Térelhatárolás a kertben
2015. március 19. írta: Bacsó Berni

Térelhatárolás a kertben

a sövényen túl...

Egy kertben is szükség lehet térelhatárolásra, pl. egy csendes pihenőhely kialakítása a kertben, vagy a grillező és étkező elválasztása a konyhakerttől. Természetesen meg lehet oldani ezt sövényekkel is, de mennyivel különlegesebb egzotikus, virágos növényekkel vagy díszfüvekkel elérni ugyanezt a hatást.

Az alább felsorolt növények azonban nagyon hatásvadászok. Ne ültessünk belőlük sokfélét, mert túl sok fókuszpont kerül a kertbe, ami zsúfoltságot, zavart eredményezhet a kertben. yukka3.jpg

A kép forrása: allegro.pl

1. Pálmaliliom (Yukka filamentosa)

 

Télálló, karakteres yukka faj. Magassága 1,5-2 m is lehet. Napfény- és melegigényes évelő, mely tűri a szárazságot. Tőlevélrózsás örökzöld növény, majd hosszú virágszárakon hozza csüngő csésze alakú, fehér virágait. Napos helyet, száraz, homokos talajt kedvel. Tőosztással szaporítható.

2. Vászonliliom (Phormium tenax)

phormium_tenax.jpg

A kép forrása: thegardenglove.com

Az igényes kertek egyik igazán feltűnő, pazar megjelenésű növénye. Magassága elérheti a 2, 2,5 métert is. Színe a fajtától függ. Örökzöld, felálló, hegyes levelekkel. Nyáron jelennek meg virágbugái. Napos helyet, és nedves, de jó vízelvezetésű talajt kedvel. Tavasszal tőosztással vagy magvakkal szaporíthatók. A tövek ajánlott ültetési távolsága: 1 m. Dézsás növényként célszerű tartani, hűvös helyen teleltessük. 

4. Díszfüvek

 miscantus_sinensis-greenspadecom.jpg

A kép forrása: greenspade.com

Rengeteg gyönyörű díszfű létezik, csak győzzük megtalálni a nekünk leginkább tetszőt. Én egy japánfű képet válogattam ide, de tényleg nehéz volt kiválasztani a sok gyönyörű díszfű közül. 

Sokoldalúan használható, magas növésű díszfű. Nyár végén nyíló bugáival együtt 120-150 cm magas. Tarka levelű változata zebrafű néven ismert, igen különleges látványt nyújt. Télen is díszít. Napos fekvést,  jó vízelvezetésű, laza talajt kedvel. Télre tövét takarjuk, erős fagyok esetén. A megbarnult, elszáradt leveleket elég tavasszal visszavágni.

5. Elefántfül (Alocasia macrorhizza)

 elefantful-gardenglove.png

A kép forrása: thegardenglove.com

1,5-2m-re is megnőhetnek óriási levelei. Gyorsan nő, tápanyagigényes és vízigényes növény, azonban fagyérzékeny, ezért télen vigyük védett helyre, mint a leándert. Mérgező. 

6. Iringó (Eryngium planum)

kek-iringo-botanikaland.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Karakteres megjelenésű évelő. Magassága 100-120 cm. Kék, gömbös virágzata tüskés, szúrós, de a méhek nagyon szeretik, egész nyáron nyílik. Meleg, napos helyet, laza, tápanyagszegény talajt kedvel. Nem szereti az átültetést. Szárazvirágnak is remek.

7. Kék szamárkenyér (Echinops ritro ruthenicus)

szamarkenyer.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Homokos, köves rétek vadnövénye, azonban átlagos kerti talajban dúsabb levélzetet és több virágzatot fejleszt. Magassága: 80-100 cm magas. Mélykék, gömb alakú virága már virágzás előtt is díszít. Nyílás után azonban a pillangók kedvence. Júliustól szeptemberig virágzik. Levelei tövisesek.

8. Vörös sédkender (Eutrochium purpureum)

eupatorium_purpureum.jpg

A kép forrása: novenyek.ro

Hatalmas termetű (magassága 2-2,5 m) évelő, mely szárai csúcsán hozza nagy virágait. Támasztékot nem igényel. Alkalmas takarásra, térelhatárolásra. Mereven felálló szárú nagy bokorrá fejlődik.

Szárazságtűrő növény, mely a legnagyobb hőségben is gyönyörűen mutat. Finom vanília illata és őszig nyíló hússzínű virágai vonzzák a pillangókat. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt, nagy helyet igényel. Tövét tartsuk nedvesen.

9. Téli zsurló (Equisetum hyemale)

teli-zsurlo.jpg

A kép forrása: thegardenglove.com

1,5 m magas mocsári növény. Hajtásai nem ágaznak el, egyenesen állnak, télen is megőrzi csodálatos zöld színét. Napos helyet, nedves talajt igényel. Agresszív növény, növénykosárban, konténerben helyezzük el. 

10. Bambusz

bambusz.jpg

A kép forrása: dekooder.blog.hu

A bambuszok között válogathatunk, hogy pontosan mit és mennyire akarunk eltakarni. A törpe bambuszok magassága kb. 1,5 m. A magas bambuszoké 5 m, míg az óriás bambuszok 6-8 m-re nőnek a mi klímánkon. Található közöttük napos, félárnyékos, árnyékos helyet kedvelő is. Általában velük kapcsolatosan arra kell figyelni, hogy nehogy nagyon elterjedjenek, mivel rizómáikkal hamar benövik a talajt. Érdemes konténerbe ültetni őket. Léteznek egyéb rizómakorlátozó anyagok is, melyeket a földbe ásva korlátozzuk a bambusz terjedését.

Én most csak tíz növényről írtam, de a sort még lehetne folytatni....

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr327256865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása