Kertészkedés gyerekekkel a lakásban
2015. január 05. írta: Bacsó Berni

Kertészkedés gyerekekkel a lakásban

Hideg van, ami nem baj, hiszen végre itt a tél. Ha esik a hó, az még jobb, a gyerekek már nagyon várták. Mi van akkor, ha nagyon hideg van, esetleg nagyon fúj a szél, vagy csak éppen senkinek sincs kedve kimenni? Ilyenkor remek program lehet gyerekekkel a lakásban kertészkedni: készítsünk tündérkertet!


flikrcom.jpgaulifestyleyahoocom.jpg

                 Forrás:www.au.lifestyle.yahoo.com                                     Forrás: www.flickr.com

 

Sokkal izgalmasabb, mintha csak simán elültetnénk egy növényt valamilyen cserépbe, hiszen egy egész történet elevenedhet meg egy kaspóban, ami napról napra újabb mese forrása lehet. Nem kell más hozzá, mint: 

  • nagyobb virágkaspó,fairygarden.jpg
  • kavics,
  • fólia,
  • virágföld (a növények igényeinek megfelelő),
  • növények,
  • díszkavics vagy moha,
  • tündérek vagy más figurák,
  • asztal, szék esetleg pad vagy bármilyen más kiegészítő.

  

Forrás: www.bernikert.hu

A kaspó aljába pár cm vastagon szórunk kavicsot, ez lesz a vízelvezető réteg. Rákerül a fólia, amit kilyuggatunk pár helyen, így a víz átfolyik, de a virágföld nem. A fóliára kerül a virágföld. Beültetjük a növényeket, úgy, hogy maradjon hely a figuráknak, állatoknak, asztalnak. A kis tisztást érdemes burkolni valamivel, pl. szép díszkavics, vagy moha. Erre a felületre kerülhetnek a szereplők, stb... és kezdődhet a játék! Nem mondom, érdemes strapabíró növényeket választani, de mókás történetek születhetnek egy-egy ilyen kerttel. A kertépítés lehetőségei végtelenek: lehet benne pici tó, akár kék, áttetsző kavicsokkal imitálva....

Milyen növényeket érdemes választani? (Forrás: www.bernikert.hu/Tunderkert-noveny)

Fának megfelelő lehet:
  • Ernyős cipruska (Cupressus macrocarpa Goldcrest): maximum 80 cm magasra növő cserepes  szobanövény. Levelei világos zöldek, igen páraigényes, tőzeges talajt kedvel.
  • Kislevelű sugárarália (Schefflera arboricola): 7-9 tagú összetett levelei vannak, 1m-re is megnövő, remek szobanövény. Túl meleg szobában levelei lehullanak, világos helyet kedvel, közepes vízigényű növény.
  • szukkulens (Crassula tetragona, Crassula ovata 'Gollum', 'Horn tree'), fényes zöld levelei nagyon különlegesek: tölcsér alakban felfelé állnak. Nyáron szabadban, tűző napon is jól érzi magát, pangó vizet nem kedveli. Télen mindenképpen csak 8-10 fok felett (szobában) tartható. 
  • Bonsai: kézenfekvő megoldásnak tűnik, egy szép kis bonsai beültetése a tündérkertbe, azonban teljesen más az igénye, mint általában egy minikertnek.Ha mégis úgy döntesz, hogy bonsait ültetsz be a minikertbe, érdemes figyelembe venni a következőket: 
  1. a bonsait eredeti kaspójával ültesd be a tündérkertbe, a kaspó tetejét könnyen el tudod rejteni,
  2. az első néhány hétben érdemes jobban odafigyelni a bonsai vízigényére, valószínűleg kevesebb vízre lesz szüksége, mint beültetés előtt,
  3. levelek barnulása esetén túl sok a víz, míg a kókadt levelek vízhiányra  utalnak.
  4. a bonsait egyébként ugyanúgy kell gondozni ,mint eredetileg (ágak, gyökerek metszése).


Bokrok a tündérkertben
:tunderkert5a.jpg

  • Ezüstös hálólevél (Fittonia verschaffeltii): érdemes valamely mini fajtáját választani, pl. 'Argyroneura mini' , ez kb 20 cm magas. Sok színes fajtája is létezik. Párás ,meleg terekben érdemes használni. Közvetlen napsütés ne érje, pangó vizet nem kedveli.
  • Pettyeslevél (Hypoestes phyllostachia): párás, meleg, világos helyet kedvel. Fényszegény helyen elveszíti érdekes levélszínét és felnyurgul.
  • Aranyhalvirág (Nematanthus 'Salou'): 10-40 cm magas zömök kis bokrot képez. Mélyzöld levelei oválisak. Világos helyet kedveli, pangó vizet nem.

Kép forrása: www.bernikert.hu


Talajtakaró
:

  • Aprólevelű üvegcsalán (Pilea macrophylla):  sötétzöld  lombozatú, 10-15 cm magas növény. Napos és félárnyékos helyet egyaránt kedveli, tápdús talajt igényel. 
  • Pilea depressa (képen): Kúszó szárakon aprócska kerek levelek helyezkednek el.  Közepes páraigényű, különleges gondozást nem igényel. Közvetlen napfényt igényel.
  • Párnafű (Soleirolia soleirolii): fűszőnyegként kúszik a talajon, félárnyékos helyet kedvel, közepes páraigényű. Talaja ne száradjon ki.

Kúszónövények:

Ficus pumila 'Sunny' a minikertben

  • borostyánok - Hedera helix 'Sagittaefolia' vagy a 'Tonny' - 
    fajtái  tarthatók szobában is. Tűző naptól óvjuk őket, mert ez levélperzselődést okozhat, világos helyet kedvelik. Száraz helyen takácsatkák támadhatják meg.
  • ámpolnafikuszok. Ficus pumila: nagyon magas páraigénye van, viszonylag gyorsan kinövi a helyét. Levelei 1-3 cm hosszúak, sötétzöldek. Ficus pumila 'Sunny' páraigényes, de lassabb növekedésű. Napégésre igen érzékeny, ilyenkor a leveleinek fehér része bebarnul. 

 

minikert_sarga.jpg

 

Miniatűr  rózsával, fokföldi ibolyával, korallvirággal, mini ciklámennel színesítheted a kertet.  

Kép forrása: www.webshop.bernikert.hu 

A hozzávalókat (kis figurák, székek, asztalok, kerítés, stb.) beszerezheted hobbi boltokban vagy játékboltokban, de most már kapható a Bernikert Webshop-ban is. A kínálat most fog bővülni, és nemsokára akár csomagban megveheted az egészet (kaspó, figurák, házikó, kiegészítők, díszkavics).

 

Felhasználhatók az otthon levő kedvenc figurák is, amit a gyerekek nagyon szeretnek pl. akár dinoszauruszok vagy más állatfigurák, Kinder tojásokban levő figurák, stb.

minigardenerwordpresscom.jpg

Forrás: www.minigardener.wordpress.com

mumtrustedcom.jpg

Forrás: www.momtrusted.com

 A következő posztban bemutatok pár lehetőséget, hogyan készíthető el könnyedén tündérkerti házikó, padok, és más kiegészítők.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr937019615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása