Tündérkertek növényei: Szavára hamisciprus

2019. augusztus 09. 14:38 - Bacsó Berni

Ez a növény (Chamaecyparis pisifera 'Boulevard') egy bohókás megjelenésű örökzöld, gyönyörű, kékesszürke lombbal. Elég lassú növekedésű, így remek növény tündérkertbe. 5 évesen még csak 60 cm magas, szóval néhány évig nem növi ki a helyét. Különleges báját az adja, hogy a fiatal hajtásainak vége kissé begörbül, ettől szinte kócos lesz a megjelenése. Kellemes, puha lombozatú. Formája kissé kúpos, jól alakítható. Levelei ezüstösek, elviselik a száraz klímát is. Humuszos talajt, jó vízellátást és félárnyékos helyet kedvel. 

cham_pisifera.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Kerti játékötletek gyerekeknek a nyárra

2019. augusztus 02. 16:11 - Bacsó Berni

Tavaly szembesültem először azzal, hogy milyen egy 11 hetes nyári szünet eltöltése a gyerekekkel. Őszintén szólva azt hittem sokkal nehezebb lesz, végül nagyon hamar eltelt. Tény, hogy rengeteg dolgot készítettünk, kipróbáltunk. Kialakult egy érdekes napirendünk, amit augusztus végéig követtünk, így teljesen kiszámítható volt a nap. Gyakorlatilag segítettek nekem reggel 1-2 órában, majd fürödtek, társasoztunk, fürdés, társasozás. A társasok helyett jött be 2-3 naponta valami kertészkedős dolog, pl. akkor készítettünk néhány egyszerűbb tündérkertet pet palackból és tejesdobozból, illetve szaporítottuk a növényeket, majd ezeket gondoztuk.

Hozok néhány ötletet, ami talán másnak is segítséget nyújt a nyári szünet utolsó hónapjára...

tunder-kaspo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kőfal készítése

2019. augusztus 01. 14:48 - Bacsó Berni

Egy klasszikus kőfal remekül néz ki egy tündérkertben. Már többféle módot is mutattam, hogyan lehet elkészíteni. Itt tudod megnézni a régebbieket. Most egy teljesen új, de egyszerű metódussal készültem. Volt egy régi, eddig nem használt műanyag kaspóm, valószínűleg a fekete színe miatt nem ültettem bele növényeket. Találtam egy kőfal mintázatú stencilt, melyet egyenes felületekre lehet csak használni, így mindenképp kapóra jött a kaspó formája. A felhasznált anyag is különleges: betonpaszta... Ti már használtátok?

falas-jobb-600.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Elkészült a torony is!

2019. július 30. 15:55 - Bacsó Berni

Nemrégiben írtam az egyik napszítta kaspóm megújításáról (itt elolvashatod). Akkor a gyerekeim mondták, hogy jó-jó, de hol a torony a várhoz :-) Így elkészült az is, az egyik üres gyümölcsleves üveget használtam fel erre a célra. Külön tetszik, hogy így az ablakok tényleg üvegesek...

torony-600.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Régi kaspóból új

2019. július 10. 10:07 - Bacsó Berni

Azoknak, akik olvasgatják a blogomat biztosan feltűnt, hogy szeretem az újrahasznosítást, főleg tündérkerti célra. Ebben az esetben nem klasszikus újrahasznosításról van szó, hiszen ez a tárgy eredetileg is kaspó volt, csak eléggé megkopott, kiszívta színét a nap, szóval már nem volt szép. Ebből lett most egy vadonatúj, izgalmas külsejű tündérkerti kaspó.

fokep-600_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Fakorongból

2019. július 04. 16:28 - Bacsó Berni

A fakorong egy igen egyszerű, könnyen hozzáférhető hobbi kellék, mely nagyon sok mindenre felhasználható. Én most a tündérkertben való felhasználását emelném ki, és erre hozok példákat. A fakorongokat akár otthon is elkészíthetjük, ha van felesleges ág, és idő a felvágására, de természetesen ez is megvásárolható nagyon sok helyen. 

A legegyszerűbb, ha lépőkőként használjuk őket. Szeretem akár apró kavicsba ágyazni, mert úgy még nehezebben mozdul el, de akár így is jó lehet, könnyen áthelyezhető:

lepoko.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tündérkertes ajtódísz

2019. június 27. 16:26 - Bacsó Berni

Láttam nemrég a Minikert, tündérkert 2019 pályázaton egy olyan dekorációt, mely ugyan egyik kategóriába se fért bele, de nekem nagyon-nagyon megtetszett. Ráadásul régóta gondolkodtam valamilyen függőleges (helytakarékos) megoldásban, hogy a tillandsiáimat nyárra elhelyezzem. Szóval egy ilyen képkeretes dekoráció lett a befutó ötlet.

fokep-2-600.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Oázis egy minikertben

2019. június 25. 16:20 - Bacsó Berni

Ebben a hőségben legjobban a víz esik jól (nekem és a gyerekeknek is...). Így jutottam el oda, hogy a következő minikertemben feltétlenül lesz tó, amiben a tündérek hűsölhetnek. Növények esetében a pozsgásokra esett a választás, mivel nem igényelnek napi locsolást, így a nagy melegben is magukra hagyhatom őket néhány napra. Elkészült tehát a kert kedvenc pozsgásaimmal, valamint egy nagyon szép tóval és természetesen tündérekkel.

fokep2-600.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Minikert, tündérkert pályázat 2019 nyertesei

2019. június 21. 08:00 - Bacsó Berni

Idén is remek kertek lettek feltöltve a pályázat oldalán, így nagyon nehezen sikerült kiválasztani a nyerteseket. Nehéz választani, viszont nagyon szeretem, hogy sok új ötletet, varázslatos kerteket láthatok minden évben.

Idén is négy kategóriában lehetett nevezni: konténeres, szabadföldi, újrahasznosított, valamint gyermek. Idén több kategóriában is nagyon szoros volt a verseny. Na, de következzenek a győztes minikertek.

palyazati-borito.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tündérkertes kopogtatók

2019. május 16. 10:56 - Bacsó Berni

Gyönyörűen mutat egy szép koszorú az ajtón. Egy kis különlegességet lop az egyhangú, fehér műanyag ajtókra. Mostanában vettem észre, hogy már nemcsak a hagyományos tavaszi/húsvéti, illetve őszi, karácsonyi kopogtatók készülnek, hanem sokkal különlegesebbek is. Természetesen apró tündérkerti kiegészítőket rejtő koszorúkat is találtam. Ezekből mutatnék most néhányat.

koszoru2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!