Mini vízikertek
2015. május 22. írta: Bacsó Berni

Mini vízikertek

Nagy melegben már a víz látványa is kellemes. (Remélhetőleg hamarosan visszatér a nyarat idéző meleg...) Nem mindenki büszkélkedhet kerti tóval vagy nagy medencével, de azért kiskertbe vagy teraszra is csempészhetünk egy kis vízparti hangulatot.

vizikertek-thegardenlove.jpg

A kép forrása: thegardenglove.com

Egy mini vízikert viszonylag egyszerűen elkészíthető.

Keress egy szép, nagy víztartó edényt. Ez lehet kerámia- vagy kőkaspó, esetleg fadézsa (ezt tófóliával kell bélelni, hogy a fa ne károsodjon). A kaspó legalább 15-20 cm mély legyen. Az üveg nem olyan jó választás, mert hamar átmelegszik. Minél nagyobb a kaspó, annál jobb a növényeknek, mert viszonylag kiegyenlítettebb a hőmérséklete. Ha sötét a belseje a kaspónak, úgy néz ki, mintha mély is lenne. Válaszd ki a végleges helyét a kaspónak és ott készítsd el! Tele vízzel már nagyon nehéz lesz a helyére tenni. vizikert-midwestliving.jpg

A kép forrása: midwestliving.com

Válaszd ki a növényeket. A méretük és számuk a választott kaspótól függ. Kicsi edénybe ne ültess túl sok növényt, mert nem fog látszani a víz. A növények többféle méretűek, színűek legyenek, így sokkal érdekesebb lesz a látvány. A növényeket mindig a javasolt ültetési mélységben helyezd el, különben nem fognak szépen fejlődni. Használhatsz köveket vagy téglát az ültetési szint emeléséhez. A nagyobb, magasabb növényeket hátulra ültesd és elé a kisebbeket.

Választhatsz pl. a következők közül: Vízi jácint - Eichornia crassipes, Kagylótutaj - Pistia stratiodes, mini tavirózsa pl. Nymphaea Aurora vagy Nymphaea pygmaea 'Rubra'. Attól függően, hogy milyen típusú a vízinövény, ültesd el külön kis műanyag kaspókba (teheted speciális, lyukacsos ültetőkaspóba), hogy ne tudjon annyira elterjedni. A kis kaspókba tegyél tőzeget, ebbe ültesd a növényeket és a tetejére szórj kavicsot, így az ültetőközeg nem fogja szennyezni a minitó vizét. Érdemes 2-3 szintet kialakítani növényekből a minikertben. Töltsd fel a nagy kaspót vízzel.

Gondozása: szükség lehet vízpótlásra, vízcserére és a növényeknek tápanyag utánpótlásra. Fontos, hogy legalább 6 órán keresztül érje napfény a mini vízikertet.

vizikert-tavirozsaval-midwestliving.jpg

A kép forrása: midwestliving.com

Nem találsz megfelelő kaspót a mini vízikertednek? Készíts egyet hypertufából. A hypertufa elkészítésének részletes leírását megtalálod ebben a bejegyzésben. Kicsit változtathatsz az alábbiak szerint, így hasonló lesz, mint a képen látható edény.

Tehát itt a hozzávalók: 1 rész cement, 1,5 rész tőzeg, 1,5 rész perlit

Ilyen nagy edényhez a forma lehet egy nagy kartondoboz is, amibe egy legalább 5 cm-rel kisebb doboz legyen a belső forma. A kész kaspót nemcsak vízikerthez használhatod, hanem minikertnek, tündérkertnek is tökéletes.

hypertufa_minikert-gardenerscom.jpg

A kép forrása: gardeners.com

Szúnyoglárvák megjelenhetnek a vízben, vegyszerekkel vagy néhány hallal, esetleg gyakori vízcserével védekezhetsz ellenük. Algásodás esetén: ültess oxigéntermelő növényeket, cseréld gyakran a vizet vagy szerelj be valamilyen vízmozgató készüléket.

 A legkisebb helyekre egy teáscsészében elférő mini vízkert:

 teascseszekert2-homeditcom.jpg

A kép forrása: radmegan.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr857475256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása