Párás lakások növénye: Tillandsia
2015. február 28. írta: Bacsó Berni

Párás lakások növénye: Tillandsia

A Tillandsia egy fantasztikus növény. Több, mint 750 faja van. (Most csak a legkönnyebben gondozható fajairól írok.) Epifita, fán lakó növény, tápanyagokat a levegőből nyeri az egész felületét beborító pikkelyszőrökön keresztül. A Közép- és Dél-Amerika hegyvidéki erdeiből származók általában fény- és párakedvelők. 

Különleges megjelenésük miatt egyedi dekoráció lehet lakásunkban. Azoknak is ajánlom, akik nem szeretnek kertészkedni, vagy soha nem kertészkedtek, mivel a Tillandsia nem igényel hagyományos gondozást. Hetente 5-10 percig áztatni kell őket vízben, majd miután megszáradtak, kerülhetnek vissza a helyükre. Amikor nem vízfürdőznek, reggelente meg kell őket permetezni vízzel (nyáron naponta, télen elég ritkábban).

falikep-tillandsia-etsycom2.jpg

A kép forrása: etsy.com

Általában fakéregre rögzítve árusítják őket, most néhány, egyéb felhasználási ötletet mutatok. 

Egyszerű falikép

Gyönyörű, egyszerű dekoráció. (Lásd a fenti képen.) Csak képkeret kell, amibe rögzítjük a fa vagy gyökérdarabot, amin rögzítjük a Tillandsiát. Arra figyelj, ha a falra szeretnéd akasztani, hogy a fal síkjába ne kerüljön a fadarabból. Elhelyezhető polcon vagy asztalon is. Gondozása: a lakás páratartalmától függően naponta vagy kétnaponta permetezzük meg vízzel. 

Különleges falikép

A függőleges terek kihasználásáról már sokat írtam (falikert témakör), hiszen kevesen laknak akkora házban vagy lakásban, ahol minden kényelmesen elfér. Én sem, ezért szeretem a többfunkciós dolgokat. Az ilyen faliképek számomra kettős szerepet töltenek be: egyrészt kép, másrészt növény, extra, hogy a gyerekek nem érik el... Na, és nagyon egyszerű elkészíteni.

falikep-tillandsia-etsycom.jpg

A kép forrása: etsy.com

Hozzávalók:

  • tetszőleges képkeret,
  • szárított moha,
  • Tillandsia (képkeret nagyságától függő számban),
  • kéreg nélküli ág vagy gyökérdarabok,
  • ragasztó,
  • drót.

A képkeret lapján pici lyukakat készítünk, minden Tillandsiának kettőt, hogy oda lehessen majd befűzni a drótot, melybe kerül a növény. Utána felragasztjuk a fa, vagy gyökérdarabokat, majd a mohát, és legvégül a Tillandsiát (úgy rögzítsük, hogy kivehetőek legyenek a heti vízfürdőjükhöz, ha nem vízfürdőzzük, akkor vízpermetezés szükséges).

 

Alumínium falikép

Kissé rideg számomra ez a falikép, az alumínium keret és a fémháló miatt, de az egyszerűsége és szépsége miatt itt a helye. Fantasztikus falikép, melyet a Craft Organic tervez és készít egyedi megrendelések alapján.

falikep-tillandsia-cratorganiccom.jpg

A kép forrása: craftorganic.com

Tillandsia függöny

A látványa rendkívüli, nem túl szokványos megoldás hagyományos függöny helyett... Nagyon praktikus megoldás, ha túl sok a fény, mely beárad az ablakon, vagy a kilátás nem túl szép.... Persze az is jó, ha kellemes párás a levegő a lakásban (60% és 80% közötti az ideális). A Tillandsia usneoides (magyarul: spanyol moha vagy szakáll bromélia) megjelenése tökéletes, mint különleges "zöld" függöny. Eredeti élőhelyén a fákról lóg le, akár 3-4 méter hosszúságban is. Napi permetezést igényel vízzel a lakásban.

fuggony-aparmenttherycom.jpg

A kép forrása: apartmenttherapy.com

  

Mini Tillandsia terrárium

Nagyon klassz dekorációja lehet a hűtőszekrénynek! A hozzávalók pedig könnyedén beszerezhetők:

Az Ikea-s dobozkák teteje teljes egészében fedett, ebből le kell vágni, hogy a növények ne legyenek teljesen lezárva. Ez a része kissé macerás. Utána már könnyű, hiszen csak berakjuk a kavicsot, rá a mohát és a Tillandsiát. Így a hűtőt is növény díszíti, ami a heti vízfürdőn túl nem igényel gondozást.

terrarium-tillandsia.jpg

A kép forrása: ispydiy.com

 

Asztali dekoráció

Elképzelem, hogy ez a szép váza vagy terrárium (nem is tudom igazán a nevén nevezni) milyen gyönyörűen mutat egy világos nappaliban. Annyira egyszerű, letisztult, semmi sallang. A LBrandt cég terméke.

Könnyen elkészítheted, ha van otthon hasonló üveg edényed, kavicsod, a növényeket pedig nagyon sok kertészetben, barkácsáruházban megveheted.

asztali-tillandsia-decoratiinyoursmallspacecom.jpg

A kép forrása: decoratingyoursmallspace.com

Gondozása is egyszerű: világos helyen tartsd, hetente 1-2 alkalommal pedig kapjanak egy kis vízfürdőt a növények (10 perc a mosdóban vagy egy edényben, majd tedd őket ki száradni, száradás után mehetnek vissza az üvegbe). 

Tillandsiát vehetsz már a Bernikert Webshopban is :-) Itt találsz többfélét is.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr847222893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása