Varázslatos minikertek üvegben
2016. március 23. írta: Bacsó Berni

Varázslatos minikertek üvegben

Egy háztartásban mindig akad egy-két éppen felesleges tárgy. Régi vázák, tartók, kávékiöntő, stb... Az újrahasznosításnak rengeteg előnye van (költségtakarékos, stb....). Használjuk fel a konyhában már feleslegessé vált üvegedényeket egy különleges minikert elkészítéséhez. Tény, hogy az üvegben tartott minikerteknek van néhány aranyszabálya, amit érdemes betartani, hogy sokáig szemet gyönyörködtető legyen a kertünk.

 terrariums-gnomes.jpg

terrariums-farmyard.jpg

 A képek forrása: rodalesorganiclife.com

  • Hasonló igényű, lassú növekedésű, mini növényeket válassz az üvegedénybe,
  • az edénybe rétegezz kavicsot (vízelvezetésre), faszenet (egyensúly miatt), és a növények igényeinek megfelelő virágföldet.
  • az üveg teljesen átlátszó legyen, ne festett, hogy elegendő fényhez jussanak a növények,
  • az edényt világos helyen, de ne napon helyezd el, mert az üveg miatt, sokkal nagyobb hő éri a növényeket, mint jólesne nekik.

Mivel teljesen különleges, egyedi flórát tudsz kialakítani egy üvegben, bátran tarthatsz olyan növényeket is, melyeket a lakás száraz levegője miatt nem tudtál. Pl. különleges mini orchideák, páfrányok, hálóslevelek, törpeborsok...

Az elkészítéshez szükséged lesz az alábbiakra:

  • apró szemű kavics,
  • faszén (nem kell sok),
  • pici műanyagfólia (kicsit kisebb, mint a beültetendő terület, hogy ne látszon ki az üveg szélén) meglyuggatva, hogy a vizet átengedje, de a földet ne.
  • Hasonló igényű mini növények,
  • Növények igényeinek megfelelő virágföld,
  • üvegedény (befőttesüvegtől a régi vázán át, a fűszertartóig....),
  • talajtakaró: moha, apró szemű kavics, dekorhomok,
  • egyéb kiegészítők: figurák, kő darabok, apró kagylók, csigaházak, amit szeretnél
  • eszközök: tölcsér, villa, kanál.

Az üvegedény aljára tölts pár cm vastagon kavicsot, erre jöhet a pici faszén, majd a kilyuggatott műanyagfólia (esetleg filc). Erre kerüljön a virágföld. Tervezd meg, hogy mi hova fog kerülni, utólag már nehéz korrigálni! Előre kerüljenek az alacsonyabb dolgok, hátra a nagyobbak.

A kanállal benyúlva pici lyukakat alakíts ki a növények gyökereinek, majd villával (földlabdájukba szúrva) engedd le őket, kanállal igazítsd el mellettük a talajt. Szórd be a talajtakarót a tölcsér segítségével, így oda tudod irányítani, ahova szeretnéd. (Ha moha talajtakarót használsz, villával tedd a helyére) Majd helyezd el a kiegészítőket a végleges helyükön. Picit locsold meg a növényeket. Az üveget tisztítsd meg - ha szükséges - egy pici darab anyagot (törlőkendő) tekerve a kanál nyelére.

plants_and_coffee.jpg

A kép forrása: acharmingproject.com

etsy.jpg

A kép forrása: etsy.com

 bhg-terrarium.jpg

A kép forrása: bhg.com

 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr708478690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása