Fűszerkert reneszánsz hangulatban
2015. április 28. írta: Bacsó Berni

Fűszerkert reneszánsz hangulatban

Mindenki látott már gyönyörűen lenyírt, puszpángból vagy tiszafából álló reneszánsz kertet, mellyel a kastélyok előtti tereket díszítették. Hasonlót lehet készíteni fűszernövények ültetésével is...

A geometriai formákra nyírt kertek egyik fajtája a "Knot garden" vagy ahogy én fordítottam hurkolt kert, pont úgy néz ki, ahogy a neve alapján elképzeljük: négyzet alapon szép hurkolt minta bontakozik ki növényekből. Ilyen kerteket már I. Erzsébet királynő uralkodása idején is készítettek. Csak az kezdjen bele, akinek van egy kis szabad ideje, hogy szépen kordában tartsa a kertet és türelme a megvalósításhoz!

 knotgarden3-ferrebeekeeper.jpg

knotgarden2-ferrebeekeeper.jpg

A képek forrása: ferrebeekeeper.wordpress.com

A "knot garden" fő elemei: alacsony sövény vagy örökzöld fűszernövény, és/vagy ösvények. Általában zárt kertecskék, átjárás nélkül, díszkavicsokkal kitöltve a növények közötti réseket. Az örökzöldek által határolt részeket illatos fűszerekkel ültették be, mint a rozmaring, zsálya és levendula. 

Egészen pici fűszerkertet is ki lehet alakítani:

 knotgarden4-houseninocom.jpg

A kép forrása: housenino.com

 Kisebb parknyit is...stmaryatlambethchurch_kertje.jpg

A kép forrása: londongardenstrust.org (Garden Museum kertje, London)

Egy hurkolt kert megvalósítása, remek módja annak, hogy megmutasd gyönyörű fűszernövényeidet, na és művészi vénádat. 

A kert megvalósításának lépései:

plan-how.jpg

A kép forrása: howwhywhere.com

  1. Tervezd meg! Készítheted számítógépen vagy rajzold le papírra. Nem baj, ha nem túl bonyolult a forma, könnyebb megvalósítani. Kedvenc szőnyeged mintáját is megrajzolhatod.... Vedd azonban figyelembe az ültetendő növények igényeit és méreteit is.
  2. Készítsd elő a kiskert helyét, szabadulj meg a gyomoktól, ásd fel, ha szükséges, plusz tápanyagot is adj a kerti talajnak az ültetendő növények igényeinek megfelelően. A gyógy- és fűszernövények többsége nagyon szereti a jó vízáteresztő talajt. Ha nagyon kötött a talaj, mindenképp lazítsd, hogy a növények jól érezzék magukat.
  3. A rajz alapján rajzold át az előkészített területre a mintát (liszttel, festékspray-vel).
  4. Növények kiválasztása. Évelőket válassz, a legjobb az olyan növény, mely még kicsi, nőni fog, mert akkor szépen összenőnek majd. Ez azonban azt is jelenti, hogy a végleges forma, csak 2-3 év múlva fog kialakulni. A növényeknek hasonló igényeik legyenek (víz, fény, talaj), akkor egyszerűbb a gondozás, és szebb is lesz a végeredmény.
  5. Ültetés: kezd a sarkokkal (vagy szélekkel, ha nincs sarok), ezek adják meg a keretet, innen tudsz befelé haladni. A növényeket a megadott ültetési távolsággal ültesd, különben nagyon sűrűn lesznek később. Legyen helyük bokrosodni.
  6. Mulcsot tegyél a növények köré.
  7. Csípd ki vagy vágd le a növények hajtásának csúcsát, így jobban elkezdenek bokrosodni.
  8. Töltsd ki a köztes helyeket: használhatsz kavicsot, színes mulcsot, virágokat...
  9. Gondozd a kertet és a növényeket, néha vágd vissza őket a kívánt formára. Néhány év alatt kialakul a gyönyörű forma.

Ha az ültetéshez kerti ruhára, kesztyűre van szükséged vagy csak kerti dekorációt keresel, nézz szét itt.

Más minta:

knotgarden-superherbsnet.jpg

A kép forrása: superbherbs.net

 Egy igazán "egyszerű" forma a Chelsea Virág Kiállításról: chelsea-flower_show.jpg

A kép forrása: johnglover.co.uk

Beültetendő növények

Az elválasztórészek, vagy amiből a hurkolt részek kialakulnak, lehet: Hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) és/vagy puszpáng (Buxus sempervirens). A kettő kombinációja vagyis a santolina szürkesége az élénkzöld buxussal nagyon szépen mutat. A cipruskát napos helyre ültesd. A belső részekre ültethetsz például (az alábbi növények is napos helyet kedvelnek):

  • többféle zsályát (a fenti képen pl. Salvia officinalis 'Variegata' van, de ültetheted még a 'Tricolor' - zöld, fehér, rózsaszínű levelek, vagy a 'Purpurescens' - zöldes lila levelű fajtáját is). Itt is érdemes játszani a színekkel, egyik részre egyik fajtát, a másik részre pedig a másik fajtát ültetve. 
  • levendulát (Lavandula angustifolia),
  • rozmaringot (Rosmarinus officinalis),
  • kakukkfüvet (Thymus vulgaris),
  • kamillát (Matricaria chamomilla).

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr367395074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása