A pillangócsalogatás praktikái
2015. március 22. írta: Bacsó Berni

A pillangócsalogatás praktikái

Beköltözés után szembesültem azzal a problémával, hogy kimentünk a kertbe a kisfiammal, és néhány szöcskén, pókon, hangyán kívül semmit sem találtunk. Pillangó nagyon ritkán vetődött hozzánk. Kicsit furcsa volt, de akkor még szinte csak fű (kissé gazos) nőtt a kertünkbe, így utána néztem, hogy mivel tudnánk hozzánk csalogatni kicsit nagyobb számban lepkéket, rovarokat.

A legkézenfekvőbb megoldás a színes, illatos virágok ültetése a kertbe vagy teraszra. Ezenfelül persze lehet pillangó etetőt valamint pillangóházat is kihelyezni, ami még csábítóbbá teszi kertünket a lepkék számára.

buddleia2.jpg

A kép forrása: redleafplants.com

Nyári orgona (Buddleia davidii)

Gyönyörű növény (a fenti képen), és nagyon szeretik a pillangók. Gyorsan növő félcserje, melynek hatalmas fürtvirágzatai júliustól októberig nyílnak. Ha napos helyre ültetjük és tavasszal mindig visszametsszük dús bokorrá fejlődik. Minden évben csak az új hajtásokon hoz virágot. Napos helyet, és jó vízelvezetésű talajt kedvel.

Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

phlox.jpg

A kép forrása: bhg.com

Finom illat és a nektár miatt kedvelik nagyon a lepkék. 60-90 cm magasra növő évelő. Július-augusztusban hozza illatos, dús virágait a felálló szárak végein. Napos, félárnyékos, kissé párás helyet kedvel. Talaja jó vízelvezetésű legyen. Dugványozással és tőosztással szaporítható.

Ánizsillatú izsópfű (Agastache foeniculum)

 anise.jpg

A kép forrása: floralencounters.com

Észak-Amerikából származó gyógynövény. Erőteljes növekedésű évelő, mely nyár közepétől őszig hozza gyönyörű levendulakék vagy fehér ajakos virágokból álló virágzatait, melyek vonzzák a lepkéket és a méheket. Szára szögletes, levele lándzsás és ánizs illatú. Leveleit és virágait ízesítésre és gyógyteák készítésére is használják. Napos vagy félárnyékos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvel. Ha visszavágjuk elvirágzott szárait, további virágzásra ösztönözzük. Lisztharmatra érzékeny lehet száraz nyarakon.

Őszirózsa (Aster)

 aster.jpg

A kép forrása: henrydomke.com

Ősszel ez lesz a pillangók kedvence. Nagyon sok fajtája van: az egészen alacsonytól kezdve akár az 1 méteres magasságig. Bokros növekedésű, felálló szárú évelő, tagolatlan levelekkel és a jellegzetes fészekvirágzattal. Napos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvel. Az öntözést gazdagabb virágzással hálálja meg. Szaporítása tőosztással vagy magvetéssel történhet.

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

 echinacea.jpg

A kép forrása: pallensmith.com

80-90 cm magas, évelő dísz- és gyógynövény. Gyönyörű, nagyméretű, illatos virágai júliustól szeptemberig csalogatják a pillangókat. Levelei vékonyak és lándzsásak. Tápdús, laza szerkezetű talajt kedvel, ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Tőosztással és magról is szaporítható. 

Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

 salvia.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

40-50 cm magas, kompakt kis bokrokat alkotó évelő, hosszú (20-25 cm) füzérvirágzatai vonzzák a pillangókat. Májustól júniusig virágzik, majd augusztustól szeptemberig tart a másodvirágzása. Napos helyet kedvel. Igénytelen növény, a szárazságot és a félárnyékos helyet is jól tűri. Ősszel, virágzás után vágjuk vissza.

Sétányrózsa (Lantana camara)

 lantana.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Gyönyörű, vidám növény. Konténeres vagy balkonnövényként ültessük, ugyanis a mi klímánkon a telet nem bírja. Levelei: keresztben átellenesen állnak és sötétzöldek. Többszínű ernyővirágzata egészen őszig nyílik, finom citromos illata pedig csalogatja a pillangókat. Mérsékelten mérgező növény! Napos helyet (nem tűző nap) kedvel, de vízigénye is nagy. Magról vagy dugványozással szaporítható.

Pompás titónia (Tithonia rotundifolia)

 tithonia.jpg

A kép forrása: bhg.com

Magas termetű (80-200 cm), egynyári virág. Gyönyörű, élénkszínű virágai egész nyáron nyílnak, szép kontrasztot adnak sötétzöld levélzetével. Napos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvel. Tápdús talaj nem szerencsés, mert a növény szárai nem lesznek elég erősek. Csigák károsíthatják.

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

 verbena.jpg

A kép forrása: flowerona.com

1m magasra is megnövő egynyári növény, szárai négyszögletesek, levelei sötétzöldek, vékonyak, virágai lila bogernyőben nyílnak. Nyár közepétől szeptember végéig virágzik. Virágait nagyon kedvelik a pillangók. Napos, félárnyékos helyet, jó vízelvezetésű talajt kedvel. Magvetéssel szaporítható.

Kokárdavirág (Gaillardia pulchella)

gaillardia.jpg  A kép forrása: botanikaland.hu

Feltűnő színű egynyári virág. Fészekvirágzatának nyelves virágai legtöbbször kétszínűek, ez adja különleges báját. Júniustól októberig virágzik. Napos helyet, átlagos kerti talajt kedvel.

Gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa)

 asclepia.jpg

A kép forrása: nwf.org

Sárga virágai nemcsak gyönyörűek, hanem nektárban gazdagok is, így a lepkék és a méhek nem tudnak neki ellenállni. Igénytelen növény, mely jól tűri a szárazságot és a kavicsos talajt is. Világoszöld levelei lándzsa alakúak, sárga virágai bogernyőben nyílnak júniustól augusztusig. Hegyes termései ősszel jelennek meg. Magassága: 30-90 cm. Napos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvel.

Egy pillangóházzal még komfortosabbá tehetjük a kertet. Ez egy olyan kis házikó, ahová a pillangók beférnek, de a madarak nem. A kép forrása: webshop.bernikert.hu

kg137-pillangohaz3.jpg

Pillangó etetőt is készíthetsz:

  • egy mély tányérba vagy tálba (az még jobb, ha virágos) töltesz egy kis vizet, majd raksz bele gyümölcsöket (pl. dinnye, narancs, stb).
  • befőttesüveg etető: a tetőt egy szöggel (és kalapáccsal) kilyukasztod, ebbe beletuszkolsz egy hosszú darab szivacsot. Az üveget megtöltöd 9 rész víz és 1 rész cukor keverékével (felforralod, hogy teljesen elolvadjon a cukor, majd ha kihűlt betöltöd az üvegbe), rácsavarod a tetőt és fejjel lefelé felakasztod egy fára.
  • Tálkába is rakhatsz 9 rész víz és 1 rész cukor keverékét, majd bele egy feltűnő színű szivacsot. 

A kép forrása: inspirationgreen.com

eteto.jpg

Pillangók alapvetően a napos helyet kedvelik, ahol aztán éjszakára is találnak valamilyen nyugodt helyet (pl egy kupac avar, vagy rések a kövek között).  A pillangók petéiket nem arra a növényre rakják, amelyen táplálkoznak, hanem olyan növényre, amely majd a kikelő hernyóknak lesz táplálék. Ha a kert valamelyik sarkában egy kis részt hagyunk elvadulni, ahol nő egy kisebb csalánbokor, és magasabbra hagyjuk a füvet, akkor itt fogja a pillangó lerakni a petéit. A kikelő hernyók ezeket a növényeket fogják elfogyasztani táplálékként, nem kell attól tartani, hogy a kert többi részén levő fákat, zöldségeket károsítják.

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr507283861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása