A legjobb növények floráriumba

2019. március 01. 16:25 - Bacsó Berni

A növényekkel beültetett üvegedények - más néven floráriumok - újra reneszánszukat élik. Ki ne szeretne egy gyönyörű minikertet az asztalán?  Sokkal varázslatosabb egy cserép virágnál, és ha jól van elkészítve, akkor a gondozása is egyszerűbb. Kényesebb növényeket is tarthatunk benne, hiszen az üvegházban uralkodó meleg, párás környezetben a trópusi növények is szépen fejlődnek, beültetésük és, így gondozásuk nem okoz nehézségeket. Ráadásul a természetet idéző apró kompozíciók különösen jótékonyak a környezetünkben, a munkahelyen pedig még inkább szükség van rájuk. Ja, és ne feledkezzünk meg az apró kiegészítőkről sem!

tajkepek.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Fiók függőlegesen

2019. február 15. 17:47 - Bacsó Berni

Már több fiókban készült kertemet megmutattam. Ezek a darabok újrahasznosításból származtak, hiszen maga a konyhaszekrény már nem volt használható, viszont a fiókokat meg lehetett menteni. Remek kaspó alapanyagként szolgálnak azóta, jól beváltak. A legtöbb kert, amit mutattam vízszintesen helyezkedett el, de most kipróbáltam milyen függőlegesen beültetve. Hiszen így még helytakarékosabb, falra is akasztható.

fiok-konyvbe-2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Gyerekekkel elkészíthető kaspók tejesdobozból, ásványvizes palackból, kávéspohárból...

2019. január 30. 16:26 - Bacsó Berni

Rengeteg hulladék keletkezik a háztartásokban. Egy részét megpróbáljuk újrahasznosítani, ezért gyűjtjük a papírt, műanyagot, üveget. Persze, hogy elkerüljük az újrahasznosítást, inkább meg se kellene venni azokat a termékeket, melyeknek a csomagolása folyamatosan hulladékot termel. Ásványvízről már nagyon régen lemondtunk, azonban a tejesdobozok folyamatosan jelen vannak nálunk... A dobozok egy része óvodákban, foglalkozásokon kezdett új életet, mint kaspó. Ezeken keresztül mutattam meg gyerekeknek, felnőtteknek, hogyan lehet beültetni a növényeket vízkifolyóval nem rendelkező kaspókba. 

csoport-500.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Faházikó (lombház) készítése

2019. január 21. 14:53 - Bacsó Berni

Egy tündérkert önmagában is fantasztikus, azonban van néhány eleme, mely különleges hangulatot tud neki kölcsönözni. Egyik ilyen elem a házikó. Érdemes erre a kiegészítőre kicsit több időt, energiát áldozni, mert a kert látványát még varázslatosabbá teheti. 

Most a házikók egy különleges fajtájáról mutatnék néhány képet, ezek a lombházak. Nekem annyira az itthoni kertekből nem ismerős, de amerikai filmekben sok lombház tűnik fel, gyerekek kerti kuckójaként. Tündéreknél még autentikusabb, hiszen - legalábbis számomra - a tündérek erdei lények, melyek jobban érzik magukat  fák közelében. 

lombhaz1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Apró bőröndkert nosztalgikus hangulatban...

2018. december 13. 16:18 - Bacsó Berni

Hogy miért pont bőröndkert? Tényleg nem nagyon lehet másra használni őket, viszont mivel elég tartósak, remek ötlet benne minikertet készíteni. Azokat a bőröndöket nem szeretem erre a célra, melyeknek bármilyen része textillel van borítva, mert az nem tisztítható. Földdel, nedvességgel való érintkezés után csúnya lesz... Ezt a kis bőröndöt, még régebben kaptam, de annyira kopott volt, hogy azt hittem ezt már tényleg nem lehet használni. Amikor megláttam viszont a Pentart antikoló pasztáit, akkor jutott újra eszembe a bőrönd.

fokep-2_600.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Apró zen kertek

2018. november 22. 10:34 - Bacsó Berni

A zen kert a meditációt szolgálja, minden egyes alkotóelemének jelentése van. Zen kertnek először Amerikában nevezték a japán sziklakerteket, később ez a név elterjedt a japán nyelvben is. Elemei: homok, kavics, szikla, esetleg növények vagy más természeti elemek. Tekinthetjük egy miniatűr tájképnek is, melybe számunkra megnyugtató, elmélyülést segítő tárgyakat helyezünk. A homokba rajzolt mintákat (ez jeleníti meg a vizet), akár egy kávészünetben is átalakíthatjuk, ezzel kicsit kikapcsolódva a munkából.

tillandsia_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Karácsonyi ajándék saját kezűleg

2018. november 19. 14:57 - Bacsó Berni

Az általunk készített ajándéknak több előnye is van: egyrészt tényleg személyre szabhatjuk, másrészt nincs belőle két egyforma! Nem kell a karácsonyi forgatagban időzni..., hanem nyugodtan elkészíthető otthon, akár egy forró csoki társaságában... Hasonló kaspók elkészítését (hypertufából) már leírtam, itt el is olvashatod, de ez egy egyszerűbb verzió, kevesebb anyag hozzáadásával.

kaspo_fo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!