Beltéri minikertek növényei
2016. november 02. írta: Bacsó Berni

Beltéri minikertek növényei

Eltervezted, hogy minikertet vagy tündérkertet készítesz? Az alábbiakban találsz némi támpontot a növényválasztáshoz,  néhány remek beltéri növényt is mutatok, melyek jól mutatnak majd minikertedben.

fokep_3.jpg

A kép forrása: eutambemdecoro.tumblr.com

Szempontok a növényválasztáshoz

  • A növény növekedési üteme. Fontos, hogy egy év alatt csak néhány cm-t nőjön, különben hamar kinövi a helyét. Hiába veszünk tavasszal pici növényt, ha az nyárra tízszer akkora lesz. Törpe növekedésű vagy kisméretű növények között keresgéljünk.
  • A levél mérete. Nagy levelű növény furán hat egy minikertben, válasszunk mindig pici, apró levelű fajtákat.
  • Könnyen gondozható fajtákat válasszunk, és ami nagyon fontos, hogy a beültetett növények talaj-, víz-, fény-, páraigénye hasonló legyen.
  • Kültéri vagy beltéri minikerthez választunk növényt. Itt és most csak a beltéri növényeket részletezzük.
  • Párás vagy száraz a levegő a lakásban?
  • Milyenek a fényviszonyok? 

Párásabb levegőjű lakásba való növények

Ernyős cipruska (Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest’): maximum 80 cm magasra növő cserepes  szobanövény. Levelei világos zöldek, igen páraigényes, tőzeges talajt kedvel.

cupressus.jpg

Ezüstös hálóslevél (Fittonia verschaffeltii): érdemes valamely mini fajtáját választani, pl. 'Argyroneura mini', ez kb. 20 cm magas. Sok színes fajtája is létezik. Párás, meleg terekben érdemes használni. Közvetlen napsütés ne érje, pangó vizet nem kedveli.

fittonia.jpg

Pettyeslevél (Hypoestes phyllostachia): párás, meleg, világos helyet kedvel. Fényszegény helyen elveszíti érdekes levélszínét és felnyurgul. Többféle színben lehet kapni.

belteri3.JPG

Talajtakarók

Aprólevelű üvegcsalán (Pilea macrophylla): sötétzöld  lombozatú, 10-15 cm magas növény. Napos és félárnyékos helyet egyaránt kedveli, tápdús talajt igényel. 

Párnafű (Soleirolia soleirolii): remek növény mini- vagy tündérkertbe. Fűszőnyegként kúszik a talajon, félárnyékos helyet kedvel, közepes páraigényű. Fontos, hogy a talaja ne száradjon ki. Beltéren és kültéren is használható. Kültéren árnyékos, félárnyékos helyet kedvel, kaspóba, konténerbe telepítsük, télen a fagyokat nem bírja. Beltéren világos helyet kedvel, főleg terráriumban érzi jól magát, vagy párásítsunk neki, esetleg a fürdőszobába helyezzük el. Több levélszínben is kapható. (‘Aura’: kissé sárgás-zöldesebb). A kép forrása lent: twogreenthumbs.com

parnafu.jpg

Pilea depressa (képen): Kúszó szárakon aprócska kerek levelek helyezkednek el.  Közepes páraigényű, különleges gondozást nem igényel. Közvetlen napfényt igényel.

pilea_depressa.jpg

Moha – legegyszerűbb, legszebb talajtakaró. Kültéren és beltéren is használható.  Könnyen találhatsz a kertedben, köveken, az árnyékos helyeken. Erdőben tilos szedni! Nagyon sok védett faja van. Nedves helyeket szereti. A kép forrása: mossandstonegardens.com

mohakert_5.jpg

Ámpolnafikusz - Ficus pumila

Nagyon magas páraigénye van, viszonylag gyorsan kinövi a helyét. Levelei 1-3 cm hosszúak, sötétzöldek. 'Sunny' fajtája páraigényes, de lassabb növekedésű. Napégésre igen érzékeny, ilyenkor a leveleinek fehér része bebarnul. 

ficus-pumila-sunny05-0254-1050-ag.jpg

A kép forrása: webshop.trendkert.hu

 Szobaborostyán - Hedera sp.

Tűző naptól óvjuk őket, mert ez levélperzselődést okozhat, világos helyet kedvelik. Száraz helyen takácsatkák támadhatják meg. Remek futónövény minikertbe. Ha kosarat választunk kaspónak, akkor fel is futtathatjuk a fülére. szobaborostyan_1.png

A kép forrása: viragbarat.hu

Miniatűr fokföldi ibolyával, mini ciklámennel, esetleg mini orchideával színesítheted a kertet. Az erősen terjedő növényeket úgy ültessük, hogy ne tudják elnyomni a többi növényt (pl. külön kaspóban vagy miniatűr emelt ágyásban kapnak helyet).

Szárazabb helyre való növények

Ha a lakásban száraz a levegő inkább pozsgások, kaktuszok közül válogass. Nyáron szabadba, erkélyre, teraszra is kirakhatók a minikertek.

Fatermetű pozsga, majomfa - Crassula ovata

Fényes sötétzöld levelei oválisak, húsosak. Fásodó törzse fa alakú. Dugványozással szaporítható. Szokatlanabb levélformájúak is vásárolhatók: a Crasulla ovata 'Gollum' és a Crassula ovata 'Monstrosa' néven a csöves levelű változatait találjuk. Jó vízáteresztő talajt kedvelnek.

crassula.jpg

Echeveria - Amerikai kövirózsa

Rengeteg fajtája közül válogathatunk mind színben, mind levélformában. Ha néhány szabályt betartunk gondozásával kapcsolatosan, nagyon sokáig gyönyörködhetünk benne. Világos helyre tegyük, a talaját hagyjuk kiszáradni két öntözés között, és jó vízáteresztő talaja legyen. Ha sok vízben áll, hajlamos a levele megbarnulni, majd elrothadni. Télen ne radiátor mellett tartsuk, de feltétlen világos helyen. Melegben, fényszegény környezetben könnyen felnyurgul. Ezen az oldalon megnézheted a különböző fajtákat is. Gyönyörűek...

echeveria.jpg

A kép forrása: artistic-plants.blogspot.hu

Ne vedd meg a színezett, festett fajtákat! Ha a növény túl is éli, nem illik minikertbe.

Portulacaria variegata

Egész évben lehet a lakásban tartani, világos helyen,vagy tavasztól őszig kint a szabadban, akár tűző napon is. Víz igénye kevés, de a nagy hőségben lehet rendszeresen locsolni. Növekedése lassú, ezért kiválóan alkalmas bonsai nevelésre is. portulacaria-afra-f_-variegata.jpg

A kép forrása: worldofsucculents.com

Graptopetalum

Élén rózsaszín virágokkal díszítő pozsgás növény. Kavicsos ültetőközeget szeret, hetente egyszer elég öntözni. Meleg, világos helyet kedvel. 

graptopetalum.jpg

A kép formrása: citygreen.hu

Haworthia - sávosfű

Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Díszítőértékét főleg gyönyörű, sötétzöld levelei adják, melyeken apró, fehér foltok láthatók. Meleg, világos helyet igényel. Kaktuszföldbe ültessük. Maximum hetente egyszer öntözzük. 

pohar.JPG

Mini korallvirággal is színesíthetjük még a minikertet, tündérkertet.

Ha szeretnél többet tudni a minikertekről, tündérkertekről, olvasd el a Minikertek, tündérkertek világa című nemrég megjelent könyvünket.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot, falikerti termékeket találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, kerti dekorációk, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkertfórumon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr5311843055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása