Fényszegény lakások pozsgásai
2017. szeptember 22. írta: Bacsó Berni

Fényszegény lakások pozsgásai

A pozsgások (vagy szukkulensek) általánosságban kevés vizet, alacsony páratartalmat, valamint sok fényt igényelnek. Eredeti élőhelyükön arra rendezkedtek be, hogy a ritkán lehulló csapadékot, vagy csekély nedvességet minél lassabban használják fel. Létezik néhány olyan pozsgás is, mely ugyan szintén szereti a napfényt, a világos helyet, de elviseli a fényszegény környezetet is. Itt a hangsúly az elviselésen van, de pl. nem hoznak virágot, illetve nem színesedik úgy a levelük, mint ideális körülmények között. (A fényszegény hely nem a teljesen sötét, ablaktalan helységeket jelenti, hanem pl. északi ablak mellett). Melyek ezek a növények?

majomfa.jpg

A kép forrása: citygreen.hu

Pozsgafa - Crassula ovata minor 

Dél-Afrikában és Madagaszkáron honos pozsgás (lásd fenti kép). Sok vizet képes tárolni fényes, húsos leveleiben. Ez a gyönyörű növény remekül érzi magát napsütéses helyen, de elviseli a fényszegény környezetet is. Nem szabad túllocsolni!

Gasteria 'Flow'  - Daráslevél

gasteria.jpg

 A kép forrása: floraccess.com

Dél-Afrikából származik ez a különleges növény is. Hosszúkás, húsos levelei tőlevélrózsát képeznek. A leveleket apró foltok díszítik. Vízigénye, páraigénye a többi pozsgáshoz hasonlóan alacsony, de velük ellentétben elviseli a fényszegény környezetet is.

Gyöngyös szemölcsliliom vagy sávosfű - Haworthia

haworthia.jpg

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Dél-Afrikából származó növény, jellegzetes fehér pettyes levelekkel. Kiváló az alkalmazkodó képessége, ezért szinte "bárhol" tarthatjuk. A tűző napot nem kedvelik, leveleik az erős napsütés hatására pirosas színt vesznek fel. Félárnyékban fejlődnek a legjobban, ilyen helyen a levelek is visszanyerik eredeti színüket. Lakásban is tarthatók, de tavasztól őszig a szabadban is jól érzik magukat.

 

Cicafülű korallvirág - Kalanchoe tomentosa

kalanchoe.JPG

A kép forrása: webshop.bernikert.hu

Egy különleges fekete csík található az ezüstös zöld színű levelek szélén. Fantasztikusan néz ki ez a lassú növekedésű pozsgás, mely Madagaszkáron honos. A növény leveleit megégetheti az erős napfény, jól érzi magát viszonylag fényszegényebb környezetben is. 

 

Törpe anyósnyelv - Sansevieria trisfasciata 'Hahnii'

 

sansevieria_trifasciata_hahnii5.jpg

 A kép forrása: profifaiskola.hu

Nagyon ellenálló növény. A lakásban remekül érzi magát, télen se tartsuk 15 °C alatt. A növények vaskos, kúszó gyöktörzset képeznek, ebből fejlődnek a kemény, többnyire lándzsa alakú felálló tőlevelekA tarka levelű fajták több fényt és vizet igényelnek, mint zöld levelű társaik. Az anyósnyelv törpe fajtája maximum 20-25 cm-re nő meg.

Források

thezensucculent.com

laidbackgardener.blog

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről, falikertekről, iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr6912877840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása