Hőszigetelés növényekkel
2015. január 21. írta: Bacsó Berni

Hőszigetelés növényekkel

A növények csodálatosak. Nemcsak szép látványt nyújtanak, rendkívül hasznosak, még a szélsőséges időjárási körülményeket is képesek tompítani.

A nyarak egyre melegebbek, a telek változóak, mostanában elég enyhék, de néha nagy hidegek is előfordulnak. A hatalmas zivatarokról nem is beszélve. Szerencsére mindez egybe esik a rezsicsökkentéssel és az olaj árának csökkenésével is, de ezek nem teljesen tőlünk függenek...

habituallychicblogspotcom.jpg

Forrás: www.habituallychic.blogspot.com

A házak szigeteléséről sok szó esik energiatakarékosság címén, de azért egy családi házat utólag körbeszigetelni nem olcsó mulatság. Sokszor nem is biztos, hogy megéri, ha a ház szigetelése alapvetően jó, de van esetleg egy-két gyenge pontja, hideg északi oldala. Zöld homlokzat (növényekkel futtatott házfal) létrehozásával két legyet üthetünk egy csapásra: egyedi, zöld homlokzata lesz a háznak, valamint kiegyenlítettebb klímája, pormentesebb levegője. Először számoljunk le a tévhitekkel:

A futónövények tönkreteszik a vakolatot. Ha ép a vakolat, akkor a kapaszkodóhajtások és léggyökerek nem tudnak kárt tenni benne.

Növényektől vizesedik a fal. A növények megvédik a falat a zivataroktól. A növény levelei fogják fel az esőt, a fal helyett.

Sok lesz a rovar a házon vagy a házban. Kutatások alapján ugyanannyi rovar van a csupasz falon, mint futtatott falon. (A kutatást valószínűleg nem virágzáskor végezték.)

A növények benövik az ablakot. Valóban benőhetik. Ha a futtatott falon van ablak, akkor inkább támasztókeretre futtassuk a növényeket. A támasztókeret és a fal között pedig tartsunk távolságot.

 editioncnncom.jpg

Forrás: www.edition.cnn.com

Falra futtatott növények előnyei

 

  • kiegészítő védelmet nyújt a falnak (pl. záporeső erodáló hatása).
  • kisebb fűtésköltség - jobb hőszigetelés (télen az örökzöld növényzet alatti fal hőmérséklete 2 °C-kal nagyobb, mint a növény nélkülié),
  • szárazabb, jobban szigetelő falak. (a növények nem engednek át annyi csapadékot zivatar idején, így a falaknak kisebb a hővezetési értékük).
  • kisebb a nyári hőség: a futónövények megvédik a falat a napsugárzástól, így a napsugárzás akár 80%-át is távol tartják a homlokzattól.

 

Falra való futtatás előtt tájékozódjunk a helyi önkormányzat építési osztályán az előírásokról.

Tervezés során vegyük sorra az épület adottságait

 

A homlokzat magassága: ha a növény növekedési magassága nagyobb, mint az épület homlokzata, akkor a tetőre is felfuthat és ott károkat okozhat. Célszerű ilyenkor vagy kisebb növekedésű növényt választani, vagy támasztókeretre futtatni a növényt és a biztonságos 0,5 m távolságot tartani a keret és a fal között.

Ha van védendő terület (pl. ablak vagy a szomszéd) támasztókereten futó növényt válasszunk.

Legyünk fokozott figyelemmel a szerkezeti elemekre: eresz, szellőző, villámhárító, falon kívüli vezetékek.

Épület teherbíró képességét is vegyük figyelembe: növény súlya, támasztókeret súlya, szélterhelés...

Önkapaszkodó növényeket (pl. borostyán) csak kifogástalan állapotú és megfelelő teherbírású vakolatra futtassunk. Ha bármi kétségünk van, válasszunk inkább olyan növényt, amit támasztókeretre futtatunk.

Sok esetben célravezetőbb támasztókeretre futtatni. Anyaga lehet: fa, fém, műanyag. A támasztékot meghatározza pl. az élettartam, a homlokzathoz való illeszkedése és jelentősen befolyásolja még a választott növény is. Attól függően, hogy a növény csavarodó (pl. vadkomló), szárkaccsal kapaszkodó, levéllel/levélnyéllel kapaszkodó (pl. iszalag), esetleg támasztékra akaszkodó (pl. rózsa) változhat a támaszték rendszere és elhelyezkedése.

A legfontosabb azonban, hogy a növényt a fény-, talaj- víz- és hőigényének megfelelően válasszuk ki, hogy tényleg dekoratív falat kapjunk. Ehhez pedig megfelelő támasztékot építsünk ki.

Részletesebb információ a növények falra történő futtatásáról www.csalan.hu

Nemcsak hőszigetelnek a növények

 

Az alábbi képeken látható, hogy nemcsak hőszigetelésre lehet használni a zöld homlokzatot. Egy egészen különleges lakóház található Vietnámban, ahol a növények védik a lakókat az erős napsütéstől, szűrik a levegőt, valamint csökkentik az utca zaját. A házat Vo Trong Nghia cég tervezte, a fotókat Hiroyuki Oki készítette.

dornobcom.jpg

dornobcom2.jpg

tall-house-rooms-lighting.jpg

Fotók forrása: www.dornob.com

Saigon klímája igencsak eltér a miénktől, tehát ezt a példát ebben a formában nem tudjuk átvenni. Nálunk csak nyári időszakban van értelme az árnyékolásnak. Déli falakon érdemes lehet lombhullató növényekből zöld homlokzatot készíteni, télen így beengedi a fényt, nyáron azonban árnyékol a házban.

Találtam még egy nagyon érdekes épületet, ez egy étterem Ausztráliában, mely az újrahasznosítás szellemében épült. A ház fala teljes egészében eperrel van beültetve, így nemcsak szép, hanem ehető is a zöld homlokzat.

gardenistacom.jpg

Forrás: www.gardenista.com

Egyszerűen fantasztikusan néz ki, bár nem irigylem azt, aki szedi az epret, vagy aki beültette és elhelyezte ezt a rengeteg növényt a falon.

Remélem sokan kedvet kaptak egy szép, egyedi, zöld homlokzat elkészítéséhez.

A következő posztban a zöldtetők megvalósíthatóságáról, hasznáról írok majd....

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr867091659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.10. 16:22:35

Azért azt hiszem, hogy a borostyán leszedné a vakolatot. Az évek alatt szerinte képes lenne rá. Én minden képen tennék a ház falához egy farácsot. Esetleg cserepekkel és ládákkal oldanám meg, egy függőleges kertként.
süti beállítások módosítása