Apró zen kertek
2018. november 22. írta: Bacsó Berni

Apró zen kertek

A zen kert a meditációt szolgálja, minden egyes alkotóelemének jelentése van. Zen kertnek először Amerikában nevezték a japán sziklakerteket, később ez a név elterjedt a japán nyelvben is. Elemei: homok, kavics, szikla, esetleg növények vagy más természeti elemek. Tekinthetjük egy miniatűr tájképnek is, melybe számunkra megnyugtató, elmélyülést segítő tárgyakat helyezünk. A homokba rajzolt mintákat (ez jeleníti meg a vizet), akár egy kávészünetben is átalakíthatjuk, ezzel kicsit kikapcsolódva a munkából.

tillandsia_2.jpg

A kép forrása: etsy.com

Elvileg a növények nem kötelező elemei a Zen kerteknek, de nekem a csak sziklát, kavicsot tartalmazó kertek túl ridegek. Gondolom ez személy függő, én egyszerűen szeretem a növényeket, anélkül fura bármit is kertnek nevezni... Szóval én olyan zen kert válogatást hoztam, amelyek tartalmaznak növényeket!mohas.jpg

 

A kép forrása: pinterest

A fenti kert mohát tartalmaz. Ahhoz, hogy ilyen szép zöld legyen páradús levegő szükséges. Ha nagyon száraz a lakás/iroda levegője, és nincs lehetőség minden nap párásítani neki, akkor válasszunk más növényt, pl. pozsgások közül.

flamingo.jpg

A kép forrása: therainforestgarden.com

Nem klasszikus zen kert a sok-sok növény miatt, de szerintem hihetetlen segíti a kikapcsolódást a kertészkedés, a növényekkel való törődés. 

A lenti kert sem klasszikus, a sok-sok pozsgás, valamint az uszadékfa nyersessége teszi olyan varázslatossá a beültetést. Itt a homok ki is maradt, helyette kavicsokat láthatunk. Praktikus locsolásnál.... A homok könnyen elmosódik, ezért homokot tartalmazó kertben érdemes fecskendővel öntözni a növényeket, közvetlenül a növény tövénél.
pozsgasok.jpg

A kép forrása: pinterest

A zen kertek nemcsak kavicsot, homokot, sziklákat tartalmazhatnak, hanem apró szobrokat, figurákat is. Az alábbi kert egy gyönyörű teaházat is tartalmaz. Egyszerűen varázslatos!

teahaz.jpg

A kép forrása: pinterest

Ezeknek az apró kerteknek a titka szerintem az egyszerűségben rejlik. Mármint ránézésre... Elég nehéz olyan kertet megkomponálni, ami tényleg egyszerű, de hihetetlen kisugárzása is van.  Nem könnyű kiválasztani a megfelelő követ, eltalálni a növények arányát.moha-szikla.jpg

A kép forrása: pinterest

Az összegyűjtött képeken is látszik, hogy a kaspója egy ilyen kertnek elég egyszerű, lapos. Megfelelő lehet egy képkeret, fadoboz, egyszerű, természetes anyagú kaspó. A dekorhomokba a mintákat rajzolhatjuk apró gereblyével, de akár egy tollal vagy egy fogpiszkálóval is. A kész kertet tegyük olyan helyre, ahol gyakran rálátunk. Pl. irodában vagy otthon az íróasztalra.

succulent.jpg

A kép forrása: gardentherapy.ca

További zen kerteket találsz összegyűjtve ezen a pinterest táblámon.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket (akár zen kerthez is), üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr2414382868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása