Tündérkertek talajtakarói
2015. szeptember 15. írta: Bacsó Berni

Tündérkertek talajtakarói

A minikertek, tündérkertek készítésénél alapvető cél a valósághű kinézet, ezért fontos a megfelelő arányok kialakítása. Az "igazi" kertben is használunk talajtakarókat pl. mulcsot, kavicsot, növényi talajtakarókat. A célunk az, hogy a talaj ne száradjon ki könnyedén valamint, minél kevesebb gyom üsse fel a fejét. Minikerteknél ez kiemelten fontos, hiszen egy-egy gyom is könnyedén el tud nyomni egy pici növényt, ráadásul igen gazos benyomást kelt a méretei miatt. (Sajnos nem mini gazok nőnek...)

mohahaz.jpg

A kép forrása: pomegranatecom.blogspot.hu

Mivel érdemes takarni a talajt? 

Talajtakaró növények

Pilea depressa (Aprólevelű üvegcsalán): Kúszó szárakon aprócska kerek levelek helyezkednek el.  Közepes páraigényű, különleges gondozást nem igényel. Közvetlen napfényt kedveli. Beltéri növény.

pilea_2.jpg

Párnafű (Soleirolia soleirolii): remek növény mini- vagy tündérkertbe. Fűszőnyegként kúszik a talajon, félárnyékos helyet kedvel, közepes páraigényű. Fontos, hogy a talaja ne száradjon ki. Beltéren és kültéren is használható. Kültéren árnyékos, félárnyékos helyet kedvel, kaspóba, konténerbe telepítsük, télen a fagyokat nem bírja. Beltéren világos helyet kedvel, főleg terráriumban érzi jól magát, vagy párásítsunk neki.

parnafu_twogreenthumbscom.jpeg

A kép forrása lent: twogreenthumbs.com

Szálkás zöldhúr - lent a képen - (Sagina subulata): 2-4 cm magas, mohaszerű gyepet alkotó évelő. Árszerű levelei sötétzöldek. Fehér virágai májustól nyílnak. Jó vízelvezetésű talajt igényel. Inkább félárnyékos helyet kedvel. 'Aurea' fajtája sárgászöld levelű. Télen is kiszáradhat!

sagina_subulata_1.jpg

A kép forrása: gardening.about.com

Moha: Legegyszerűbb, legszebb talajtakaró. Kültéren és beltéren is használható.  Találhatsz a kertedben, köveken, az árnyékos helyeken. A moha azonban nagyon pára/vízigényes növény, így naponta, esetleg kétnaponta locsolnunk kell egy sima virágcserépben. Aki nem tud ilyen gyakran gondoskodni róla üvegedénybe ültesse, így lassabban szárad ki. Mohát ne erdőből gyűjtsük, több védett faj is van köztük, mindig kertből, kerítésről szedjük!

mohakert_3.jpg

A kép forrása: mossandstonegardens.com

Korzikai menta (Mentha requienii): 2 cm magas, talajtakaró évelő. Levelei aprók, kerekdedek.

Fehér varjúháj (Sedum album): 10-15 cm magas, gyepet alkotó évelő. Levelei hengeresek, bronzos színűek. Fehér virágai júniustól nyílnak. Csak nagyobb tündérkertekben érdemes vele a talajt takarni, mert annyira nem alacsony ez a növény, főleg, amikor virágzik. Előnye, hogy könnyen terjed, és igénytelen növény, szóval könnyű megtartani. Jó vízáteresztő helyet kedvel, akár a többi varjúháj.

Borsos varjúháj (Sedum acre):  3-7 cm magas, gyepet alkotó pozsgás növényke. Sárga virágai májustól júniusig nyílnak. Napos helyet kedvel. Jól bírja a száraz körülményeket is.

sedum_acre.JPG

Göndör varjúháj (Sedum dasyphyllum): gyepet alkotó, pozsgás növény. Levelei szinte gömb alakúak, szorosan egymás mellett állnak, színük szürkéskék. Virágai fehérek, májustól júniusig nyílnak.

sedum_dasyphyllum_2.jpg

A kép forrása: sedumphotos.net

Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum): alacsony párnát képző félcserje. Legyökerező hajtásaival könnyen terjed, alkalmas talajtakarónak. Június-júliusban elborítják apró, gyönyörű virágai, melyek színe fehértől a sötét rózsaszínig terjed. Magassága: 5-10 cm. Tündérkertben szépen benövi a falakat, használhatjuk talajtakarónak is. Télálló. Fényigényes, melegkedvelő, szárazságtűrő. Homokos, alacsony tápanyagtartalmú talajon fejlődik legjobban. Nálunk jobbára a ’Magic carpet’ és ’Aureus’ fajták kaphatók. Ezek magassága: maximum 5 cm.

thymus_serphyllum_1.JPG

A kép forrása: miniature-gardening.com

Korai kakukkfű (Thymus praecox): 5-10 cm magas apró levelű gyepet alkotó félcserje, virágai szintén rózsaszínűek. Laza, homokos talajon is jól érzi magát.

Barna lúgvirág (Leptinella squalida ‘Platt’s Black’): Alacsony, korlátlanul terjedő szőnyeget képező, bronzos feketés lombozatú talajtakaró évelő. Levele hasonlít a páfrányhoz, de nincs köze hozzá. A barna lúgvirág szereti a savanyúbb átlagosan vagy közepesen nedves talajokat, tűri a teljes napot, vagy félárnyékos fekvést. A növények a végtelenségig terjednek föld alatti rizómájukkal.  Félárnyékos helyeken a gyep helyettesítésére alkalmas. Mészmentes talajokon kiváló talajtakaró. A lombozat tűri a rajta való járást.

barna-lugvirag_1.jpg

Leptinella squalida 'Platt's Black',  a kép forrása: www.tuja.hu

Oregoni varjúháj (Sedum oreganum): 5-10 cm magas, gömbölyded bokor. Levelei a sok napfény hatására bronzosak lesznek. Sárga virágai bogernyőben nyílnak.  Napos helyet, mészben szegény talajt kedvel.

sedum-oreganum.jpg

A kép forrása www.oazis.hu

Kaukázusi varjúháj (Sedum spurium): 1-20 cm magas, szőnyeget alkotó évelő. Levelei bordók, visszás tojásdadok. Napos helyet kedvel.

sedum-spurium-purpurteppich.jpg

A kép forrása www.oazis.hu

Kis-ázsaiai varjúháj (Sedum lydium): Alacsony, sűrű párnát alkotó varjúháj. Rendkívül gyorsan fejlődő. Levelei kicsik, szálas-hengeresek zöld színűek. Virágai csillag alakúak, kicsik, fehérek, enyhe rózsaszín árnyalattal. Igénytelen. Jó vízelvezetésű, laza talajon és napos, meleg fekvésben érzi jól magát. Még gyengébb talajokat is elvisel. Sok téli csapadékot nem szeret. Kaspós növénynek kiváló.

Habszegfű (Silene acaulis): 1-3 cm magas, mohaszerű szőnyeget alkotó évelő. Nedvesebb talajokat, valamint félárnyékos helyet kedvel. Április-májusban hozza rózsaszínű virágait.

silene_acaulis.JPG

Kövirózsa (Sempervivum sp.): sokféle kövirózsa kapható - köztük jó néhány apróbb fajta is -, gondozása nagyon egyszerű, igénytelen növény. Fényt kedveli, pangó vizet nem, ezért jó vízáteresztő talajba ültessük.

Kert többféle talajtakaróval

farm-javitott-1276.jpg

További talajtakaró növényekről olvashatsz a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben részletes növényismertetővel.

Kavics

A növények közti helyeket kitölthetjük kaviccsal is. Az arányokra itt is figyeljünk, mivel nagyon furán hat, ha a tündérek hatalmas kavicsokon ülnek. Válassz inkább aprószemű (2-4 mm átmérőjű kavicsokat). Lehet dekorkavics is, vagy akár üvegkavics. Ezek többféle színben is elérhetők. Én alá szoktam teríteni egy vékony fóliát, néhány helyen átlyuggatva, hogy a vizet áteressze. Így még kevésbé jut át a gyom. A fóliát 1-2 cm vastagon szórjuk meg kaviccsal, így akár kerti utat vagy pihenőhelyet is létrehozhatunk. 

Ha csak simán leszórjuk a kavicsot a minikertbe, locsoláskor egyszerűen szétszóródik, vagy bemosódik. Előbb-utóbb eltűnik. Érdemes fóliához, gumidekorhoz ragasztani. Erről többet a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz.

kavics-tunderkert.jpg

A kép forrása: amazon.com

Kavicsokat, egyéb kiegészítőket találsz a Bernikert Webshopban is.

Dekorhomok

Tengerparti részleteket vagy akármilyen varázslatos tájat is kialakíthatunk dekorhomok segítségével. Hatalmas a választék  az elérhető színekből. Egy természetes táj létrehozásához érdemes natúr színeknél maradni.

beach_tunderkert.jpg

A kép forrása: etsy.com

Mulcs

Nálunk tündérkertbe való igazán aprószemű szerves mulcshoz (pl. fenyőkéreg) nem igazán lehet hozzájutni, ezért ezt a lehetőséget nem is részletezem, a nagyobb darabos kéreg, meg igazán furán néz ki egy ilyen pici kertben. (Ezt érdemes esetleg apróbbra vágni és úgy használni minikertbe). Természetesen ez a mérettől függ: ha a kertbe alakítunk ki egy nagyobb területen, nagyobb növényekkel egy tündérkertet, akkor oda akár alkalmas is lehet. Minden a mérettől és az arányoktól függ. Mulcsként persze használhatunk még apróra tört kagylót vagy csigaházat is.

Ugye milyen fura a lenti kép? Mintha fatörzseken keresztül lehetne csak bejutni a házikóba...

tunderkert-mulch.jpg

A kép forrása: etsy.com

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre, egy 10%-os kedvezmény kupont is küldünk. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr397730430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása