Tündérkertek kaspói
2015. július 12. írta: Bacsó Berni

Tündérkertek kaspói

Hogyan válasszunk kaspót?

A kaspó vagy konténer megválasztása függhet az ízlésünktől, a minikert nagyságától, hol szeretnénk elhelyezni, milyen növényeket szeretnénk beleültetni…. Egy jól elkészített tündérkert akár évekig is díszítheti kertünket, lakásunkat, szóval olyan edényt válasszunk, melyet sokáig szeretnénk látni. Ez fogja öltöztetni minikertünket.

fairygarden-planter2.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

fairygarden-planter.jpg

A kép forrása: indulgy.com

Ha kültéren fogjuk elhelyezni nagyon fontos, hogy bírja a fagyokat és a tűző napsütést is az edény. Legyen rajta vízelvezető lyuk, ha nincs, mindenképpen lyukasszuk, vagy fúrjuk ki.

Az edény nagysága is számít. Ha túl kicsi, akkor hamar kinövik a növények, persze ez nem probléma, ha elég kistermetű növényeket ültetünk bele, de hamar kiszáradnak, szóval olyan helyre tegyük az ilyen minikerteket, ahol gyakran látjuk, így eszünkbe jut a locsolása is.  

tunderkert_minigardener4.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

Szinte mindegy, hogy milyen anyagból készül a kaspó, minden anyagnak vannak előnyei és hátrányai, de azért néhány dolgot vegyünk figyelembe:

  • Agyagedény esetén sűrűbb locsolásra készüljünk, mivel porózus anyag és elszívja a nedvességet a beültetett talajból, főleg napos helyen. Napos helyen elhelyezett agyagedénybe olyan növényt ültess, mely kevés vízzel is beéri: pl. szukkulensek, kövirózsák, borókák, törpe fenyő. Az agyagedényt télen védeni kell a fagykártól.
  • Kerámia edény: nem olyan porózus, mint az agyagedény, ezért jobban visszatartja a vizet, télen a fagykárt is jobban viseli. Rendkívül széles színválasztékban kapható, így könnyen megtalálod a saját ízlésednek megfelelőt.
  • Műanyag: szintén jól megtartja a vizet, könnyű, olcsó. Érdemes UV állót venni belőle, hogy a nap ne tegye tönkre.
  • Bádog- vagy más fémedények: kültéren hamar felmelegszik, így a növények gyorsan kiszáradhatnak benne, szerencsésebb beltéren vagy árnyékos helyen használni. Ha nem napos helyen van, akkor viszont remek választás: olcsó, könnyű, jól megtartja a vizet, gyönyörű színekben lehet kapni.
  • Fa: természetes környezetet nyújt a minikertnek. Könnyű, nagyon sokféle forma kialakítható belőle. Élettartama meghosszabbítható, ha a faedényt, nem a talajra tesszük közvetlenül, hanem valamilyen alapra. Természetesen érdemes lekezelni is a faedényt, de figyeljük rá, hogy a festék ne károsítsa a növényeket. A méreganyag, ha bejut a talajba, onnan a növények gyökerei felszívják.
  • Vessző(kosár): csodaszép minikerteket lehet ebben is kialakítani. Ha a kosárnak nincs belső műanyag bevonata, akkor pótoljuk valamilyen átlátszó vagy fekete fóliával. Elég jól bírja az időjárás viszontagságait, és különleges látványt nyújt.
  • Beton vagy hypertufa edény: sokoldalúan használható kaspó a minikert számára. Mindkettő könnyen elkészíthető házilag is. A beton sokkal nehezebb súlyra, mint a hypertufa, így én inkább az utóbbit ajánlom annak, aki egyedi kaspót szeretne készíteni. Elkészítéséhez a leírás itt található.

fairygarden-hypertufa.jpg

Tündérkert hypertufa edényben. A kép forrása: viette.com

Tipp

Természetesen nem csak hagyományos kaspókat választhatunk, ez a szép a minikertben, hogy a lehetőségek végtelenek. Lehet a kaspó: egy nagy csigaház, kincses ládika, régi fiók, szék, könyv…. 

hobbithaz.jpg

A mini hobbit ház kép forrása: www.homedit.com

 talicska_tunderkert.jpg

Tündérkert talicskában. A kép forrása: www.homedit.com

 teascseszekert.jpg

Tündérkert teáscsészében. A kép forrása: obsessionwithbutterflies.com

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr457604674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása