Minikertek, tündérkertek... Mi a különbség?
2016. január 12. írta: Bacsó Berni

Minikertek, tündérkertek... Mi a különbség?

Nehezebb megfogalmazni, mint gondoltam. Pár hónappal ezelőtt gyorsan rávágtam volna a választ, most azonban, hogy egyre több minikertet készítettem és egyre jobban beleástam magam a témába, már korántsem egyértelmű. Eddig a tündérkertekre úgy tekintettem, mint kiegészítőkkel (kerti eszközök, híd, figurák) ellátott minikertek. (Egy tündérkert nem attól tündérkert, hogy van benne egy tündér!) A minikertben, miniatűr kertben pedig csak növények találhatók. Ennélfogva bármilyen növény összeültetést hívhatunk minikertnek pl. dézsába, konténerbe ültetett növények, virágládás összeültetések, floráriumok, edénykertek, csészekertek, stb, stb.....

minikert_plantariacom.jpg

A kép forrása: plantaria.com

Mi a helyzet azokkal a minikertekkel, melyekben pl. kiszáradt patakmeder is található egy híddal? Minikert vagy tündérkert? Kiegészítők vannak benne, de teljesen valóságos a kép, akár egy túra útvonalon is láthatunk hasonlót, de akár a kertünkben is lehet ilyen. Ha áll a hídon egy tündér akkor már tündérkert lesz?

fatorzs_kert.jpg

A kép forrása: indulgy.com

A másik véglet, amikor egy fának a törzsére szögekkel rögzítenek egy ajtót és néhány ablakot. Mitől lenne ez egy kert? Hol vannak a növények? Számomra ez csak akkor kert, ha a fatörzs a házikó és előtte, mellette, mint egy igazi kertben méret arányos növények és esetleg kiegészítők vannak.

Miután már teljesen összezavarodtam a témában, megnéztem mit ír erről Janit Calvo (az egyik legsikeresebb minikerti blogot és boltot vezeti az USA-ban). Szerinte a miniatűr kert, vagy minikert tökéletes összhangja a miniatűr fáknak, növényeknek, a köveknek, szikláknak, és a kerti kiegészítőknek, melyek helyes méretezésben vannak egymással, és így együtt egy valóságosnak ható jelenetet, tájképet ábrázolnak. (Pont, mint egy valódi kertben, csak ott minden emberléptékű.)

Tehát egy igazi minikert tartalmaz növényeket, kerti utat vagy ösvényt, és kiegészítőket, melyek méretben illenek a kertbe. Egy kert, mely tartalmaz tündért, hívható tündérkertnek, de attól még nem minikert, ha a méretezés, és az ábrázolás nem megfelelő. A főszabály számára az arányok helyes megtartása, a méretezés. 

minikert-janit_calvo.jpg

A kép forrása: miniatures.about.com

Maga a kert megtervezése és beültetése remek hobbi, ráadásul lakásban is kertészkedhetünk egész évben, nem tarthat vissza a latyakos, sáros, hideg idő sem! A növények helyes egyensúlya a kiegészítőkkel gondolkodásra késztet, a végeredmény pedig évek múltával is gyönyörű lehet, ha folyamatosan gondozzuk. 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr188245856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása