Egy előkert élete
2014. november 17. írta: Bacsó Berni

Egy előkert élete

1. rész: késő ősz

November közepe van, de remek az idő, kertbe hívogat. Mit lehet ilyenkor tenni a lehulló levelek gereblyézésén túl? Nálunk általában mindig akad valami tennivaló, mivel a gyerekek elég érdeklődőek :-). Ha a motoros korszakon túl leszünk, akkor megépül talán az álmodott kertem és előkertem, de addig is...

Arra az elhatározásra jutottam, hogy legalább az előkertnek kellene szépen kinéznie, mert az azért nagyon feltűnő az utcán sétálva. Régóta halogatom, mert az előkertnek funkciója nincs, északi fekvésű, és elég árnyékos is az utcai fák és a szemben levő házak miatt. Az előkertnek egyetlen dolognak kell megfelelnie: szép legyen.

elokert_www.judithsharpegardens.co.uk.jpg

www.lilyvillagardens.jpg

 

Képek forrása:

www.judithsharpegardens.co.uk és www.lilyvillagardens.com

 Részemről akad azért még egy-két szempont:

  • sok időt nem tudok eltölteni az ott levő növények gondozásával, szóval igénytelenebb növények kellenek,
  • ne legyen túl lapos (hiszen akkor hívogat a motorozásra),
  • minden évszakban mutasson jól.

Örökzöldek ültetésével több legyet is üthetek egy csapásra, még télen is szépen mutatnak. Az egyetlen dolog talán, hogy nagyra növő fenyőfa vagy tuja szóba sem jöhet, hiszen elvenné a házba jövő fényt. Ráadásul kis előkertben (20 nm) más növény, már nem is nagyon férne. Így marad a puszpáng, esetleg valamilyen törpefenyő vagy boróka. Az árnyékos helyre való magyalt, japán babérsomot és tiszafát eleve kilőttem a listából, hiszen az egyik tüskés, a másik kettő pedig mérgező, nem valók kicsi gyerekek közelébe. Egyelőre így néz ki a előkertem:

elokert-eredeti.jpg

Igen, ez most elég gáz, de ez egy tavaszi kert egyelőre, akkor csodaszép, a sok hagymás növény miatt, utána folyamatosan csupaszodik és késő őszre meg ilyen....

A páfrányokat nagyon szeretjük, szóval megmaradnak, akárcsak az előkert hátsó részén található babarózsabokor is. Tavasszal egyszerűen gyönyörű. Ami még megmarad: a hortenzia, mivel augusztustól hatalmas rózsaszín virágaival díszíti a kertet. Tavasszal nagyon sok tulipán és nárcisz nyílik még a kertben. A hagymákat most fogom szintén beültetni a gyerekekkel.

Tavasszal fog nyílni: tulipánok, nárciszok, babarózsa, bazsarózsa, a páfrányok pedig elkezdenek kihajtani.

Nyáron fog virágozni: tűzeső, árnyliliom, hortenzia.

Ősszel díszít: kínai szellőrózsa, a krizantém még kérdéses...

Az előkertben nem lesz pázsit, ott nem is tudjuk nyírni, meg elég macerás a növények között. Igen ám, de gazolni és kapálgatni sincs nagyon kedvünk. Így a következő megoldások jöhetnek szóba:

  • vízáteresztő fólia és rá mulcs (aprószemű kavics vagy fakéreg),
  • talajtakaró növénykéket ültetek, hogy azok majd szépen belakják az üres helyeket (pl. indás ínfű vagy tarackoló kékgyökér).

Reményeim szerint következő szeptemberben így fog kinézni az előkert :-)

elokert-osz1.jpg

 

A képet a Realtime Landscaping Photo 2014-s tesztverziójával készítettem. Legközelebb már nem elképzelt képpel, hanem a tavaszi előkert fotójával jelentkezem... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr996896007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2014.12.29. 23:48:55

Szia, a képen jobb oldalon utca van vagy szomszéd?

Bacsó Berni 2014.12.30. 08:51:12

@IamTwo: Szia, utca van a jobb oldalon, a szomszéd szemben látható a képen.
süti beállítások módosítása