Lusta kertészek előkertjei

2018. július 11. 17:41 - Bacsó Berni

Az utcán sétálva egészen elképesztő előkerteket láthatunk. Természetesen a kertvárosra gondolok, mert a belvárosban alig-alig van látható zöldfelület, előkertekről nem is beszélve. Nehéz jó előkertet létrehozni, mivel általában olyan felületről van szó, ami a kerítés és a ház közé szorul, sokszor nagyon árnyékos, a kerítés vagy a 30 éve odaültetett kis fenyők miatt, melyek közben a háztetőt is túlnőtték.

Nálam a másik probléma, míg a kertben - ház mögött - szívesen kertészkedek, az előkertben valahogy nem annyira. Ezért is fontos, hogy olyan kertet alakítsunk itt ki, mely könnyen megvalósítható, de még könnyebben fenntartható. Erre mutatok most néhány példát:

elokert_buxus.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tündérkert raklapban

2018. július 09. 14:37 - Bacsó Berni

Írtam már, hogyan készítettem raklapkerteket, hogy a városi kiskertünkben minél nagyobb felületen ültethessek növényeket. Azonban újabb raklapokhoz sikerült hozzájutnom, de ezek egy kissé másképp néztek ki, így rögtön láttam, hogy ezekben tündérkert lesz... Elkészült az első:

raklap_tunderkert.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Nyár van...

2018. június 28. 16:20 - Bacsó Berni

Itt a nyár, igaz, a nyári időjárás inkább májusban volt, de biztosan jön még a nagy meleg, amikor csak vízparton érzi jól magát az ember, esetleg minikert készítés közben...

Összegyűjtöttem néhány vízparti, nyaralós hangulatú minikertet. Ezeket a hosszú nyár alatt meg is lehet valósítani. Még jobb, ha gyerekek is tudnak segíteni a kiegészítők elkészítésében vagy az ültetésben!

studio-m.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A minikert, tündérkert pályázat 2018 nyertesei

2018. június 14. 13:55 - Bacsó Berni

Kicsit szomorú vagyok, hogy véget ért a pályázat, mert olyan jó volt minden nap végignézni az aznap feltöltött minikerteket... Ennek tegnap este vége szakadt. A jó hír, hogy kihirdethetjük az idei nyerteseket :-)

Idén is négy kategóriában lehetett nevezni: konténeres, szabadföldi, újrahasznosított, valamint gyermek. Az újdonság idén az volt, hogy a gyermek kategóriában két zsűri nyertes is van, életkor alapján. Idén több kategóriában is nagyon szoros volt a verseny. Na, de következzenek a győztes minikertek.

fokep_kicsi.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Bernikert és a környezettudatosság

2018. június 13. 15:34 - Bacsó Berni

A környezetre való odafigyelést nem lehet elég korán elkezdeni. Mióta gyermekeim megszülettek, sokkal tudatosabban éljük meg a családban az újrahasznosítást, valamint a környezeti szennyezés minimalizálását. A vállalkozásomat azért (is) indítottam, hogy a gyerekeknek minél tartalmasabb kapcsolata legyen a kerttel, növényekkel. Legyen lehetőségük megfigyelni a növények fejlődését, megismerni, hogyan étkezhetünk egészségesebben a saját magunk termelte növények segítségével télen is, és észrevegyék az évszakok változását. Mit is jelent mindez valójában?

borond_srehen.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Egy újabb kert fiókban...

2018. június 06. 10:32 - Bacsó Berni

Már írtam néhányszor, hogy nagyon szeretem az újrahasznosítást. Az egyik legjobb ötletünk az volt, hogy kettő -  már egyébként használhatatlan - konyhaszekrény fa fiókjait vettük újra használatba. Voltak benne kisebbek, nagyobbak. Mindet lecsiszoltam és átfestettem, valamint új fogantyút is kaptak. Időről időre beültetem némelyiket, gondos belső fóliázás után. 

csobogos_kozep.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kertem...

2018. május 14. 13:29 - Bacsó Berni

Nagyon szeretem a pozsgás növényeket, a gyerekek miatt csak azokat, melyek nem szúrnak, így a kaktuszok kiesnek... Annyira sokfélék megjelenésben, színben, de szerencsére az igényeik nagyon hasonlóak, így létrehoztam féltett növényeimből egyetlen nagy kertet, melyben tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk, aztán költöztetni kell. Ezeknek a növényeknek a többsége ugyanis nem télálló, a 0 fok alatti hőmérsékletet már nem igazán viselik el. Hogyan készült? fokep_kozepes.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Sárkányok a kertben

2018. május 04. 11:01 - Bacsó Berni

A sárkányok a dinoszauruszok után következő kedvenceik a gyerekeknek - legalábbis az én fiaimnak, lányoknál ez lehet, hogy más.... A sárkányokról azonban elég kevés a "szakirodalom", színező, kifestő, stb. Kertben azonban könnyű őket elhelyezni :-). Nem kell hozzá más, mint egy-két nagy kaspó, sárkányvár, sárkányok, kavicsok, növények, és még amit a képzeleted diktál...

 bhg1-k4.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mozaik a minikertben

2018. április 25. 15:10 - Bacsó Berni

Egy minikertben is lehet sok látnivaló, de fontos, hogy ezek összhangban álljanak egymással, ne rivalizáljanak, és ne nyomják el egymást. A következő minikertbe az egyik kedvenc növényemet ültettem be (Aeonium haworthii). Különleges habitusa miatt faként szerettem volna, ha érvényesül, így került alá, egy kis pihenőhely. A pihenőhely elkészítését az alábbiakban írtam le. Nagyon egyszerű és tényleg gyors is :-)

mozaik_kicsi.jpg

Tovább
Szólj hozzá!