amit megeszünk. Az egyutas raklapok általában nincsenek kezelve semmivel, de mindenképp járjunk utána!

emelt_agyas4.jpg

A kép forrása: yankeemagazine.com

Rovarcsapdák

Nekem a rendszerezés egyben azt is jelenti, hogy a csigák és egyéb számomra nem kívánatos "személyek" is a helyükön vannak: csigák a csigacsapdában a saláták helyett, stb...

fy04.jpg

A kép és a csigacsapdák forrása: webshop.bernikert.hu

Jelölők a kertben

Magvetés után célszerű megjelölni a sort, hogy ott éppen minek kellene nőnie. Az én specialitásom: a vetőmag papírját egy bottal a földbe szúrom, nem igazán működik, mivel az első szél elfújja.... Összegyűjtöttem néhány szebb és tartósabb megoldást.

agyasjelolo.jpg

A kép forrása: whimsy-love.com

A kavicsjelölő azért is remek, mert mindenki ügyessége szerint festheti:

  1. csak a zöldség/fűszer nevét festi rá, egy szép színre lefestett kőre,
  2. a gyengébbek kedvéért a zöldség valamely jellegzetes részét is ráfesti.
  3. Haladók sormintát is tehetnek rá!

jeloles1.jpg

A kép forrása: craftinomicon.blogspot.hu

Ilyen dínó jelölőt én biztosan nem használnék, mert lába kelne nálunk. Csak idegeskednék, hogy a petrezselyem miért olyan uborkaszerű... Nagyon egyszerű elkészíteni és remek újrahasznosítási módja a régi játékoknak.

jeloles2.JPG

 A kép forrása: punkprojects.com

A fenti képen, a dínós jelölő tovább fejlesztett verziója látható. A játékok szája egy picit be van vágva késsel, hogy tudják tartani a laminált zöldségfeliratokat. Laminálás helyett használhatunk valamilyen műanyagflakonból kivágott darabot, és vízálló filccel írjuk rá a növény nevét. Ragasszuk be a dinoszaurusz szájába.

jeloles.jpg

A kép forrása: marthastewart.com

Itt egy vastagabb vessző van "meghámozva" késsel vagy zöldséghámozóval. A növény nevét alkoholos filccel írjuk rá. Kész is!

jeloles3.jpg

A kép forrása: sayyes.com

A legbonyolultabbat hagytam a végére. Nagyon szeretem a süthető gyurmát, annyi mindenre lehet használni. Akár jelölőt is készíthetünk belőle. A kinyújtott gyurmából kiszaggatjuk a megfelelő formákat, majd itt legalábbis betűnyomdával belenyomták a növény nevét. Ezt készíthetjük úgyis, hogy sütés után alkoholos filccel írjuk rá a nevet. Fapálcikát ragasztunk rá, és mehet is a cserépbe. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr957348304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beverly Kills 2015.05.05. 23:13:03

Tényleg nagy a káosz? És hol a férjed, a gyereked apja? Őt miért nem érinti a házimunka és gyereknevelés meg a káosz??? Ja, hogy ő """"dolgozik""" meg """"pénzt keres"""" (míg te otthon hizlalod a hátsódat) , és a ""nagy pénzkeresés""" mellett már semmi másra nem jut ideje csak arra, hogy enni-aludni-kefélni járjon haza? Vagy az, hogy ő """dolgozik"", felmenti őt bármilyen más munka végzése alól! Aha. Vagy csak akkor csinál valamit ha éppen kedve szottyan (mondjuk nagy kegyesen "játszik" a gyerekkel), és ilyenkor földig hajolva, hason csúszva rebegsz neki hálát azért, hogy milyen jó apa meg férj, mert """""segít"""" (azaz "segít" gondozni a saját kölykét meg "segít" elkészíteni a saját zabálnivalóját, kimosni a saját szaros gatyáját)? Gratulálok! Kütyü kellene a fejedre és termelj áramot a hülyeségeddel!
süti beállítások módosítása