Rovarhotel, avagy így gondoskodjunk a rovarokról...
2016. február 24. írta: Bacsó Berni

Rovarhotel, avagy így gondoskodjunk a rovarokról...

Nemsokára itt a tavasz, vagy már meg is érkezett? Erre mostanában nehéz válaszolni, mert egyik nap ilyen az idő, másik nap olyan, de az biztos, hogy melegebb van az átlagosnál. Ennek az enyhe télnek az egyik következménye, hogy sok kártevő könnyedén áttelelt. Érdemes ezért a hasznos rovarokat csalogatnunk a kertünkbe, hogy megvédjük a veteményest. 

rovarhaz.jpg

A kép forrása: telegraph.co.uk

Van néhány rovar, melyek jelenléte különösen előnyös egy kertben: ilyenek a méhek és a katicák többek között. Azonban ennél jóval tágabb a kör, ugyanis van néhány remek ragadozó rovar is, mely a gyümölcsök és a veteményes ellenségeire vadásznak. Ellenségem ellensége, tehát a barátom :-) Segítségükkel nem kell rögtön mérgekhez folyamodnunk, hogy megvédjük a termést. Ezek többek között:

  • Fátyolka (levélteteket és más kis rovarokat fogyaszt),
  • Fürkészdarazsak (egyéb rovarokból élő parazita darazsak),
  • Zengőlegyek (levéltetvekkel táplálkoznak) ,
  • Futóbogarak (bábokra, drótférgekre, krumplibogarakra, stb vadásznak),
  • pókok.

rovarok.jpg

A kép forrása: biokert.network.hu

Hogyan tudjuk a rovarokat a kertünkbe csalogatni? Ha biztosítunk számukra kellemes élőhelyet, akkor szívesen maradnak nálunk. Ilyen kellemes hely lehet számukra egy érintetlenül hagyott sarok a kertben, kövekkel, farakással. De szebb helyet is készíthetünk nekik, pl. a fenti képen található gyönyörű hotelt. Hogy még természetesebb legyen a hely, a tetején is növények kaptak helyet. A hotel elkészítéséhez természetes alapanyagokat használjunk, fém, műanyag ne legyen benne. Vékonyabb, vastagabb gallyak, lyukacsos tégla is helyet kaphat benne.

Találtam egy viszonylag könnyen elkészíthető zöld hotelt is. A képek és az ötlet forrása: hgtvgardens.com

hotel.jpg

Elkészítéséhez hozzávalók:

  • madárházikó,
  • bambusz,
  • moha,
  • csirkeháló,
  • varjúhájak.

A madárházikóról óvatosan vedd le az előlapját. A házikóba helyezd el a bambusz darabokat (beragaszthatod őket a biztosabb elhelyezésért). Bambusz helyett használhatsz különböző vastagságú gallyakat, kéregdarabokat is.

haziko1.jpg

Jöhet a tető. A csirkehálóból vágj akkora darabot, amekkora ráhagyással befedi a tetőt és rögzítsd (egy zsebszerűt kell kialakítani). Ebbe jöhet a moha, és a tetejére pedig a növények.

planting.jpg

roof_bughotel.jpg

Szeretnél a lepkéket is a kertbe? (itt találod a bejegyzést, hogyan tudod a pillangókat, lepkéket a kertedbe csalogatni). A Bernikert Webshopban találsz remek pillangóházat, valamint csigacsapdát is, ha te sem szereted a meztelencsigákat illetve az általuk okozott károkat...

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr548409794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása